Μνημόνιο συνεργασίας για τη Νόσο Αlzheimer

Η Ε.Ε.Ν.ΑΛ. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2023 14:00

Ύστερα από πρόσκληση της ομάδας εργαζομένων του Κέντρου Κοινότητας Ελασσόνας, του ΟΚΠΑΠ και ειδικά της ψυχολόγου Κυριακής Ανδρεάδου, η πρόεδρος της Ε.Ε.Ν.ΑΛ. και οι συνεργάτες της μετέβησαν στην Κοινότητα της Καλλιθέας, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τη Νόσο Αlzheimer, την υγιή γήρανση και υγιή νόηση.

Στόχος αυτής, η διάχυση της γνώσης σε πληθυσμό ηλικιωμένων ορεινών περιοχών, η προαγωγή της νοητικής υγείας, σωματικής και η βελτίωση ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων. Η κ. Ελένη Νιφλή, πρόεδρος της Ε.Ε.Ν.ΑΛ., ανάμεσα σε ένα πολυπληθές ακροατήριο ηλικιωμένων, μίλησε για τη Νόσο Alzheimer, περιγράφοντας την εξελικτική πορεία αυτής, τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και στατιστικά, τις επιπτώσεις της νόσου στις νοητικές λειτουργίες του ατόμου και ιδιαίτερα στην κατάργηση της αυτονομίας του.
Τόνισε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, χωρίς ηλικιακά όρια. Παρουσίασε τα 10 σημεία αναγνώρισης της νόσου και τους 12 παράγοντες κινδύνου που πρέπει να μειωθούν και να αποφευχθούν, ώστε να μη νοσήσουν από την άνοια. Επισήμανε ότι δεν υπάρχει ριζική φαρμακευτική θεραπεία, ειμή, ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής με τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, για την καθυστέρηση εξέλιξης της νόσου και βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Συμβούλεψε τους ηλικιωμένους να μην τρομάζουν από τα στατιστικά της νόσου και την κακή έκβαση αυτής, αρκεί να υιοθετήσουν τους κανόνες πρόληψης, για ενδυνάμωση του νου και του σώματος.
Στη συνέχεια, η Κωνσταντίνα Μπετχαβά παρουσίασε τις παρεμβάσεις νοητικής και σωματικής ενδυνάμωσης, εστιάζοντας στα ψηφιακά εργαστήρια, από τα οποία ενθουσιάστηκαν. Ακολούθησε διατροφική ενημέρωση από την Ευθυμία Μουταφίδου για την άνοια. Η τροφοδότηση με ποικίλες πληροφορίες κινητοποίησε τους ηλικιωμένους, πρωτοστατούσης της αντιδημάρχου, Ευφροσύνης Καρκαβανίδου, που τους ενεθάρρυνε για την ανατροφοδότηση του διαδραστικού και εποικοδομητικού διαλόγου. Η Μαρία Μαντά, ψυχολόγος, έκλεισε την εκδήλωση, με μια άσκηση χαλάρωσης από τη νοηματική γλώσσα, η οποία δημιούργησε θετικά συναισθήματα.
Θετικός ήταν ο απόηχος της εκδήλωσης, καθότι συμφωνήθηκε μνημόνιο συνεργασίας, εστιασμένο στη νοητική-σωματική ενδυνάμωση και ψυχική ανθεκτικότητα των ηλικιωμένων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass