Να επανασχεδιάσουμε τον θεσσαλικό κάμπο...

ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΟΥΡΗΣ -ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΓΥΡΤΩΝΗΣ, ΜΕΓΕΘΟΣ ΖΗΜΙΑΣ, ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2023 16:46
(Από αριστερά προς τα δεξιά) Ο αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού  Χαράλαμπος Σουλιώτης, ο πρόεδρος Δημήτρης Τσιούρης  και ο διευθυντής Βασίλης Αραμπατζής (Από αριστερά προς τα δεξιά) Ο αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Χαράλαμπος Σουλιώτης, ο πρόεδρος Δημήτρης Τσιούρης και ο διευθυντής Βασίλης Αραμπατζής

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

«Εμείς ως Διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού από τη στιγμή που έχουμε αυτήν την καταστροφή, λέμε ότι τώρα είναι ευκαιρία για τον θεσσαλικό κάμπο να αναδιαμορφώσουμε το «τοπίο». Τι εννοώ: του χρόνου να μη σπαρθεί κανένα χωράφι, να σχεδιαστούν από την αρχή το αρδευτικό και το αποστραγγιστικό δίκτυο και τα αντιπλημμυρικά έργα, να διορθωθούν ό,τι αστοχίες έχουν γίνει και να ολοκληρωθεί ό,τι έχει μείνει ημιτελές» τονίζει σήμερα στην «Ε» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρης Τσιούρης, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των -τεράστιων- ζημιών που άφησαν στο πέρασμά τους τα δύο κύματα κακοκαιρίας στον Οργανισμό.

Ο κ. Τσιούρης στη συνέντευξή του αναφέρει ότι ο ΤΟΕΒ υπάρχει μόνο στα «χαρτιά» πλέον, αφού οι υποδομές ή τις έχει «πατήσει» ή είναι ακόμη μέσα στο νερό, εκτιμά ότι το νερό θα φύγει από τις πλημμυρισμένες περιοχές σε 500 μέρες, αποτιμά το μέγεθος της ζημιάς στον Οργανισμό γύρω στα 40 με 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημειώνει ότι ο ΤΟΕΒ θα κάνει προσπάθειες να στείλει νερό στους αρδευτές τη νέα χρονιά, επιφυλασσόμενος βέβαια αφού δεν έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς στο δίκτυο που φέρνει νερό από τη λίμνη Πλαστήρα. Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου ΤΟΕΒ στην Ελλάδα αναφέρεται επίσης στην εικόνα με τα φερτά υλικά στο φράγμα της Γυρτώνης, το ρίσκο που πήραν για να το καθαρίσουν, αλλά και στα «εγκλήματα» που πρέπει άμεσα να διορθωθούν.

•Κύριε Τσιούρη, πώς βρίσκει τον ΤΟΕΒ Πηνειού η επόμενη -και μετά τα δύο κύματα κακοκαιρίας- μέρα;
-Αυτήν τη στιγμή ο ΤΟΕΒ υπάρχει μόνο στα χαρτιά, ο Οργανισμός έχει πάθει τεράστιες ζημιές. Το 90% είναι εκτός λειτουργίας, λιμνοδεξαμενές, αντλιοστάσια, κανάλια, διώρυγες, εξοπλισμός, μοτέρ, ό,τι υπάρχει τα «πάτησε» το νερό, πολλά εκ των οποίων είναι ακόμη μέσα στο νερό. Από τις 14 λιμνοδεξαμενές, οι 10 αυτήν τη στιγμή είναι «πατημένες» από το νερό και δεν ξέρουμε αν θα λειτουργήσουν. Όταν φύγει το νερό και μπορέσουμε να τις δούμε, θα διαπιστώσουμε αν μπορούμε να τις λειτουργούμε.

•Πότε εκτιμάτε ότι θα φύγει νερό;
-Από τους ειδικούς κι από αυτά που υπολογίζουμε μόνοι μας σαν Οργανισμός, θεωρούμε ότι θα πάρει γύρω στις 500 μέρες να αποστραγγιστούν τα νερά, χωρίς βροχές και χωρίς άλλες πλημμύρες... Αλλά επειδή έρχεται χειμώνας, και θα έρθουν και οι βροχές, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον Οργανισμό και τους αγρότες, αλλά και για τη Θεσσαλία. Αυτή η καταστροφή ακουμπά πολλά επαγγέλματα, δεν το έχουμε καταλάβει ακόμη, αλλά όσο θα περνάει ο καιρός τόσο θα το καταλαβαίνουμε. Εμείς ως ΤΟΕΒ Πηνειού ζητάμε τη -με κάθε δυνατό τρόπο- συμβολή της κεντρικής εξουσίας για να έχουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα αποτελέσματα, αφού με δικές μας δυνάμεις είναι αδύνατον να επιτευχθεί αυτό το έργο.
ΖΗΜΙΑ 50 ΕΚΑΤ. €
•Αν και είναι νωρίς, και δεν έχετε ακόμη δει το σύνολο της ζημιάς, αφού το νερό έχει σκεπάσει τα πάντα, μπορείτε να κάνετε μια αποτίμηση της ζημιάς;
-Γύρω στα 40 με 50 εκατομμύρια ευρώ και με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς. Έχουμε στείλει έγγραφο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν γίνει και δύο επερωτήσεις στη Βουλή από την κ. Λιακούλη και τον κ. Κόκκαλη, και περιμένουμε να κλείσουμε ένα ραντεβού με τους κ. Αυγενάκη, Σταμενίτη, Παπαγιαννίδη και Τριαντόπουλο να έρθουν στην Περιφέρεια για να μιλήσουμε για το τι μέλλει γενέσθαι. Σκεφτείτε ότι και το νερό να φύγει αύριο ως διά μαγείας, πάλι το δίκτυο του ΤΟΕΒ δεν μπορεί να «σταθεί» και να ποτίσει όλους τους αρδευτές. Βέβαια η δική μας προσπάθεια θα είναι να ποτίσουμε αυτά που μπορούμε, και να σημειώσουμε ότι οι γεωτρήσεις θα λειτουργήσουν κανονικά.

•Πρόεδρε, πώς θα στείλετε νερό σε χωράφια όταν τα παρακάρλια θα είναι ακόμη πλημμυρισμένα; Δεν θα καταλήξει το νερό εκεί; Δεν θα ξαναπνιγούν χωριά και καλλιέργειες;
-Αυτό εξετάζουμε αυτήν τη στιγμή: ποια χωριά μπορούμε να ποτίσουμε στο 100%. Είναι μερικά χωριά που μπορούν να ποτιστούν, όπως Ομορφοχώρι, Μελισσοχώρι, Γλαύκη, Αμφιθέα, Κουλούρι και πολλά άλλα... Όταν στραγγίσουν τα πρώτα χωριά θα μπορέσουμε να στείλουμε νερό για να ποτίσει ο κόσμος. Ο,τι περνάει από το χέρι του Οργανισμού για να βοηθήσουμε τον αγρότη θα το κάνουμε.
Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι και με τη λίμνη Πλαστήρα, θα μας σταλεί νερό από εκεί; Υπάρχει το δίκτυο ή έχει καταστραφεί, θα δουλέψει ή όχι λόγω των ζημιών; Εμείς θα κάνουμε τις προσπάθειες να βοηθήσουμε τον κόσμο να ποτίσει, αλλά με επιφύλαξη αφού δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα ποτίσει ο κόσμος μέχρι τον Αύγουστο. Πάμε μέρα μέρα...
«ΣΠΑΣΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ»
•Πολλή κουβέντα έγινε και με τα πρόχειρα φράγματα, είχαν σπάσει πριν τον «Daniel»;
-Τα πρόχειρα φράγματα είχαν σπάσει από 3 Σεπτεμβρίου. Πριν καν πάρουμε την ειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία ότι επίκειται αυτή η κακοκαιρία, και είχαμε ανοίξει και το φράγμα Γυρτώνης. Να πούμε εδώ ότι τα αναχώματα στο φράγμα Γυρτώνης τα έσπασε το νερό, δεν παρενέβη κανείς. Ήμουν παρών και το είδα με τα μάτια μου, το έχω και βίντεο. Το νερό περνούσε πάνω από τα αναχώματα, σκεφτείτε ότι έφτασε 11 μέτρα! Ο,τι και να κάναμε δεν θα μπορούσαμε να το σταματήσουμε.

•Γιατί το φράγμα της Γυρτώνης παρουσίασε εικόνες με φερτά υλικά στις πόρτες του;
-Κύριε Αραμπατζή, πριν απαντήσω στην ερώτησή σας, επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για «παραλείψεις». Καταρχάς, «παράλειψη» 40 εκατομμυρίων αφού τόσο στοίχισε το φράγμα της Γυρτώνης και δεν προέβλεψαν να έχει συστήματα αυτοκαθαρισμού από τα φερτά υλικά του Πηνειού. «Παράλειψη» που δεν τελείωσε ο Σ3 αφού δεν έχει κουμπώσει στη Γυρτώνη. «Παράλειψη» των μελετητών που πέρασαν πολλά σιφώνια κάτω από τον Σ3 με αποτέλεσμα να πνίγονται και χωριά και καλλιέργειες. Το φράγμα Γυρτώνης το καθαρίσαμε με μεγάλο ρίσκο.

•Ρίσκο;
-Ρίσκο βέβαια. Όταν κλείνεις και ανοίγεις ένα τέτοιο φράγμα -γιατί έτσι καθαρίζει ανοίγοντας και κλείνοντας τις πόρτες- που δεν έχει συντηρηθεί, δεν ξέρεις αν θα ξανανοίξουν οι πόρτες. Τα φερτά υλικά τα έφερε ο Ντάνιελ, η πρώτη κακοκαιρία, και το καθαρίσαμε πριν τον Elias. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν κολλούσαν οι πόρτες και δεν άνοιγαν και μετά ερχόταν το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας.

•Γιατί δεν είχε συντηρηθεί;
-Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει την κεντρική εξουσία. Αυτούς που δεν το συντήρησαν τόσα χρόνια. Εμείς τη διαχείριση την παίρνουμε μόνο για τρεις μήνες το καλοκαίρι και μόνο και μόνο για να βοηθήσουμε τους αγρότες και βάζουμε από τον Οργανισμό και 75 χιλιάδες ευρώ για αυτούς τους τρεις μήνες.

•Ενάμιση μήνα μετά, τι συμπέρασμα βγάλατε;
-Ότι αυτόν τον όγκο νερού μόνο στα βουνά με φράγματα (Συκιά, Πύλη και Μουζάκι ή και αλλού) μπορείς να τον σταματήσεις και με ταυτόχρονη δημιουργία ταμιευτήρων ώστε να απορροφήσουν έναν όγκο των πλημμυρικών νερών. Ηταν τεράστια τα κυβικά βροχής. Αυτό το νερό όταν φύγει από το βουνό όσες τάφρους και να έχεις στον κάμπο, πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις. Το νερό το σταματάς στα βουνά.
Άλλο ένα συμπέρασμα που βγάλαμε, αν και ήταν λίγο πολύ γνωστό, είναι ότι όλος ο θεσσαλικός κάμπος έχει μόνο μία έξοδο, τα Τέμπη, αν για κάποιο λόγο τα Τέμπη κλείσουν, μπορείτε να σκεφτείτε το τι θα ακολουθήσει; Καταστροφή ανυπολόγιστη... Πρέπει να υπάρξει και μια δεύτερη έξοδος των νερών προς το Αιγαίο -προς μη κατοικημένη περιοχή εννοείται-, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει και ας πάρει και χρόνο.

•Ποια είναι η δική σας πρόταση ως διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού;
-Εμείς ως Διοίκηση του ΤΟΕΒ από τη στιγμή που έχουμε αυτήν την καταστροφή, κι αυτές οι κακοκαιρίες -κι ελπίζω να βγω ψεύτης- θα ξανάρθουν, γιατί την κλιματική κρίση τη βιώνουμε καθημερινά, λέμε ότι τώρα είναι ευκαιρία για τον θεσσαλικό κάμπο να αναδιαμορφώσουμε το «τοπίο». Τι εννοώ: του χρόνου να μη σπαρθεί κανένα χωράφι στην περιοχή δικαιοδοσίας μας, να σχεδιαστούν από την αρχή το αρδευτικό, το αποστραγγιστικό δίκτυο, και τα αντιπλημμυρικά έργα, να διορθωθούν ό,τι αστοχίες έχουν γίνει και να ολοκληρωθεί ό,τι έχει μείνει ημιτελές: να τελειώσει το φράγμα Γυρτώνης και να τελειώσει ο Σ3 που πρέπει να κουμπώσει στη Γυρτώνη. Πρέπει να σχεδιάσουμε από την αρχή όλο τον κάμπο. Η κεντρική εξουσία να σκεφτεί σοβαρά να εντάξει όλα τα χωράφια σε ένα οικολογικό σχήμα με ένα χ ποσό, και να σχεδιάσουμε από την αρχή τον κάμπο για να έχει μέλλον η αγροτιά.
Κλείνοντας θεωρώ χρέος μου να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό γιατί ήταν πάντα δίπλα και στον Οργανισμό και τους αγρότες, και ευελπιστούμε να έχουμε την ίδια συνεργασία και με τον καινούριο περιφερειάρχη κ. Κουρέτα ώστε να επαναφέρουμε τη Θεσσαλία στην προ των πλημμυρών κατάσταση. Και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass