«Πληγωμένοι» ναοί και προσκυνήματα

*ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΖΗΜΙΕΣ *ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ, ΟΠΩΣ ΒΙΒΛΙΑ ΓΑΜΩΝ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 21 Νοε 2023 13:00

Μεγάλες είναι οι πληγές που υπέστησαν αρκετοί ιεροί ναοί στον Νομό Λάρισας που ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου από τις μεγάλες πλημμύρες που «χτύπησαν» τη Θεσσαλία στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Ακόμη και σήμερα, δυόμισι περίπου μήνες από το φαινόμενο, υπάρχουν εμφανή τα σημάδια της καταστροφής σε κάποιους, ενώ άλλοι δεν μπορούν καν να λειτουργήσουν. Σύμφωνα με την Ιερά Μητρόπολη, οι ζημιές σχετίζονται με διάφορα αντικείμενα και εγκαταστάσεις, όμως ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως καταστράφηκαν αρχεία των ιερών ναών, αλλά και πολιτιστικά στοιχεία.
Πιο συγκεκριμένα, αυτήν τη στιγμή έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και δεν αναμένεται να αποκατασταθούν σύντομα: Το Ιερό Προσκύνημα Αγίας Παρασκευής Τεμπών, ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγ. Δώδεκα Αποστολών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης και ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγ. Τριάδος Τεμπών.
Γενικότερα, ζημιές υπέστησαν ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγ. Θωμά Λάρισας, ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγ. Αθανασίου Κουλουρίου, ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγ. Χαραλάμπους Δασοχωρίου, ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγ. Αθανασίου Αρμενίου, ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγ. Χαραλάμπους Νίκης, ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγ. Αθανασίου Σωτηρίου και ο Ιερός Ενοριακός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευαγγελισμού.
Επίσης, σημαντικές ζημιές υπέστησαν πολλά εξωκκλήσια και παρεκκλήσια, όπως το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρίνας στη Λάρισα, καθώς και ναοί Κοιμητηρίων, με κυριότερο αυτόν της Φαλάνης.
Από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, ωστόσο, διευκρινίζεται ότι μπορεί κάποιοι να επανήλθαν σε λειτουργική χρήση, δεν έχουν, όμως, αποκατασταθεί πλήρως οι ζημιές σε στασίδια, προσκυνητάρια, τέμπλα, μικροφωνικές κι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αποκολλήσεις μαρμάρων ή πλακιδίων κ.ά.
«Σιγά - σιγά θα γίνουν όλα, με τη βοήθεια του Θεού και την αγάπη των ανθρώπων» διευκρινίζουν χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί, όμως, πως μια ιδιαίτερη απώλεια είναι η καταστροφή αρχείων των ιερών ναών. Καταστράφηκαν βιβλία γάμων, βαπτίσεων, πρακτικών Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, διαχειριστικά παραστατικά κ.ά. Ακόμα, καταστράφηκαν χαλιά, άμφια Αγίας Τραπέζης, υφαντά κ.ά., τα οποία, όπως σημειώνεται από την Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου, «αποτελούσαν στοιχεία του πολιτισμού μας από παλιά».

ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ
Πριν από λίγες ημέρες, εν τω μεταξύ, η Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου, με δελτίο Τύπου, ενημέρωνε, μεταξύ άλλων, πως «μετά τη διανομή τεράστιας ποσότητας ειδών πρώτης ανάγκης, καθαριστικών, αλλά και κλινοσκεπασμάτων, ηλεκτρικών συσκευών, κρεβατιών, σχολικών ειδών, ζωοτροφών, λιπασμάτων κ.λπ.», παίρνει σειρά η καταβολή «ειδικού βοηθήματος στους πλημμυροπαθείς της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, ύψους 250 ευρώ ανά οικογένεια», διευκρινίζοντας πως το ειδικό βοήθημα το λαμβάνουν όσοι υπέστησαν ζημιές από την πλημμύρα στην κύρια κατοικία τους και εξακολουθούν να κατοικούν σε αυτή.
Με αφορμή αυτήν την κίνηση ξεκαθαρίζουν πως «μπορεί να είμαστε ο φορέας που στην περιοχή ευθύνης μας μοιράσαμε τα περισσότερα εφόδια και μάλιστα στοχευμένα, παρά ταύτα δεν αισθανόμαστε ότι κάναμε κάτι, ιδίως βλέποντας το τι πρέπει να γίνει ακόμα».
Ξεκαθαρίζουν, βεβαίως, πως «ό,τι κάνει η Εκκλησία, δεν το κάνει από υποχρέωση, αλλά από ευθύνη έναντι του Χριστού και του Ευαγγελίου της αγάπης», σημειώνοντας πως το κράτος έχει υποχρέωση έναντι των πολιτών.
Όσον αφορά τα σχέδια για τη συνέχεια, ξεκαθαρίζουν από την Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου πως «προτιμάμε να λέμε τι κάναμε κι όχι τι θα κάνουμε, γιατί πολλοί είναι οι αστάθμητοι παράγοντες που καθιστούν στόχους ανέφικτους. Αγωνιζόμαστε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές μας. Συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς φορείς και περιμένουμε τη χάραξη και εφαρμογή πολιτικών που θα ανορθώσουν τη Θεσσαλία» καταλήγουν.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass