Ανησυχίες πλημμυροπαθών για αποζημιώσεις

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2023 13:10

«Αν δεν ικανοποιηθούν αυτήν τη φορά, η Θεσσαλία θα πλημμυρίσει από τρακτέρ.

Δυστυχώς, από τη συνάντησή με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, Σπύρο Σπυρόπουλο, διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις, ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι πως ο ΕΛΓΑ δεν θα προχωρήσει σε εξατομίκευση των ζημιών, αποζημιώνοντας ανά ζώνες και περιοχές. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και πέρα από ανακοινώσεις και υποσχέσεις δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης».
Αυτά δήλωσαν εκπρόσωποι των Αγροτικών Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας και των Επιτροπών Αγώνα των πλημμυροπαθών μετά τις συναντήσεις που είχαν, στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί απαίτησαν έγκαιρες και δίκαιες εκτιμήσεις και χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των αποζημιώσεων, αλλαγή του Κανονισμού με αποζημιώσεις στο 100% της πραγματικής αξίας στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στον εξοπλισμό και τις ασθένειες που παρουσιάστηκαν και μείωσαν δραστικά την παραγωγή. Στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ διαμαρτυρήθηκαν για την περικοπή της βασικής ενίσχυσης και των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ, αλλά και τις πολλές αδικίες που έχουν γίνει σε παραγωγούς που δεν πήραν ούτε ένα ευρώ χωρίς δική τους ευθύνη. Ζήτησαν να εξαιρεθεί η Θεσσαλία από την εφαρμογή της ΚΑΠ για μία χρονιά, ώστε όλοι να πάρουν στο ακέραιο τα χρήματα από τα διάφορα προγράμματα.
Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας σε δηλώσεις του ανέφερε πως «πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Η προκαταβολή δεν καλύπτει τίποτα. Διεκδικούμε το δίκαιό μας και τη στήριξη από την Κυβέρνηση, είναι αιτήματα επιβίωσης, να τα κάνουν αυτά αν θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει αγροτική παραγωγή και ζωή στην ύπαιθρο. Τον ξέρουμε τον τρόπο, θα διεκδικήσουμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Υπάρχουν σε όλους τους νομούς χωράφια που δεν θα καλλιεργηθούν φέτος αν δεν γίνουν κινήσεις, τα νερά στα χωράφια κοντά στην Κάρλα θα φύγουν σε δύο χρόνια. Ο διευθυντής του ΕΛΓΑ κ. Σπυρόπουλος μάς είπε ότι δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω ενημέρωση και το πιο ανησυχητικό είναι πως απ’ ό,τι μας είπε δεν θα υπάρξει εξατομίκευση των ζημιών, αλλά θα υπάρξει κατά περιοχή, κατά ζώνη και όλοι θα πληρωθούν στο 50% ή 60%, χωρίς να έχει καθοριστεί το ύψος της τιμής. Θα υπάρξουν έτσι μεγάλες αδικίες. Για τα πλημμυρισμένα ή τα χωράφια που δεν θα καλλιεργηθούν φέτος, μας είπε πως ο ΕΛΓΑ καλύπτει την παραγωγή για το 2023, όλα αυτά θα περάσουν στην κρατική αρωγή».
Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης ανέφερε ότι «διατρανώνουμε τον αγώνα πανθεσσαλικά και από την πλευρά της Μαγνησίας που έχει πληγεί από την πυρκαγιά το καλοκαίρι, από δύο πλημμύρες κατά σειρά και έχουμε χάσει ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση και κανένα πραγματικό μέτρο στήριξης. Διεκδικούμε όλοι οι αγρότες να αποζημιωθούμε στο 100% της ζημιάς, να παρθούν άμεσα μέτρα. Μπαίνουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, δεν είναι η ώρα να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, να σηκωθούμε από τους καναπέδες, διότι σε λίγο θα μας πάρουνε και τον καναπέ…».
Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας σημείωσε πως «έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από τις καταστροφές του «Daniel» και δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε πάρει απάντηση από τον ΕΛΓΑ για το ύψος της αποζημίωσης που θα πάρουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, ούτε καν την προκαταβολή. Πρέπει να αποζημιωθούμε στο 100% και να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που είναι έκτρωμα».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σωτηρίου Άγγελος Τζιαμπαλής υποστήριξε πως «στα παρακάρλια χωριά υπάρχουν 2.000 στρέμματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το νερό και δεν γνωρίζουμε πότε θα φύγουν τα νερά, δεν μας έδωσε η Κυβέρνηση ένα σχέδιο για το πότε θα μπορέσουμε ξανά να καλλιεργήσουμε. Ο κόσμος βρίσκεται στον αέρα. Στο Σωτήριο τώρα κατοικούν μόλις 5 οικογένειες».
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass