Χωρίς τρένα η Λάρισα

*ΛΟΓΩ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΙΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ * ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2023 13:06

Του Κώστα Γκιάστα

Η Λάρισα, μια πόλη που αποτελούσε κομβικό σημείο του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας,

πλέον έμεινε χωρίς τρένα. Ο λόγος είναι η κακοκαιρία «Daniel» που έπληξε εις διπλούν την περιοχή, με τις επιπτώσεις της να έχουν «πληγώσει» βαρύτατα και τις σιδηροδρομικές γραμμές του δικτύου.
Αυτήν τη στιγμή από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας δεν περνάει κανένα επιβατικό ή εμπορευματικό τρένο, από και προς οποιοδήποτε προορισμό. Οι πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν με το τρένο, το κάνουν προς Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, με «υβριδικό» τρόπο. Συγκεκριμένα, αρχικά με λεωφορείο και εν συνεχεία με τρένο, ενώ προς άλλες κατευθύνσεις δηλαδή προς Βόλο ή Καλαμπάκα, αποκλειστικά με λεωφορείο.  Αυτό συνεπάγεται μεγάλη ταλαιπωρία για τους επιβάτες, που λίγο διάστημα μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης, από το δυστύχημα των Τεμπών, είδαν πως όλα ανατράπηκαν ξανά. Οι περισσότερες ζημιές υπάρχουν σε δεκάδες σημεία στο Σιδηροδρομικό δίκτυο Λάρισας – Βόλου, το οποίο «χτυπήθηκε» τόσο από το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας (με τα νερά των Γκουσμπασανιώτη, Καλέντζη και Ενιπέα) όσο και από το δεύτερο με τις πλημμύρες του Πηνειού ποταμού. Όμως πολλές ζημιές στις γραμμές υπάρχουν, στον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης και στο Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκα. Για το θέμα των ζημιών τοποθετήθηκε προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, κ. Παναγιώτης Τερεζάκης, στο ITC 2023 – 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο της συνεδρίας για τον σιδηρόδρομο. Όπως είπε, έχουν καταστραφεί ολικά 180 χλμ. δικτύου, εκ των οποίων 50 χλμ. διπλής γραμμής στον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, 80 χλμ. στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα και 50 χλμ. στο τμήμα Λάρισα – Βόλος. Ο ΟΣΕ, όπως επισήμανε, έχει καταστρώσει σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών. Πρέπει στον επόμενο μήνα να αποκατασταθεί η γραμμή Δομοκού – Λάρισας, την οποία έχουν αναλάβει ανάδοχοι, έτσι ώστε να λειτουργεί μία προσωρινή γραμμή. Μέλημα, μεταξύ άλλων, είναι να κυκλοφορήσει και το εμπορευματικό τρένο, καθώς το Ικόνιο, το Θριάσιο και ο ΟΛΘ έχουν κορεστεί από χιλιάδες containers.

ΛΑΡΙΣΑ – ΑΘΗΝΑ
Για να πάει κάποιος από τη Λάρισα στην Αθήνα με το τρένο (ή και αντίστροφα) έχει τις εξής επιλογές. Από προχθές Παρασκευή επανήλθαν σιδηροδρομικά δρομολόγια στο τμήμα Αθήνα-Λιανοκλάδι-Αθήνα και λεωφορειακή σύνδεση στο τμήμα Λιανοκλάδι-Λάρισα-Θεσσαλονίκη και αντίστροφα. Ειδικότερα, τα δρομολόγια 50, 52, 60, 54 και 56 θα πραγματοποιούνται με τρένο στη διαδρομή Αθήνα- Λιανοκλάδι. Ακολούθως, οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται με λεωφορεία από το Λιανοκλάδι έως τη Θεσσαλονίκη και ενδιάμεση στάση στη Λάρισα. Αντίστοιχα, τα δρομολόγια 51, 53, 61, 55 και 57 θα πραγματοποιούνται με λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Σ.Σ. Λιανοκλαδίου, με ενδιάμεση στάση στην Λάρισα, και στη συνέχεια μετεπιβίβαση σε αμαξοστοιχία με προορισμό την Αθήνα.

ΛΑΡΙΣΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου επανήλθε η λεωφορειακή σύνδεσης μεταξύ Λιτοχώρου - Λάρισας - Λιτοχώρου, στον Προαστιακό Θεσσαλονίκης. Το τμήμα Θεσσαλονίκη-Λιτόχωρο-Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται με τρένο. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η διαδρομή Λάρισα – Λιτόχωρο – Λάρισα γίνεται χωρίς ενδιάμεσες στάσεις.


ΛΑΡΙΣΑ - ΒΟΛΟΣ
Αυτή τη στιγμή από Λάρισα για Βόλο και αντίστροφα υπάρχουν εφτά δρομολόγια καθημερινά με το λεωφορείο. Τα τρένα έχουν σταματήσει από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου.
Λάρισα – Βόλος: 06.25, 09.00, 12.25, 14:35, 16:40, 18:50 και 21:10.
Βόλος – Λάρισα: 05.25, 07.40, 10.50, 13:25, 15:35, 17:45, 19:50. Να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν ενδιάμεσες στάσεις σε χωριά ανάμεσα από Λάρισα και Βόλο.
ΛΑΡΙΣΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Για να πάει κάποιος από τη Λάρισα στην Καλαμπάκα υπάρχει το λεωφορείο του ΟΣΕ που ξεκινάει στις 5 το πρωί, ενώ η επιστροφή από Καλαμπάκα προς Λάρισα είναι στις 22.05. Ενδιάμεσα κάνει στάσεις σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Παλαιοφάρσαλα αλλά και σε όποιο άλλο σημείο υπάρχει επιθυμία.
Από Αθήνα για Καλαμπάκα τώρα η κίνηση γίνεται ως εξής από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου. Το δρομολόγιο 882 (ώρα αναχώρησης 08:28 από ΣΣ Λαρίσης) θα πραγματοποιείται με τρένο στη διαδρομή Αθήνα- Λειανοκλάδι. Ακολούθως, οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται με λεωφορεία από το Λειανοκλάδι έως την Καλαμπάκα και ενδιάμεσες στάσεις σε Καρδίτσα και Τρίκαλα.
Αντίστοιχα, το δρομολόγιο 887 (ώρα αναχώρησης 16:58) θα πραγματοποιείται με λεωφορείο από την Καλαμπάκα μέχρι τον Σ.Σ. Λειανοκλαδίου, με στάσεις σε Τρίκαλα και Καρδίτσα και στη συνέχεια μετεπιβίβαση σε αμαξοστοιχία με προορισμό την Αθήνα.
Οι εργαζόμενοι πολίτες που μετακινούνται με τα τρένα στις εργασίες τους ταλαιπωρούνται πολύ τα τελευταία χρόνια και οι λόγοι είναι πολλοί. Σ’ αυτούς πλέον προστίθεται και η πρόσφατη κακοκαιρία που προκάλεσε πολλές ζημιές στο δίκτυο. Ο εκπρόσωπος των μετακινούμενων πολιτών με το τρένο, κ. Θέμης Τζιώρας εξήγησε στην «Ε» πως έχουν επιβαρυνθεί αρκετά με όλα όσα γίνονται.
Ελπίζουν βέβαια πως θα δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των δρομολογίων προς και από Θεσσαλονίκη. Κι αν την πρώτη εβδομάδα μετά την κακοκαιρία έκαναν χρήση της άδειάς τους οι περισσότεροι, την προηγούμενη εβδομάδα μετακινήθηκαν με δικά τους μέσα μεταφοράς και με αρκετές παρακάμψεις στα δρομολόγια. Όσον αφορά στο θέμα των ετήσιων καρτών μετακίνησης που έχουν ήδη πληρώσει εκτιμά πως θα δοθεί μια λύση για να μην πάνε χαμένα αυτά τα χρήματα. Το πιο πιθανό είναι να αφαιρεθούν ως δρομολόγια που έγιναν, όλες αυτές οι ημέρες, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει αποζημίωση.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass