«Η περιοχή μας θα μείνει χωρίς καλλιεργήσιμη γη»

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Α.Σ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ 20% ΤΩΝ ΧΩΡΑΦΙΩΝ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ, ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2023 13:35

Κατεπείγουσα προκαταρτική εξέταση έρευνα παρήγγειλε χθες η διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας Σοφία Αποστολάκη, μετά και το δημοσίευμα της «Ε», με αφορμή αναφορά του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Δημητριακών και Οσπρίων Αγ. Κωνσταντίνου Φαρσάλων «Ο Πολυδάμας», τόσο προς τους υπουργούς Γεωργίας και Ενέργειας όσο και προς την Εισαγγελία σχετικά με τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ζητώντας, μάλιστα, την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Η συνεχώς αυξανόμενη παραχώρηση καλλιεργήσιμων εκτάσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αποτελεί μια διάσταση που προβληματίζει τους αγρότες, αλλά και τους συνδικαλιστικούς τους φορείς που σημειώνουν την αγωνία τους, καθώς η ασύμφορη, για πολλά είδη, καλλιέργεια σε συνδυασμό με δελεαστικές προτάσεις (π.χ. καλύτερο ενοίκιο σε ξηρικά χωράφια έναντι της μίσθωσης για καλλιέργεια κ.λπ.) των εταιρειών, οδηγούν τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων να επιλέγουν τελικά τη μίσθωση των χωραφιών στις ιδιωτικές εταιρείες.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Δημητριακών και Οσπρίων Αγ. Κωνσταντίνου Φαρσάλων Κων. Μπρέλλας θίγει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η «αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων» των αρμόδιων φορέων σε θέματα αδειοδότησης έχει ως αποτέλεσμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος να «μην έχει εικόνα» των αδειών που έχει εγκρίνει, στην περίπτωση της Λάρισας η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας.
Ο κ. Μπρέλλας περιγράφει την κατάσταση σε αναφορά που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, και προς τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημ. Παπαγιαννίδη, την οποία κοινοποίησε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, στον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, Δημ. Τσαλέμη, και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας.
«ΕΧΟΥΝ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ 2.000
ΜΕ 2.500 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ»
Όπως σημειώνει ο κ. Μπρέλλας στην αναφορά, «ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Δημητριακών & Οσπρίων Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων «Ο ΠΟΛΥΔΑΜΑΣ» δραστηριοποιείται στην κτηματική περιφέρεια του χωριού Άγιος Κωνσταντίνος Φαρσάλων. Η παραγωγική πρώτης προτεραιότητας καλλιεργήσιμη γη της Περιφέρειάς μας ανέρχεται συνολικά, περίπου, σε 12.900 στρέμματα. Εξ αυτών, 2.000 με 2.500 στρέμματα έχουν στην πράξη αφαιρεθεί από την καλλιέργεια για τον λόγο ότι προορίζονται (ή έχουν συμφωνηθεί) ως γήπεδα για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, σε μέρος δε αυτών, 900 στρεμμάτων περίπου, έχουν ήδη κατασκευαστεί και υφίστανται εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.
Το γεγονός της αφαίρεσης τόσων πολλών στρεμμάτων παραγωγικής γης από την καλλιέργεια (με δεδομένο, μάλιστα, πως η τάση για δέσμευση γης για φωτοβολταΐκά είναι αυξητική) μας έχει φέρει ως μέλη του Συνεταιρισμού σε απόγνωση, τούτο δε οφείλεται στα κενά της νομοθεσίας, στην αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων των φορέων (Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, ΔΕΔΔΗΕ, Δήμου Φαρσάλων) και στη μη διασύνδεση αυτών.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι, καθώς φωτοβολταϊκά πάρκα απόδοσης έως 1MW (έως 16 στρεμμ.) αδειοδοτούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας (και τον ΔΕΔΔΗΕ), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει εικόνα του γεγονότος ότι το ποσοστό φωτοβολταϊκού πάρκου επί καλλιεργήσιμης γης έχει στην περιοχή μας υπερβεί δραματικά τα νόμιμα εις βάρος του επαγγέλματός μας ως αγροτών και καλλιεργητών γης, του μέλλοντός μας και της επιβίωσής μας, της δικής μας και των οικογενειών μας, αφού σήμερα ανέρχεται σε ποσοστό 19,38% (2.500/12.900) και μάλιστα με αυξητικές τάσεις.
Επειδή πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε τέλος στην πρακτική αυτή, η οποία εντέλει θα αφήσει την περιοχή μας χωρίς καλλιεργήσιμη γη, προσφεύγουμε προς Εσάς, προκειμένου να επιληφθείτε. Επειδή, τέλος, τα ανωτέρω κενά της νομοθεσίας και η έλλειψη διασύνδεσης των φορέων έχουν τύχει προφανώς εκμεταλλεύσεως προς όφελος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των φωτοβολταϊκών, παρακαλούμε για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης» καταλήγει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
Η κ. Αποστολάκη παρήγγειλε, τέλος, χθες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας τη διενέργεια αυτοπρόσωπης κατεπείγουσας προκαταρτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- ιδιαίτερα θα εξετασθεί το σκέλος της νομιμότητας των αδειών.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass