Συγκρότηση ειδικής ομάδας για τη Θεσσαλία

* Πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης χθες από τη Λάρισα * Συναντήθηκε με παραγωγικούς φορείς * Παρουσίασε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2023 13:00

«Το σχέδιό μας για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας στοχεύει να δώσει ξανά προοπτική στην καρδιά της ελληνικής παραγωγής» τόνισε χθες από τη Λάρισα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ζητώντας τη συγκρότηση ειδικής ομάδας, μιας «task force», κατά τα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μετά από ένα διήμερο επαφών κλιμακίων του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, ο κ. Ανδρουλάκης είχε συνάντηση χθες το μεσημέρι με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα, προκειμένου να αποτιμηθεί η πορεία των έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, αλλά και να συζητηθεί το σχέδιο προτάσεων του Κινήματος για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.
Ανοίγοντας τον διάλογο με τους φορείς, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε την ανάγκη επένδυσης στην πρόληψη και τον σχεδιασμό των υποδομών, βάσει των νέων δεδομένων της κλιματικής αλλαγής. «Άλλο να σχεδιάζεις ένα έργο υποδομής με τα κλιματικά δεδομένα του 1990, του 2000 ή του 2010 και άλλο να σχεδιάζεις ένα έργο υποδομής βάσει των ακραίων κλιματικών συνθηκών, που θα επικρατήσουν τις επόμενες δεκαετίες.
Άλλο, επίσης, είναι να διαθέτεις το 80% των πόρων στην αντιμετώπιση του φαινομένου και μόλις το 20% στην πρόληψή του και άλλο είναι να συγκλίνεις με την κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για κατανομή των πόρων σε καταστολή και πρόληψη με αναλογία 50-50. Και δεν το λέμε για να μειώσουμε δαπάνες από την πυρόσβεση ή από άλλες αναγκαίες υποδομές. Άλλωστε, έχω πρωταγωνιστήσει προσωπικά στο να δημιουργηθεί το «rescEU» μέσω του οποίου η Ελλάδα θα προμηθευτεί με πολύ χαμηλό κόστος νέου τύπου «Canadair» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Έχω προτείνει στον Πρωθυπουργό τη συγκρότηση μιας «task force». Μου απάντησε στη Βουλή ότι ήδη υπάρχει. Μάλλον συζητάμε για άλλο πράγμα. Εμείς, όταν αναφερόμαστε σε μια «task force», εννοούμε να λειτουργεί στο πρότυπο των ομάδων διοίκησης έργου -όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες- ώστε να διασφαλίζεται η ταχύτητα κατά τη λήψη αποφάσεων, η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα. Θα μπορούσε να συμμετέχει ο ίδιος, οι αρμόδιοι υπουργοί, ο περιφερειάρχης, μέλη της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών, τα επιμελητήρια και η επιστημονική κοινότητα» εξειδίκευσε ο κ. Ανδρουλάκης και έφερε ως παράδειγμα της αδυναμίας του κράτους να ενσωματώσει τα επιστημονικά δεδομένα στις δράσεις πρόληψης, το αποκαλυπτικό στοιχείο που παρουσίασαν ειδικοί επιστήμονες στο πλαίσιο της ημερίδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής την περασμένη Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη.
«Επί επτά χρόνια, οι νομοί με τη μεγαλύτερη ξηρασία στην Ελλάδα ήταν ο Έβρος και η Ροδόπη. Άρα, επί επτά χρόνια η φύση μας χτυπούσε καμπανάκια. Μας έστελνε μηνύματα. Δεν έπρεπε να έχουμε προετοιμαστεί ώστε να αποτραπεί η τεράστια καταστροφή σε αυτό το κόσμημα της ορνιθοπανίδας, το κόσμημα της βιοποικιλότητας, το δάσος της Δαδιάς;» αναρωτήθηκε με νόημα.
Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε τα προβλήματα με τη βασική ενίσχυση που αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της Θεσσαλίας. «Δεν μπορεί να υπάρχει το γνωστό μπαλάκι ευθυνών μεταξύ υπουργού και ΟΠΕΚΕΠΕ. Γνωρίζετε ότι για κάποιους αγρότες τα χρήματα που καταβλήθηκαν, δεν έφτασαν να καλύψουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.
«ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΛΑ»
Τη «μεγάλη ανάγκη», «οι άνθρωποι της Κάρλας να παραμείνουν αγρότες και όχι ψαράδες» επισήμανε ο νέος περιφερειάρχης, Δημ. Κουρέτας, ο οποίος χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την παραμονή των αγροτών «στα μέρη τους για να καλλιεργήσουν».
Για να αναφερθεί επιγραμματικά στο χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών της νέας περιφερειακής αρχής για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας (φράγματα, χρηματοδοτικά εργαλεία, αποζημιώσεις, αρχιτεκτονικός διαγωνισμός κλπ) με απώτερο σκοπό όπως είπε «να δημιουργηθεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Θεσσαλίας, για να επιστρέψει η Θεσσαλία σε βιώσιμη κατάσταση».
Ειδικότερα θέματα ανέδειξαν με παρεμβάσεις τους, παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων, οι δήμαρχοι Αγιάς και Ελασσόνας, Αντ. Γκουντάρας και Νίκ. Γάτσας, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Χρ. Τσιτσιρίγκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σωτ. Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Χαρ. Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, Χρ. Παναγούλης, ο εκπρόσωπος του ΟΕΕ, Γ. Χατζής, ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΕΥΑ, Π. Δραγκόλας, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Θαν. Κουτσούκης, η εκπρόσωπος του ΠΥΠΣΕ, Μαρία Χάμου, του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας, Π. Μπέλλος, της ΑΔΕΔΥ Καρδίτσας, Απ. Ταξιάρχης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Κιλελέρ, Γιάνν. Ζαχαρίας, ο πρόεδρος της ΣΥΝ Τράπεζας Καρδίτσας, Γιάν. Σιακκόπουλος, η κτηνοτρόφος Μαίρη Μάρω, η πρόεδρος των εργαζομένων στην Περιφέρεια, Ειρήνη Μπεκιάρη, ο πρώην δήμαρχος Τεμπών, Κων. Κολλάτος, όπως και αρκετοί επίσης εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλίας.
Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη χαρακτήρισε ξεχωριστή τη συνάντηση, με αφορμή τον διάλογο και τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass