Γιορτή λουκουμάδων στα Φάρσαλα

• «Βούλιαξε χθες η πλατεία Δημαρχείου *Μεγάλη συμμετοχή συλλόγων με πλούσια εδέσματα και προϊόντα

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2023 14:00

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Θέλοντας να «σπείρει» στις νέες γενιές τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και των παραδόσεων ο Σύλλογος Ντόπιων Φαρσάλων ο «Ενιπέας», διοργάνωσε χθες σε συνεργασία με τον Δήμο Φαρσάλων την εκδήλωση “Ντόπιοι, Σπορά και Λουκουμάδες” στην πλατεία Δημαρχείου στα Φάρσαλα. Φέτος η εκδήλωση διευρύνθηκε με τη συμμετοχή αγροτικών και πολιτιστικών συλλόγων, συνεταιρισμού και των τοπικών παραγωγών της περιοχής των Φαρσάλων.

Από νωρίς το πρωί γυναίκες του συλλόγου παρασκεύαζαν το ζυμάρι για τους λουκουμάδες για να μοιραστούν δωρεάν στους καλεσμένους του συλλόγου.
Επίσης, στην εκδήλωση υπήρχε πατσάς που μοιράζονταν σε όποιον ήθελε να τον γευτεί. Όλα τα προϊόντα ήταν φτιαγμένα εθελοντικά από μέλη και φίλους του συλλόγου, που πρόσφεραν με στόχο να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πλέον ετήσια γιορτή των λουκουμάδων. Οι πολίτες είχαν ακόμα την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα από παραγωγούς της περιοχής.
Πρόκειται για ένα τοπικό έθιμο που μετρά χρόνια παρουσίας και τηρείται ακόμη στην περιοχή μας. Μετά τη σπορά σε όλα τα αγροτικά νοικοκυριά, που από τα παλαιότερα χρόνια και μετά από τη φθινοπωρινή σπορά, οι γεωργοί καλούσαν τους συγγενείς και φίλους και τους κερνούσαν λουκουμάδες.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση αναδεικνύει την αξία της αναβίωσης του συγκεκριμένου εθίμου για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και της πολιτισμικής ταυτότητας, με τον ενεργό ρόλο του συλλόγου στην αναβίωση των τοπικού αυτού εθίμου.
Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος του Συλλόγου των Ντόπιων επαρχίας Φαρσάλων «ο Ενιπέας» κ. Δήμητρα Αστάρα, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά “Παράδοση, η πυξίδα για το μέλλον μας” και παρότρυνε του γονείς να οδηγήσουν τα παιδιά τους κοντά στους πολιτιστικούς συλλόγους, κοντά στην παράδοση, γιατί η παράδοση δεν είναι κάτι απαρχαιωμένο, δεν είναι μουσειακό είδος, η παράδοση είναι ο πολιτισμός μας και αν αφήσουμε την παράδοση στην άκρη, αφήνουμε και τον πολιτισμό μας στην άκρη.
Στις μνήμες του παρελθόντος από τη διαδικασία της παρασκευής των λουκουμάδων που έχουμε από τους παλαιοτέρους, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου και έδωσε τα εύσημα σε όλους όσους συμμετείχαν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) κ. Σωκράτης Αλειφτήρας αναφερόμενος στην εκδήλωση σημείωσε ότι “Εκδηλώσεις σαν και αυτή, μας δείχνουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι, γνωρίζοντας την τοπική ιστορία, ειδικά σε μια περίοδο όπου η περιοχή μας έχει χτυπηθεί από την κακοκαιρία”.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέας κ. Θανάσης Καραΐσκος στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι “Με χαροποιεί το γεγονός ότι σήμερα όλοι οι παραγωγοί που συμμετέχουν είναι Φαρσαλινοί νέοι αγρότες και οι οποίοι έχουν πάθος για τα Φάρσαλα και θέλουν να συνεχίσουν να παράγουν στην Γη τους”.
Ακολούθησε ομιλία της Φαρσαλινής διατροφολόγου κ. Σέργιας Κοντοπούλου για τη θρεπτική αξία των λουκουμάδων στον άνθρωπο.
Στη συνέχεια την γιορτή πλαισίωσαν χορευτικά τμήματα των συλλόγων Τζουμέρκων, Αργιθεατών, Ντόπιων (παιδικό και ενηλίκων) και του ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων, χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς απ’όλη την Ελλάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass