Εκλεισε ο κύκλος του ΟΣΕ, ανοίγει ο κύκλος της ΕΡΓΟΣΕ

*Δειγματοληψίες στα βαγόνια και στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας *Νέες διώξεις τον Νοέμβριο *Σε κέντρο των ΗΠΑ ο 21χρονος, Ιάσονας - Γεράσιμος

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2023 13:01
Δείγματα από τον τόπο του δυστυχήματος,  αλλά και στα βαγόνια των αμαξοστοιχιών, αναμένεται να ληφθούν  την ερχόμενη εβδομάδα για περαιτέρω χημικές εξετάσεις Δείγματα από τον τόπο του δυστυχήματος, αλλά και στα βαγόνια των αμαξοστοιχιών, αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα για περαιτέρω χημικές εξετάσεις

Με την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη απολογία πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, ο εφέτης ανακριτής Σωτ. Μπακαΐμης ολοκληρώνει την ερχόμενη εβδομάδα τον κύκλο των απολογιών πρώην στελεχών του ΟΣΕ, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, όπου η πρωτοφανής μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στοίχισε τη ζωή σε 57 επιβαίνοντες.

Με εξαίρεση τη μεγάλη χρηματική εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ, που θα πρέπει να καταβάλει πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ, τα υπόλοιπα τρία στελέχη του ΟΣΕ (σ.σ. ένας διευθύνων σύμβουλος, ένας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και ένα εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. του ΟΣΕ) αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς όρους ή τους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.
Σε όλους ασκήθηκε δίωξη για τα ίδια κακουργήματα και πλημμελήματα, με βάση τα οποία παραμένουν προφυλακισμένοι, ο Σταθμάρχης και ο Επιθεωρητής, η κράτηση και οποίων παρατάθηκε για το επόμενο εξάμηνο, με πρόσφατα βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών.
Οι δύο προφυλακισμένοι, αργά ή γρήγορα, θα ξαναπεράσουν το κατώφλι του Εφέτη Ανακριτή για «τυπικούς» λόγους, μετά και τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου (σ.σ. με αφορμή και τον αριθμό των θυμάτων και όχι των κατηγοριών), αλλά η ολοκλήρωση των απολογιών των πρώην στελεχών του ΟΣΕ, εκτιμάται πως θα ανοίξει τον δρόμο της άσκησης πρόσθετων διώξεων από τον κ. Μπακαΐμη σε βάρος μελών του Δ.Σ. , αλλά και διευθυντών της ΕΡΓΟΣΕ, στελεχών της «Hellenic Train», της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), καθώς και υπηρεσιακών διευθυντών του Υπουργείου Μεταφορών.
ΝΕΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», κάποια από τα πρώην στελέχη του ΟΣΕ, που απολογήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ φέρονται να «έδειξαν» την ΕΡΓΟΣΕ για τα επίμαχα συστήματα ασφαλείας, η λειτουργία των οποίων -σύμφωνα με όλα τα πορίσματα (Επιτροπή Γεραπετρίτη, δικαστικοί πραγματογνώμονες)- θα απέτρεπε τα ανθρώπινα λάθη, μεταξύ άλλων και του Σταθμάρχη, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
Στο πλαίσιο της διερεύνησης των συνθηκών του δυστυχήματος, ο κ. Μπακαΐμης εξετάζει συλλεγέν υλικό και μετά τις απολογίες πρώην στελεχών του ΟΣΕ, θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα ασκηθούν διώξεις τουλάχιστον σε βάρος στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ, κατά πάσα πιθανότητα για την περίοδο 2016-2023.
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ
ΣΕ ΤΕΜΠΗ, ΒΑΓΟΝΙΑ
Παράλληλα, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, ο κ. Μπακαΐμης εξετάζει διάφορες πτυχές έπειτα από αιτήματα, μεταξύ των οποίων και αυτά γονέων θυμάτων και του Συλλόγου Πληγέντων. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των μηχανοδηγών, ζητήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία των τριών ηλεκτραμαξών να εξηγήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η έκρηξη από τα έλαια των μηχανών, ενώ ζητήθηκε να γίνει έλεγχος για τα εμπορεύματα που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.
Ο κ. Μπακαΐμης ζήτησε και σε συνεννόηση με το Χημείο του Κράτους να γίνουν δειγματοληψίες, τόσο από τον τόπο του δυστυχήματος όσο και στα βαγόνια των αμαξοστοιχιών, τα οποία μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται σε χώρο του ΟΣΕ.
Έλεγχος που -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στο ίδιο πλαίσιο ήταν ενταγμένος και ο δειγματοληπτικός έλεγχος σε προσωπικά είδη επιβαινόντων στην επιβατική αμαξοστοιχία, τα οποία παραμένουν στα «αζήτητα» του Αστυνομικού Τμήματος Τεμπών.
ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ
Μεταξύ των 181 επιβατών που τραυματίστηκαν το βράδυ της σιδηροδρομικής τραγωδίας, συμπεριλαμβάνεται και ο 21χρονος Ιάσονας-Γεράσιμος, ο μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού της επιβατικής αμαξοστοιχίας της «Hellenic Train» που ταξίδευε για τη Θεσσαλονίκη, λόγω σπουδών.
Ο 21χρονος από το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ για μερικές ημέρες είχε μεταφερθεί σε Κέντρο της Γερμανίας, αλλά επέστρεψε στη Μονάδα της Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθεί σε Κέντρο των ΗΠΑ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass