Αναγκαία η εκπαίδευση ασθενών και συγγενών

Τονίστηκε σε ενημερωτική ημερίδα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Δημοσίευση: 27 Νοε 2023 13:25

Η αναγκαιότητα της εκπαίδευσης τόσο των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη ασθενών όσο και του οικογενειακού περιβάλλοντός τους υπογραμμίστηκε σε ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Διόνυσος» από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία με τη στήριξη της Περιφέρειας Λάρισας και τη σημαντική εκπροσώπηση του νεοσύστατου Συλλόγου Λάρισας Ατόμων με Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 (ΣΥ.ΛΑ.ΔΙ).

Την ημερίδα είχε θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης: Εσείς ρωτάτε και εμείς απαντάμε» συντόνισε ο αναπλ. καθηγητής Παθολογίας – Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, Γεώργιος Κουκούλης και έγινε παρουσία διακεκριμένων ενδοκρινολόγων, Δήμητρας Παππά, Ρεβέκκας Γυφτάκη, Λίνας Πάσχου και του ψυχολόγου, Κωνσταντίνου Παντελή.
Με τον ενδοκρινολόγο, Νικ. Βάλβη να σημειώνει πως στο πλαίσιο της ημερίδας, δόθηκε η δυνατότητα στον κοινό να ενημερωθεί για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές, την πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς επίσης αναλύθηκε η δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας στη διαχείριση της νόσου και τέλος δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές διαχείρισης του άγχους που δύναται να προκύψει στο περιβάλλον του ατόμου με διαβήτη. Σημειώνεται πως ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια ύπουλη, χρονίως εξελισσόμενη και επικίνδυνη νόσο, που ειδικά για τα δεδομένα της χώρας μας, αφορά περισσότερο από 1 εκατομμύριο άτομα, που αντιστοιχούν στο 10% του πληθυσμού. Και δυστυχώς, όπως φάνηκε από μελέτες στον ελληνικό πληθυσμό, ένας στους τρεις διαβητικούς ασθενείς δεν γνωρίζει καν ότι νοσεί.
Σήμερα σε αντίθεση με το παρελθόν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη δύνανται να απολαμβάνουν μία «φυσιολογική ζωή» αρκεί να γνωρίζουν το πρόβλημά τους, να το παρακολουθούν και να το διαχειρίζονται σωστά σε στενή συνεργασία με τον γιατρό τους τον οποίο πρέπει τακτικά και προγραμματισμένα να συμβουλεύονται. Η σύγχρονη ολιστική διαχείριση και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη προτείνει υγιεινή διατροφή, τακτική σωματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και ορθή φαρμακευτική αγωγή που προγραμματίζεται και ελέγχεται από εξειδικευμένους ιατρούς σε Ιατρεία και Υγειονομικές Μονάδες, με στόχο όχι μόνο τη ρύθμιση της γλυκαιμίας, αλλά και των άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου όπως είναι η αρτηριακή υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass