Σύννεφο ακρίβειας πάνω από την... Ελλάδα!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ ΠΩΣ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ Η ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΜΙΣΘΩΝ – ΑΚΡΙΒΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Δημοσίευση: 28 Νοε 2023 11:00

Του Κώστα Γκιάστα
«Είναι ένα ανεξήγητο πράγμα. Να έχει καθίσει ένα σύννεφο ακρίβειας πάνω από την Ελλάδα και ενώ σ’ όλη την υπόλοιπη Ευρώπη να γίνονται κάποιες διορθωτικές κινήσεις, από τη δική μας χώρα αυτό το σύννεφο να μην κουνιέται. Να βρίσκεται μόνιμα πάνω από τα κεφάλια μας».

Ο κ. Σωτήρης Τερζόπουλος είναι ένας νεαρός πατέρας που κάθε φορά που πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ προσπαθεί να συνέλθει από τις αυξήσεις που παίρνουν τα προϊόντα, όπως γάλατα, κρέμες, πάνες και άλλα. Αν το ζήτημα αφορούσε μια μόνο κατηγορία πολιτών που έχουν απηυδήσει από την ακρίβεια, ίσως να μην υπήρχε τόσο μεγάλη συζήτηση. Το πρόβλημα είναι πως πραγματικά ένα φάσμα επιθετικής ακρίβειας έχει σκεπάσει όλα τα προϊόντα, με αποτέλεσμα να καταγράφεται απόγνωση και απογοήτευση σε όλη τη χώρα.
Την ίδια ώρα, όμως, είναι και πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Θεσσαλίας και η λέξη ακρίβεια πλέον είναι στους καθημερινούς του υπολογισμούς. Αν και ο ίδιος είναι μαθηματικός στο επάγγελμα, ισχυρίζεται πως δεν χρειάζεται να ξέρει κάποιος σύνθετα μαθηματικά για να καταλάβει πως «όλο αυτό που γίνεται στην ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς οι αριθμοί απλά δεν βγαίνουν» και γίνεται πιο αναλυτικός.
«Πρέπει να παραδεχθούμε πως όλα στην Ελλάδα είναι ακριβότερα. Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη των 27 στον πληθωρισμό τροφίμων, έχοντας διψήφια νούμερα επί 26 μήνες».
Μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως ο αριθμός αυτός μας φέρνει ως χώρα πολύ ψηλά στη λίστα της Ευρώπης. Τι κι αν το προηγούμενο διάστημα ακούγαμε για μέτρα όπως είναι διάφορα «καλάθια» ανά εποχή.
«Ό,τι ακούμε τα τελευταία χρόνια περί προσπάθειας πάταξης της ακρίβειας στην Ελλάδα έχει αποτύχει. Αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε. Το «καλάθι του νοικοκυριού», το «καλάθι του νονού», «του Πάσχα» δεν έχουν ουσιαστική ανταπόκριση. Έχουμε ουσιαστικά διπλασιασμό των τιμών σε πολλά προϊόντα» αναφέρει ο κ. Τερζόπουλος.
Εξηγεί πως αυτό το μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε μισθούς και τιμές προϊόντων ήδη το βρίσκουμε μπροστά μας, καθώς «έχει πέσει η καταναλωτική δύναμη των Ελλήνων. Μπορεί να έχουμε αύξηση μισθών, αλλά τα προϊόντα αυξήθηκαν τόσο πολύ που η αγοραστική δύναμη είναι τραγικά μικρή. Πριν βγει το δεκαπενθήμερο δεν έχουμε χρήματα. Την ίδια ώρα αυξάνονται και τα ποσά που δανείζονται οι Έλληνες για να βγει ο μήνας».  Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, Γιώργο Λεχουρίτη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από χρόνια που ένας υπουργός καλεί σε συνεργασία τη μεγαλύτερη οργάνωση καταναλωτών στην Ελλάδα. «Αυτό δείχνει πως δεν πάνε καλά τα πράγματα, καθώς η ακρίβεια έχει ξεφύγει» υπογραμμίζει ο κ. Τερζόπουλος.  Ανά διαστήματα, ωστόσο, διαβάζουμε και ακούμε για μεγάλα πρόστιμα που πέφτουν σε εταιρείες για αισχροκέρδεια. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως μέχρι το 2019 η χώρα δεν είχε ελεγκτικό μηχανισμό κατά της αισχροκέρδειας, ενώ υπογράμμισε πως αποτελεί χρέος της Κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Επίσης, υπογράμμισε πως μέσα στο 2023 υπήρξαν 20.000 έλεγχοι για αισχροκέρδεια και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν έφτασαν τα 9 εκατ. ευρώ. «Πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουμε το διάστημα για το οποίο επιβάλλονται τα πρόστιμα. Αν μια εταιρεία βγάζει πολλά εκατομμύρια κέρδος μέσα σε έναν μήνα και επιβάλλεται ένα εκατομμύριο πρόστιμο για διάστημα έξι μηνών, τότε δεν έχεις κάνει τίποτα» σημειώνει.
Στην ερώτηση για τα ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση των πολιτών απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, λέει πως «οι συλλογικές δράσεις είναι οι μόνες που μπορούν να φέρουν κάτι. Αν κάθεσαι σπίτι και περιμένεις, τότε δεν θα γίνει κάτι. Δεν μπορεί να βγαίνει ο Σκρέκας και να ζητάει από τις εταιρείες να σεβαστούν τους πολίτες. Το μποϊκοτάζ σε εταιρεία είναι ένα δραστικό μήνυμα προς τις επιχειρήσεις που αισχροκερδούν. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που μπορεί να πέσει σε μια εταιρεία» και καταλήγει λέγοντας πως «επειδή ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τέτοια δυσκολία για να αγοράσουμε κάτι, αν θέλουμε να αλλάξει κάτι, πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass