Ποια τα έσοδα που περιμένει η Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2024

-ΣΤΑ 390.936.250 ΕΥΡΩ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ -ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ 135.775.250 ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ -«ΑΝΑΣΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ -«ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ» ΤΟΝΙΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2023 13:02

Στα 390.936.250 ευρώ διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το οικονομικό έτος 2024, αυξημένος κατά 135.775.250 ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της χθεσινής ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την εισήγησή του σημείωσε ότι «πρόκειται για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, που τηρεί το αυστηρό πλαίσιο που επιβάλλει το Υπουργείο Εσωτερικών». Τόνισε δε ότι: «Στον προϋπολογισμό εγγράφονται 290 εκατομμύρια ευρώ, για την πληρωμή έργων, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα έργα αυτά αφορούν στην αναβάθμιση οδικών υποδομών, αντιπλημμυρικά, ενεργειακής αναβάθμισης κι άλλα. Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα που υλοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αυτά άντεξαν και είναι εδώ».
Τα λειτουργικά έξοδα της Περιφέρειας, με αφετηρία το 2011, παραμένουν μειωμένα κατά 60%, με παράλληλη αύξηση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μηδέν δάνεια. Μηδενικές είναι και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της. «Είναι ένας προϋπολογισμός που δίνει ανάσες ελπίδας» τόνισε ο Περιφερειάρχης και σημείωσε πως: «Όλα αυτά τα χρόνια διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο και το τελευταίο ευρώ του Θεσσαλού και Ευρωπαίου φορολογούμενου πολίτη και αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, για έργα και δράσεις με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην καθημερινότητα του πολίτη».  
Η παραπάνω μορφή του προϋπολογισμού είναι προσωρινή. Η οριστική μορφή, η οποία θα ισχύει για το οικονομικό έτος 2024, θα διαμορφωθεί αργότερα με την πρώτη τροποποίηση, έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024, όταν θα γνωστοποιηθούν ακριβώς οι επιχορηγήσεις του Τ.Π. - ΚΑΠ - ΠΔΕ, καθώς επίσης και τα ταμιακά υπόλοιπα των Τραπεζικών Λογαριασμών την 31η/12/2023.
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Από την παράταξη «Θεσσαλία στην καρδιά μας», ο κ. Τσιάρας υποστήριξε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει λευκό, διότι η σημερινή συνεδρίαση είναι μία τυπική διαδικασία. Πρόκειται για έναν τεχνικό προϋπολογισμό, καθώς τέλος Φεβρουαρίου θα γίνει η 1η αναμόρφωση, ενώ αρχή του νέου έτους η νέα Περιφερειακή Αρχή, γνωρίζοντας και τα ταμειακά διαθέσιμα, θα διαμορφώσει από την αρχή τα νέα οικονομικά δεδομένα. Υποστήριξε ότι «τα χρήματα που αναφέρονται στον προϋπολογισμό είναι λίγα, σχετικά με τη ζημιά που έχει υποστεί η Θεσσαλία από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου».
Ανταπαντώντας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι «από τα 390 εκατομμύρια, τα 292 αφορούν επενδυτικά και αναπτυξιακά έργα. Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν και πολλά που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική προστασία. Αντιπλημμυρική προστασία προσφέρουν και οι δρόμοι και τα έργα υποδομής, όπως έγινε στη Λάρισα με την περιφερειακή οδό Σανδράκη, που γλίτωσε τη συνοικία Ιπποκράτη από τα χειρότερα. Επίσης, πρόσθεσε ότι «από το νέο ΕΠΑ Θεσσαλίας, η Περιφέρεια θα εξασφαλίσει άλλα 10 εκατομμύρια για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας».
Τον προϋπολογισμό καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Τάσο Τσαπλέ, «τα χρήματα είναι λίγα για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που άφησαν πίσω τους οι φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χαρακτηρίζεται από καπιταλιστική διάθεση και εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου. Τα χρήματα για τη μισθοδοσία του προσωπικού και για προσλήψεις είναι λίγα, προφανώς για να εξυπηρετηθούν οι ιδιώτες που θα εμπλακούν στην εκτέλεση έργων και προγραμμάτων. Τόνισε ότι η παράταξή του στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει την εμπειρία να επιδιώξει όσα δικαιούται η Θεσσαλία για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική και αντιπυρική προστασία.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν: «Οι αρχές της καθολικότητας, ενότητας, σαφήνειας και ειδικότητας των πιστώσεων του προϋπολογισμού τηρούνται επακριβώς, καθώς και οι αρχές της ειλικρίνειας και της ακρίβειας των οικονομικών δεδομένων. Οι βασικοί στόχοι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2024, των Περιφερειών, όπως αυτοί καθορίζονται, είναι η ορθολογική και ρεαλιστική κατάρτισή του, με εγγραφή εσόδων, που αναμένεται ότι θα εισπραχθούν και ανάλογη εγγραφή δαπανών, η συγκράτηση των δαπανών και η ορθολογική διαχείριση των πόρων, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της δημοσιονομικής διαχείρισης με όσο το δυνατό μικρότερη δέσμευση οικονομικών πόρων, η περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και η επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης με παράλληλο στόχο τη μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης, η εναρμόνισή του προς τις γενικές οδηγίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2024 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2024-2027».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass