Ενιαία η διαχείριση των θεσσαλικών νερών

*ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ *ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΔΕΥΑΛ Η 2η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ *ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

Δημοσίευση: 25 Νοε 2023 13:28

Η δεύτερη αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδάτινου Διαμερίσματος της Θεσσαλίας παρουσιάστηκε χθες στη ΔΕΥΑΛ, στο πλαίσιο υβριδικής ημερίδας που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

H διαβούλευση για τη 2η Αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ αποτελεί στάδιο της διαδικασίας έγκρισής τους στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα. Στην ημερίδα παρουσιάστηκε αναλυτικά το Προσχέδιο της 2ης Αναθεώρησης του ΣΔΛΑΠ του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (EL08), με έμφαση στην ανάλυση των πιέσεων και των επιπτώσεών τους στα επιφανειακά και υπόγεια υδατικά συστήματα, στην ταξινόμηση επιφανειακών και υπόγειων υδατικών συστημάτων, στην οικονομική ανάλυση των χρήσεων ύδατος, στο αναθεωρημένο πρόγραμμα των βασικών και συμπληρωματικών μέτρων. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στο νέο ΣΔΛΑΠ συμπεριλαμβάνεται και το σενάριο της μεταφοράς ποσότητας νερού 250 εκατ. ευρώ ετησίως από τον Αχελώο προς τη θεσσαλική πεδιάδα. Το σενάριο αυτό είχε αποκλειστεί από το προηγούμενο ΣΛΑΠ που είχε επιμεληθεί το 2017 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα επιστημονικά σημεία της διαχείρισης, που αφορούν τις λεκάνες απορροής ποταμών, τη λειψυδρία, την κλιματική αλλαγή και άλλα επίκαιρα ζητήματα, όσο και η δημιουργία Οργανισμού αποκλειστικά σχετιζόμενου με την παρακολούθηση και τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, την οποία είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης, «το σχέδιο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας έχει ετοιμαστεί και αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη. Στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο ένα καινούργιο νομοσχέδιο για τον οργανισμό διαχείρισης όλων των υδάτων Θεσσαλίας που θα αφορά μεταξύ άλλων την παρακολούθηση της ποσότητας και ποιότητας υδάτων, την εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας και τη συντήρηση και λειτουργία αντιπλημμυρικών έργων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σύμφωνα με τον κ. Βαρελίδη «ο Οργανισμός αυτός θα συμπεριλάβει και υφιστάμενες υπηρεσίες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια και ενδεχομένως τον ΤΟΕΒ, υπό μια στέγη, ένα κέλυφος, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος συνολικά για την παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων, την εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, τη συντήρηση, τη λειτουργία και τον σχεδιασμό αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων, αποστραγγιστικών και αρδευτικών δικτύων και την παρακολούθηση των υδρολογικών στοιχείων. Υπάρχουν αυτά τα στοιχεία διάσπαρτα, όμως δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα σε έναν φορέα, που να έχει όλη την πληροφορία», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, δεν ανήκει σε κανέναν, αλλά ανήκει ταυτόχρονα σε όλους μας».

ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ
Ο υπεύθυνος της ολλανδικής εταιρείας που έχει αναλάβει το master plan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, κ. Μιλτιάδης Γκουζούρης, ο οποίος παρέστη στην ημερίδα σημείωσε πως «παρακολουθούμε ως παρατηρητές τη διαβούλευση σήμερα επειδή σχετίζεται με αυτά που κάνουμε και, αν ακούσουμε πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη και στον δικό μας σχεδιασμό, θα φροντίσουμε να κάνουμε συναντήσεις με τους αρμόδιους. Θέλουμε να γίνει σε κλίμα καλής συνεννόησης και σύμπνοιας, για αυτό και εμπλέκουμε και τοπικούς φορείς. Θέλουμε να συμφωνούμε όλοι, διαφορετικά δεν θα πετύχει το εγχείρημα».

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων που σχετίζονται με τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα. «Η ίδια η ζωή πλέον το επιβάλλει» δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ακόμη την αναγκαιότητα εκτέλεσης μικρών και μεγάλων έργων, ορεινής υδρονομίας, αντιπλημμυρικών και αποταμίευσης νερού όπως είναι οι λιμνοδεξαμενές στους ορεινούς όγκους για τη συγκράτηση των νερών. Αναφέρθηκε στα φράγματα, τα οποία η Περιφέρεια είχε προτείνει για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, θεωρώντας τα «αναγκαία και σημαντικά» όπως της Πύλης, του Νεοχωρίου, του Μουζακίου, του Αγιονερίου Ελασσόνας (το οποίο διαθέτει και μελέτη κόστους- οφέλους), του Τιτανίου (το οποίο είναι σε εξέλιξη).
Από την πλευρά του ο μελετητής του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος της Θεσσαλίας κ. Παπαγρηγορίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα διαχειριστικά σχέδια νερού που υλοποιήθηκαν την περίοδο 2019-2023, καθώς και για πολλά σημαντικά αρδευτικά και υδραυλικά έργα νερού που υλοποιήθηκαν από τη νυν Περιφερειακή Αρχή, με ιδιαίτερη αναφορά στα ολοκληρωμένα έργα της Κάρλας και των ταμιευτήρων της Γλαύκης και του Καστρίου.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ Αθανάσιος Νασιακόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass