Εκστρατεία για το «κολατσιό του μαθητή» στη Θεσσαλία

*Συνολικά 105 σχολεία (38 από την Π.Ε. Λάρισας, 23 από την Π.Ε. Τρικάλων, 11 από Π.Ε. Καρδίτσας και 33 από Π.Ε. Μαγνησίας) έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis *Την Τετάρτη ξεκινάει σε Καρδίτσα και Τρίκαλα

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2023 12:50

Της Νατάσας Πολυγένη
Η διατροφή των μαθητών σε πολλά από τα πνιγμένα χωριά της Θεσσαλίας είναι ένα ακόμα πρόβλημα. Την ώρα που πολλά νοικοκυριά παλεύουν να ορθοποδήσουν και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις οικογενειών που ακόμη δεν έχουν ψυγείο ή ηλεκτρική κουζίνα στο σπίτι τους, που η ακρίβεια στα τρόφιμα έχει χτυπήσει κόκκινο, η σίτιση των παιδιών στο σχολείο είναι ένας βασικός παράγοντας.


Η εξασφάλιση ασφαλούς τροφής στους μαθητές των σχολείων που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες είναι απολύτως αναγκαία, λόγω των επικίνδυνων υγειονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί. Πολλές οικογένειες σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα αντιμετωπίζουν τεράστιες πρακτικές δυσκολίες, που, μεταξύ άλλων, αφορούν στην εξασφάλιση, αλλά και στη σωστή και ασφαλή προετοιμασία του καθημερινού φαγητού. Παράλληλα, είναι πλέον εμφανές ότι το ποσοστό της φτώχειας θα αυξηθεί σημαντικά στις περιοχές που καταστράφηκαν.
Η αγωνία καταγράφεται στο πλήθος των αιτήσεων από σχολεία της Θεσσαλίας, για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - ΔΙΑΤΡΟΦΗ, που υλοποιεί για 13η συνεχή σχολική χρονιά το Ινστιτούτο Prolepsis. Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στην «ΕτΔ» το Ινστιτούτο Prolepsis, συνολικά 105 σχολεία από τη Θεσσαλία έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου. Σε αυτά τα σχολεία φοιτούν περίπου 8.260 μαθητές. Ειδικότερα, 38 σχολεία από την Π.Ε. Λάρισας, 23 σχολεία από την Π.Ε. Τρικάλων, 11 από Π.Ε. Καρδίτσας και 33 σχολεία από Π.Ε. Μαγνησίας. Το Πρόγραμμα θα ξεκινήσει αρχικά σε ορισμένα σχολεία της Καρδίτσας και των Τρικάλων μεθαύριο Τετάρτη και στο τέλος της εβδομάδας σε σχολεία της Μαγνησίας. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία του Ινστιτούτου Prolepsis, με στόχο να εξασφαλιστούν πόροι για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα επιπλέον σχολεία από τις παραπάνω περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Λάρισας.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Το πρόγραμμα προσφέρει το κολατσιό, το οποίο καταναλώνεται λίγο πριν από τις 10 π.μ. από τους μαθητές. Το πακέτο, το οποίο λαμβάνει όλη η τάξη, περιλαμβάνει σάντουιτς ή κάποια πίτα, φρέσκο φρούτο εποχής, ενώ τρεις φορές την εβδομάδα προσφέρεται γάλα ή γιαούρτι με μέλι.
Αυτήν την περίοδο το Ινστιτούτο Prolepsis έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία με επίκεντρο τη Θεσσαλία με στόχο να εξασφαλιστεί ασφαλής τροφή ειδικά για τους μαθητές των σχολείων που έχουν πληγεί και δοκιμάζονται από τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών και στηρίζεται στην ευαισθησία ιδιωτών, εταιρειών και φορέων προκειμένου να φτάσει σε περισσότερους μαθητές που βρίσκονται σε ανάγκη.
«Είναι συγκινητική η ανταπόκριση που ήδη έχουμε από μερίδα συμπολιτών μας και εταιρειών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αποφάσισαν να στηρίξουν την έκκλησή μας για σίτιση των μαθητών της Θεσσαλίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις εκτεταμένες ανάγκες, συνεχίζουμε την προσπάθεια συγκέντρωσης δωρεών ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε περισσότερα σχολεία. Δωρεά οποιουδήποτε ποσού ή και δωρεά σε είδος μπορεί να βοηθήσει τον στόχο του Ινστιτούτου Prolepsis, που είναι να μην υπάρχει κανένα παιδί πεινασμένο στα σχολεία» λέει ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προγράμματος κ. Ιωάννης Κουτελίδας.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι μπορούν να υποστηρίξουν τη σίτιση των σχολείων τους, όπως επίσης και ιδιώτες, Ιδρύματα, εταιρείες και οργανισμοί μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ινστιτούτο για να υποστηρίξουν τη σίτιση ενός ή περισσότερων σχολείων ή ακόμη και ενός παιδιού.
Εταιρείες τροφίμων, γαλακτοβιομηχανίες, εταιρείες παραγωγής φρέσκων αυγών, φρουτοπαραγωγοί, εταιρείες/βιομηχανίες παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου, μπορούν να υποστηρίξουν το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε είδος (π.χ. γάλα, γιαούρτι, αυγά, τυρί, φρούτα, παρθένο ελαιόλαδο).
Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα και τις δυνατότητες δωρεάς μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: diatrofi.prolepsis.gr ή επικοινωνήστε με την κυρία Ελένη Φαγογένη (Υπεύθυνη Δωρεών) στο 210-625.5700.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ αποτελεί μία δοκιμασμένη αποτελεσματική πρακτική που αμβλύνει τις δυσκολίες που βιώνουν τα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας και των πολλαπλών κρίσεων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο μέσος δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας των οικογενειών μειώνεται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, στοιχείο που καταγράφεται από το 2012 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, το Πρόγραμμα συμβάλλει έμπρακτα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, που αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη χώρα μας, καθώς ενθαρρύνει την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τους μαθητές.
Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990. Αποστολή του είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας του πληθυσμού. Από το 2012 υλοποιεί το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε ευπαθείς περιοχές της χώρας, έχοντας προσφέρει περισσότερα από 17,9 εκατομμύρια υγιεινά δωρεάν γεύματα σε 887 σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) και περίπου 123.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass