Ηχηρό μήνυμα κατά της γυναικοκτονίας!

*ΕΣΤΕΙΛΕ ΧΘΕΣ Η ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ *ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «#ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ» *ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΟΛΗ Η ΛΑΡΙΣΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΦΩΝΑΞΕ «ΟΧΙ» ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 25 Νοε 2023 13:01

Μεγάλη ανταπόκριση Λαρισαίων είχε χθες το κάλεσμα του Κοινωνικού Εθελοντικού δικτύου «#Κανείς_Μόνος» για συμμετοχή στην εκδήλωση με μήνυμα κατά της βίας των γυναικών, η οποία ξεκίνησε από την Κεντρική πλατεία Λάρισας και συνεχίστηκε στη θέση του κυκλικού κόμβου στη γέφυρα του Αλκαζάρ, όπου πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία.

Η δράση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, βουλευτή Λάρισας και ιδρύτριας του Δικτύου «#Κανείς_Μόνος», Ευαγγελίας Λιακούλη, και συνδιοργανώθηκε με το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας - ΟΚΑΝΑ, το Σωματείο Εικαστικών Λάρισας “8”, το Μουσικό Σχολείο Λάρισας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων, καθώς και με τη στήριξη φορέων της πόλης, όπως ο Ιατρικός, ο Φαρμακευτικός, ο Δικηγορικός και ο Εμπορικός Σύλλογος, το Οικονομικό και το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών (Π.Ο.Κ.Ε.Λ.), το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και το EUROPE DIRECT της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Αναλυτικότερα, οι εκδηλώσεις του Δικτύου, αξιοποιώντας τα συνθήματα «Τραγουδάμε.. δίχως φόβο» και «Όλοι μαζί χτίζουμε έναν ανθρώπινο κόσμο», πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική πλατεία Λάρισας, στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα πρωτότυπο ζωντανό βιωματικό εργαστήρι, όπου τα παιδιά του «Εργαστηρίου Ζωής», δημιούργησαν μέσα από δρώμενα τον «κόσμο των χρωμάτων» εγκλωβίζοντας στο χαρτί, με συγκινητικό συμβολισμό, τα σκοτεινά χρώματα της Βίας κατά των Γυναικών, ενώ στη συνέχεια παρουσίασαν μαζί με τους παρευρισκόμενους πώς είναι η ζωή όταν την «Τραγουδάμε … δίχως φόβο», με τη συνοδεία κρουστών και τυμπάνων του Μουσικού Σχολείου Λάρισας.
Ακολούθησε δρώμενο όπου οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι μετέφεραν με τα χέρια τους σε μια Πορεία Αγάπης από την Κεντρική πλατεία, μέσα από την οδό Μανωλάκη και μέχρι το σημείο που βρίσκεται το σύμβολο της πόλης, το Άλογο και η πεζογέφυρα του Πηνειού ποταμού, «το Φουστάνι Εκείνης που Λείπει» - το κόκκινο φόρεμα που δημιουργήθηκε από το #Κανείς_Μόνος στην επέτειο του 2022 και έγινε σύμβολο στην πόλη, για να καταλήξουν σε καθιστική διαμαρτυρία για τις γυναικοκτονίες, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στη Λάρισα.
Στο ίδιο πλαίσιο, δεν ήταν μικρή η συνεισφορά των εικαστικών της πόλης, οι οποίοι σε αλληλεπίδραση με το κοινό ετοίμασαν ένα μεγάλο έργο τέχνης για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που τοποθετήθηκε στην πεζογέφυρα του Πηνειού.
Το πλήθος των συμμετεχόντων και των παρευρισκόμενων Λαρισαίων, κατέδειξε ότι ο στόχος της εκδήλωσης για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση των πολιτών στο φλέγον αυτό ζήτημα, επιτεύχθηκε μέσω της τέχνης, ενώ και τα έως τώρα σιωπηλά θύματα διαπίστωσαν ότι η Λάρισα και οι πολίτες της στέκονται αλληλέγγυοι δίπλα τους και με «ανοιχτή αγκαλιά», προκειμένου να περισωθεί η γυναικεία υπόσταση και αξιοπρέπεια.
Σε σχέση με τα μηνύματα της δράσης, η κ. Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μόνο η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και κατόπιν η συμμετοχή, μπορούν να οδηγήσουν στην οριστική εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Το ‘’απόστημα’’, όσο δεν αποκαλύπτεται, όσο δεν συνειδητοποιείται, τόσο δεν θεραπεύεται.
Και, δυστυχώς, είναι ένα ‘’απόστημα’’ που συναντάται πολύ πιο συχνά και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις από όσο όλες και όλοι θα θέλαμε να πιστεύουμε. Τα συναισθήματα του φόβου πρέπει να μείνουν πίσω, ώστε να οι γυναίκες να προχωρήσουν μπροστά, παίρνοντας απόφαση ουσιαστικής αλλαγής. Η κοινωνία των πολιτών πράττει τα όσα της αναλογούν. Τώρα είναι η ώρα της Πολιτείας. Δεν χωρούν άλλα μισόλογα και επικοινωνιακές ωραιοποίησεις. Τώρα, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και άμεσα μέτρα ταχείας αποτελεσματικότητας, ώστε ούτε στη Λάρισα, ούτε πουθενά, να μη μείνει έστω και μία γυναίκα μόνη της απέναντι στη βία. Και ας τολμήσει επιτέλους η Κυβέρνηση να πει τα πράγματα με το όνομά τους: είναι Γυναικοκτονίες!».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass