Απαλλαγές και μειώσεις τιμών σε πλημμυροπαθείς

*Στους Δήμος Λάρισας και Κιλελέρ *Από πότε θα ισχύουν οι αποφάσεις των ΔΕΥΑ

Δημοσίευση: 13 Νοε 2023 13:50

Της Λένας Κισσάβου

Απαλλαγές και μειώσεις τιμών στα τιμολόγια ύδρευσης αποφάσισαν για τους πλημμυροπαθείς πολίτες η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Κιλελέρ (ΔΕΥΑΚ), τα οποία θα ισχύουν αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο, όταν ξέσπασε το ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Οι αποφάσεις αυτές εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που υλοποιούν αντίστοιχα οι δύο Δήμοι και στοχεύουν να δώσουν μια οικονομική ανάσα στους ανθρώπους που υπέστησαν μεγάλες ζημιές και καλούνται σήμερα να καταβάλλουν σεβαστά χρηματικά ποσά, για να τις επιδιορθώσουν.
Αναλυτικότερα, για το τι ισχύει με τις ελαφρύνσεις στα τιμολόγια των ΔΕΥΑ, μιλήσαμε με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ κ. Δημήτρη Μαβίδη και αντίστοιχα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Αχιλλέα Βαρδακούλη.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
«Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών, η ΔΕΥΑΛ έλαβε ομόφωνη απόφαση για απαλλαγές στα τιμολόγια ύδρευσης, συμπολιτών μας, που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά δημιουργήσαμε μια νέα κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου για τους πλημμυροπαθείς, το οποίο θα ισχύσει για δύο χρόνια (δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο του 2025) και ξεκινά αναδρομικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο» δήλωσε στην «ΕτΔ», ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Δημήτρη Μαβίδη. Συγκεκριμένα η απόφαση της ΔΕΥΑΛ, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα επίσης από το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων και αναμένεται (σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία) να λάβει και το πράσινο φως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας –προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή της- έχει ως εξής: «Δημιουργείται ειδική τιμολογιακή κατηγορία με την ονομασία «Πλημμυροπαθείς - κακοκαιρίας Daniel».
Απαλλάσσονται πλήρως (έκπτωση 100%) από την αξία κατανάλωσης νερού, για την χρονική περίοδο από 1-1-2024 έως 31-8-2025, για διμηνιαία κατανάλωση μέχρι 50 m3 για τις κατοικίες και μέχρι 100 m3 για τους επαγγελματικούς χώρους.
Δικαιούχοι ένταξης στην προτεινόμενη κατηγορία είναι όλοι όσοι, με αποδεικτικό μέσο τον μοναδικό αριθμό του δελτίου ελέγχου ο οποίος τους έχει αποδοθεί, διατηρούν σύμβαση υδροδότησης με τη ΔΕΥΑΛ, η οποία αφορά ακίνητο που βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Λαρισαίων. Δικαιούχοι ένταξης στην προτεινόμενη κατηγορία πληγέντες πλημμυροπαθείς οι οποίοι μίσθωσαν άλλη κατοικία - εφόσον η πληγείσα κατοικία χαρακτηρίστηκε μη κατοικήσιμη. Στην περίπτωση αυτή εντάσσεται στην κατηγορία μισθωμένη κατοικία.
Εντάσσονται στην προτεινόμενη κατηγορία με αίτηση που υποβάλουν στη ΔΕΥΑΛ είτε με φυσικό τρόπο, είτε ηλεκτρονικά.
Εάν η πληγείσα κατοικία ή ο πληγής επαγγελματικός χώρος ήταν ενοικιαζόμενος, απαιτείται η απόδειξη υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το εν λόγω μισθωτήριο πρέπει να ήταν σε ισχύ την ημέρα της εκδήλωσης της φυσικής καταστροφής και να είχε υποβληθεί έως την ημερομηνία αυτή.
Σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολής ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή μίσθωσης της πληγείσας κατοικίας ή του πληγέντος επαγγελματικού χώρου, ο δικαιούχος οφείλει να ενημερώσει εγγράφως τη ΔΕΥΑΛ εντός 20 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της μεταβολής.
Δεν εντάσσονται στην προτεινόμενη κατηγορία ακίνητα τα οποία εκμισθώθηκαν μετά τη φυσική καταστροφή.
Δεν εντάσσονται στην προτεινόμενη κατηγορία ακίνητα τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως εγκαταλελειμμένα.
Δεν εντάσσονται στην προτεινόμενη κατηγορία ακίνητα τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμα».

ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ
«Με στόχο να στηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε τους συμπολίτες μας, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλες ζημιές στις περιουσίες τους εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Κιλελέρ (ΔΕΥΑΚ), αποφάσισε την καθολική και οριζόντια απαλλαγή, από τα τιμολόγιά της, των κατοίκων των κοινοτήτων Σωτηρίου και Αρμενίου» δήλωσε στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Αχιλλέα Βαρδακούλης.
Τόνισε επίσης, πως, «είναι αυτονόητο, ότι δίνεται η δυνατότητα σε κάθε καταναλωτή που επλήγη, και στους υπόλοιπους οικισμούς του Δήμου, να ασκήσει το δικαίωμα που προβλέπεται από τον κανονισμό της ΔΕΥΑΚ, και να γνωστοποιήσει τυχόν πρόβλημα στις χρεώσεις ή στην κατανάλωση, που έχει εντοπίσει στους λογαριασμούς, αποτέλεσμα των πλημμυρικών φαινομένων.  Οι καταναλωτές αυτοί, θα αντιμετωπιστούν με την ανάλογη ευαισθησία απέναντι στο πρόβλημά τους και τη διάθεση από μέρους μας, να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να τους βοηθήσουμε και να τους ελαφρύνουμε... Η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται αυτοτελώς και μεμονωμένα. Θα ισχύσουν όλες οι ελαφρύνσεις για κάθε καταναλωτή».
Αναλυτικότερα η απόφαση της ΔΕΥΑΚ, έχει ως εξής: «Εγκρίνεται η εφαρμογή ειδικού τιμολογίου, στο σύνολο των παροχών των τοπικών κοινοτήτων Σωτηρίου και Αρμενίου, λόγω της επέλασης της θεομηνίας «Daniel», ως κάτωθι:
Για την Τ.Κ. Σωτηρίου μηδενική χρέωση στο σύνολο των παροχών, για τα χρονικά διαστήματα Ιούλιο-Αύγουστο 2023 (4ο δίμηνο 2023), Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2023 (5ο δίμηνο 2023) και Νοέμβριο-Δεκέμβριο (6ο δίμηνο 2023) και
Για την Τ.Κ . Αρμενίου μηδενική χρέωση στο σύνολο των παροχών, για το χρονικό διάστημα του 5ο διμήνου 2023, που αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2023».
Το θέμα, στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, εισηγήθηκε ο κ. Βαρδακούλης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: « Όπως γνωρίζεται κατά τη διάρκεια της 4ης Σεπτεμβρίου έως και την 7η Σεπτεμβρίου 2023, ο Δήμος Κιλελέρ επλήγη από την κακοκαιρία με την ονομασία «DANIEL», η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, υπερχείλιση ρεμάτων και δημιουργία χειμάρρων με μεγάλους όγκους νερού, φερτών υλικών και λάσπης και εντός των οικισμών, με συνέπεια τον πλημμυρισμό οικιών και εγκαταστάσεων. Οι τοπικές κοινότητες Σωτηρίου και Αρμενίου της Δ.Ε. Αρμενίου είναι από τις κοινότητες που επλήγησαν καθολικά από τα πλυμμυρικά φαινόμενα, με πλημμυρισμό του συνόλου των κτιρίων, με το πλημμυρικό φαινόμενο στην Τ.Κ. Σωτηρίου να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και οι κάτοικοι να αδυνατούν να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν μόνιμα στις οικίες τους.
Προς ανακούφιση των πληγέντων από τη θεομηνία «Daniel», στις εν λόγω τοπικές κοινότητες, προτείνεται η εφαρμογή ειδικού τιμολογίου ως εξής: Για την Τ.Κ. Σωτηρίου μηδενική χρέωση στο σύνολο των παροχών, για τα χρονικά διαστήματα Ιούλιο-Αύγουστο 2023 (4ο δίμηνο 2023), Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2023 (5ο δίμηνο 2023) και Νοέμβριο-Δεκέμβριο (6ο δίμηνο 2023) και
Για την Τ.Κ. Αρμενίου μηδενική χρέωση στο σύνολο των παροχών, για το χρονικό διάστημα του 5ο δίμηνο 2023 που αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2023.
Επειδή, με την υποχώρηση των υδάτων παρέμειναν μεγάλοι όγκοι λάσπης εντός των κτισμάτων, οι κάτοικοι των συγκεκριμένων τοπικών κοινοτήτων αναγκάστηκαν να κάνουν εκτεταμένη χρήση του νερού του δικτύου για την απομάκρυνση των φερτών υλικών και τον καθαρισμό της ιδιοκτησίας τους. Οι εκτεταμένες ζημιές και η επαναφορά στην πρότερη κατάσταση, όσο αυτό είναι δυνατό, έχουν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.
Η επιβάρυνση που προκαλείται στον προϋπολογισμό της επιχείρησης από την εφαρμογή της ανωτέρω πρότασης, με βάση τα στοιχεία των αντίστοιχων χρονικών διαστημάτων του προηγούμενου έτους δεν είναι μεγάλη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass