Σε δύο εβδομάδες τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών στα Τέμπη

ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2023 13:00

Σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», θα είναι στη διάθεση του Εφέτη Ανακριτή, Σωτ. Μπακαϊμη από το Χημείο Αθηνών τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα γίνουν στα δείγματα εδάφους που ελήφθησαν χθες, τόσο από τον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας όσο και το Κουλούρι όπου φυλάσσονται τα κουφάρια ηλεκτραμαξών και βαγονιών.

Με απόφαση του κ. Μπακαϊμη και στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας των Τεμπών, πραγματογνώμονες, χημικοί και αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας παρουσία συγγενών των θυμάτων μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης, έλαβαν χθες δείγματα εδάφους από τις δύο περιοχές.
Προκειμένου με τον τρόπο αυτό να απαντηθούν πρόσθετα ερωτήματα που θέτει ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, μετά και τη διαπίστωση της επιτροπής ιδιωτών εμπειρογνωμόνων ότι στον τόπο της τραγωδίας εντοπίστηκε η χημική ουσία ξυλόλιο.
Στο ίδιο πλαίσιο, της διερεύνησης δηλαδή των συνθηκών που εκδηλώθηκε η φωτιά μετά τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών της Hellenic Train, ήταν ενταγμένες και οι καταθέσεις που έδωσαν χθες στον κ. Μπακαϊμη, εργαζόμενοι στον Σταθμό του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη. Οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα για το φορτίο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, λόγο για τον οποίο θα εξεταστεί οπτικοακουστικό υλικό από τους ενδιάμεσους σταθμούς κατά το δρομολόγιο της Εμπορικής, όπως θα εξεταστεί και υλικό – εφόσον ανακτηθεί – κατά τη φόρτωση των εμπορευμάτων στη Θεσσαλονίκη.
Οι καταθέσεις μαρτύρων από τον ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου εκτιμάται πως θα ασκηθούν νέες διώξεις κατά στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών αμφισβήτησε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών Χρήστος Κωνσταντινίδης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ότι τα δείγματα «έπρεπε να ληφθούν το πρώτο δεκαήμερο» και όχι σήμερα, οκτώ μήνες μετά την τραγωδία.
Αντιπροσωπεία του Συλλόγου βρέθηκε χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας με αφορμή και τη δειγματοληψία, παραδίδοντας παράλληλα πολυσέλιδο υπόμνημα στον κ. Μπακαϊμη. Υπόμνημα στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «δεν είναι δυνατόν ήδη μηνυόμενοι και προφανώς υπόλογοι για κακουργηματικές πράξεις να συνεχίζουν να υπηρετούν φορείς άμεσα συνδεδεμένους με την ασφάλεια του επιβατικού κοινού, ούτε βέβαια να ορίζονται ως μέλη επιτροπών που έχουν στόχο την υποστήριξη της μεταρρύθμισης και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα, όπως σε αυτή που έχει συγκροτήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εκ των οποίων οι μισοί συμμετέχοντες ενέχονται τουλάχιστον για την κακουργηματική διατάραξη της Ασφάλειας των Συγκοινωνιών».
Ο κ. Κωνσταντινίδης σε δηλώσεις του, επανέλαβε τα περί κωλυσιεργίας των δικαστικών αρχών, καθώς όπως διευκρίνισε «δεν έχει απαγγελθεί ακόμη κατηγορητήριο σε πολιτικά πρόσωπα», σημειώνοντας την ανάγκη άρσης της βουλευτικής ασυλίας.
«ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ»
Τον κ. Μπακαϊμη, πλαισιωμένος από τον συνήγορό του Λουκά Αποστολίδη επισκέφθηκε χθες και ο πατέρας του 21χρονου φοιτητή από τον Βόλο, Ιάσονα - Γεράσιμου, που είναι ο μοναδικός επιζών επιβάτης του πρώτου βαγονιού της επιβατικής αμαξοστοιχίας της Hellenic Train.
Ο κ. Αποστολίδης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων την εκτίμησή του πως «την άνοιξη θα οδεύσουμε για τη δίκη», υποβάλλοντας το αίτημα στις δικαστικές αρχές να εξευρεθεί η «κατάλληλη αίθουσα για να δικαστεί η υπόθεση». Ο κ. Αποστολίδης αφού εξήρε το έργο του εφέτη Ανακριτή μετέφερε την εκτίμησή του - μετά και την επίσκεψή του στην Ευρωπαία Εισαγγελέα - ότι «μέχρι τέλους του χρόνου θα απαγγελθούν κατηγορίες και μέχρι την κορυφή και της πολιτικής ηγεσίας».
Για να ευχαριστήσει δημόσια, εκ μέρους της οικογένειας, «για τη συμπαράσταση όλων στο δράμα που περνάνε», κάνοντας γνωστό πως ο 21χρονος «πιθανόν να ταξιδέψει στο εξωτερικό». Ο Ιάσονας – Γεράσιμος από το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθεί σε ειδικό ιατρικό κέντρο στη Βοστώνη των ΗΠΑ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass