«Χρυσές δουλειές» με πρόσφυγες - θύματα σύγχρονων δουλεμπόρων

Πλήρωσαν 3.000 ευρώ για να περάσουν σε ελληνικά νησιά και επιπλέον 3.000 για να τους περάσουν στη Βόρεια Μακεδονία με τελικό προορισμό τη Γερμανία και την Ολλανδία * Πλαστές βεβαιώσεις ασύλου και πλαστά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2023 12:30

Αδιάκοπη αποδεικνύεται η δράση σύγχρονων δουλεμπόρων και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου που εκμεταλλεύονται το δράμα των προσφύγων, οι οποίοι εγκαταλείπουν εμπόλεμες περιοχές στη χώρα τους, πληρώνοντας όσο – όσο για να φθάσουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, μέσω της Ελλάδας.


Είναι η δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα όπου αστυνομικοί της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας σε έλεγχο εντοπίζουν αυτοκίνητα που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το δίκτυο δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει αλλοδαπούς, οι οποίοι δέχονται να μεταφέρουν πρόσφυγες, οδηγώντας νυχτιάτικα μέσω της νέας Εθνικής Οδού (ΠΑΘΕ) αυτοκίνητα ιδιοκτησίας τρίτων, χωρίς να διαθέτουν έγγραφα παραμονής στη χώρα και φυσικά χωρίς καν να διαθέτουν άδεια οδήγησης.
Ξημερώματα Κυριακής χθες, στα διόδια Μοσχοχωρίου αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Λάρισας διαπίστωσαν ότι δύο υπήκοοι Αφγανιστάν, ηλικίας 23 ετών, σε ρόλο οδηγού και συνοδηγού, με αυτοκίνητο ιδιοκτησίας 28χρονου υπηκόου Πακιστάν, μετέφεραν τέσσερις Σύριους πρόσφυγες, ηλικίας 20 και 25 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ», οι τέσσερις Σύριοι φέρονται να έχουν δηλώσει πως πλήρωσαν από 3 με 4.000 ευρώ ο καθένας, προκειμένου από την Τουρκία να περάσουν στην Ελλάδα μέσω της Ρόδου για να φθάσουν στην Αθήνα.
Από την Αθήνα άλλα μέλη του δικτύου των δουλεμπόρων φέρεται να έλαβαν επιπλέον 3.000 ευρώ από τον καθένα για να τους μεταφέρουν στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, με τελικό προορισμό την Ολλανδία και τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 20χρονος Σύριος έφερε μαζί του ένα δελτίο αιτούντος ασύλου που φέρεται να εκδόθηκε από το Κέντρο Υποδοχής στη Λέρο, έγγραφο που αποδείχθηκε πλαστό.
Αυτό, ωστόσο, που δεν είναι σύνηθες και αποδείχθηκε πλαστό ήταν ένα έγγραφο που είχαν μαζί τους οι άλλοι δύο Σύριοι, ένας 20χρονος και ένας 21χρονος, το οποίο έγγραφο φέρεται να εκδόθηκε από Αστυνομική Διεύθυνση της χώρας. Το έγγραφο αφορούσε απόφαση περί επιστροφής στη Συρία και το οποίο -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- αποσκοπούσε στη νόμιμη παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα.
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας συνέλαβαν τον οδηγό και τον συνοδηγό του επιβατικού αυτοκινήτου κατηγορούμενους για διακίνηση μεταναστών με σκοπό την παράνομη έξοδο από τη χώρα και το κέρδος, ενώ αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Για τους τέσσερις πρόσφυγες θα ακολουθηθεί η διαδικασία της διοικητικής απέλασης. Από την ΕΛ.ΑΣ. κατασχέθηκε το Ι.Χ., το χρηματικό ποσό των 950 ευρώ, ενώ αναζητείται για να συλληφθεί ο 28χρονος ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου.
Σημειώνεται ότι από τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ., κατά μήκος της ΠΑΘΕ, στα όρια του Νομού Λάρισας, σχεδόν κάθε βράδυ εντοπίζονται αυτοκίνητα να μεταφέρουν μετανάστες, αυτήν την περίοδο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass