Διαφωνίες και για τον προϋπολογισμό 2024

ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ -ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΘΑΝ. ΜΑΜΑΚΟΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2023 17:27

Της Λένας Κισσάβου

«Ο Δήμος Λαρισαίων είναι υγιής οικονομικά, στέκεται στα πόδια του, δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του...», τόνισε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο παρουσίασης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του 2024, που κατατέθηκαν και συζητήθηκαν χθες σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων.

«Δεν έχουμε καμία εμπλοκή με αυτόν τον προϋπολογισμό, -όχι γιατί δεν το θέλαμε, αλλά γιατί η απελθούσα Δημοτική Αρχή το απέφυγε με κάθε τρόπο- και δεν μας δεσμεύει στο παραμικρό. Θα διαμορφώσουμε έναν νέο προϋπολογισμό, πιο κοντά στην πραγματικότητα, θα προχωρήσουμε σε αναμόρφωσή του» δήλωσε από τη μεριά του ο νέος δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος, υποστηρίζοντας ότι συντάχθηκε με «προχειρότητα, έλλειψη οράματος, μακριά από τα θέματα των πολιτών και με εμμονές…».
Αμφισβήτησε μάλιστα, πολλά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων τα εξής «διαπιστώνεται ρεκόρ καθυστερήσεων πληρωμών, απορροφητικότητα στα τάρταρα, μηδενικό αποθεματικό. Ο Δήμος χρωστά περισσότερα και έχει καθυστερήσει να πληρώσει μεγαλύτερο ποσό από πέρυσι. Όσο για τις εισπράξεις, από μόνον πέντε κωδικούς, ο Δήμος Λαρισαίων έχει εισπράξει 7,6 εκατ. ευρώ λιγότερα από αυτά που προϋπολόγισε. Τα επίπεδα απορροφητικότητας (από χρηματοδοτήσεις ΕΕ-Διεθνών Οργανισμών, Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ), από 39,24 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί το 2023, έχουν απορροφηθεί μόλις 4,14 εκατ. ευρώ».
Η παράταξη του κ. Μαμάκου καταψήφισε τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2024.
Από την άλλη ο απερχόμενος δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης υποστήριξε ότι είχε καλέσει τον κ. Μαμάκο να συμμετέχει στη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2024, αλλά δεν ανταποκρίθηκε και τόνισε «μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον παρουσιάζουμε έναν πολύ καλά δουλεμένο προϋπολογισμό. Υπάρχουν διαθέσιμα 19 εκατ. ευρώ, που θα δώσουν τη δυνατότητα στη νέα Δημοτική Αρχή να προχωρήσει ένα σημαντικό έργο…».
Επίσης σε τοποθέτησή του επισήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο το οικονομικό περιβάλλον σήμερα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος Λαρισαίων θα λάβει μικρότερη κρατική επιχορήγηση απ’ ό,τι πέρυσι. Η έκτακτη ΚΑΠ που δόθηκε είναι κουτσουρεμένη λόγω της παρακράτησης του τέλους ταφής. Οι προϋπολογισμοί είναι «στριμωγμένοι»…».
ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ «ΝΤΑΝΙΕΛ»
Σε συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τις επιχορηγήσεις της κυβέρνησης στον Δήμο Λαρισαίων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών από το φαινόμενο «Ντάνιελ», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Θανάσης Αδαμόπουλος τόνισε ότι «ο δήμος δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ. Το κόστος των δαπανών για το συγκεκριμένο φαινόμενο ξεπερνάει τα 3,3 εκατ. ευρώ στον Δήμο, ενώ η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση ανέρχεται στο 1,5 εκατ. τα οποία δεν εκταμιεύθηκαν».
Πάνω σε αυτό ο απερχόμενος δήμαρχος συμπλήρωσε: «Κινητοποιήθηκε ένας μεγάλος μηχανισμός και από τον ιδιωτικό τομέα. Καταθέσαμε δελτία στο υπουργείο, αλλά δεν άνοιξε η εκταμίευση των πρώτων 500.000 ευρώ, που είχε δεσμευθεί. Με δική μας πίεση εγκρίθηκε ακόμη 1,5 εκατ. ευρώ που επίσης δεν προχώρησε σε εκταμίευση. Την ευθύνη την έχει η ίδια η κυβέρνηση».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Την εισήγηση του προϋπολογισμού του 2024, πραγματοποίησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Θανάσης Αδαμόπουλος, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Σε αυτή τη θητεία ο Δήμος είχε να αντιμετωπίσει πανδημία, σεισμό, αύξηση ενέργειας και πλημμύρες. Όμως παρόλα αυτά έμεινε όρθιος. Ξεπέρασε αυτές τις καταστάσεις, συγχρόνως δεν επηρεάστηκε η λειτουργία του και παρήγαγε ένα σημαντικό έργο.
Ο Δήμος είναι υγιής οικονομικά, στέκεται στα πόδια του ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του αλλά θέλει όμως και προσοχή…».
Ορισμένα από τα στοιχεία που παρουσίασε είναι τα εξής: «Στο κομμάτι των ανταποδοτικών εσόδων και στο ΤΑΠ παρουσιάζεται αύξηση εσόδων και σε αυτό συνέβαλε η πολύ καλή δουλειά που έγινε από μεριάς Υπηρεσίας στο κομμάτι της των τετραγωνικών μέτρων.
Σημαντικό πρόβλημα είναι η υποεισπραξιμότητα των εσόδων παρελθόντων ετών, ένα μεγάλο πρόβλημα για την αυτοδιοίκηση. Στον τομέα αυτόν εκτιμώ πως θα πρέπει να υπάρχει μια γενναία ρύθμιση από μεριάς του Υπουργείου για λογαριασμό των ΟΤΑ που θα βοηθούσε σημαντικά στην είσπραξη των εσόδων και στην απεμπλοκή από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στους πολίτες.
Υπάρχει τεράστιος αριθμός χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις ύψους 68 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν εγκριθεί και ορισμένα έχουν εκταμιευτεί (π.χ. ΕΣΠΑ 11 εκατ.). Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιος αριθμός χρηματοδοτήσεων στην ιστορία του Δήμου Λαρισαίων. Είναι πόροι οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις και σημαντικά έργα για την πόλη μας χωρίς να επιβαρύνεται ο Δήμος Λαρισαίων.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Λαρισαίων ανέρχονται σήμερα στα 19 εκατ. ευρώ.
Από αυτά, τα 7 εκατ. είναι διαθέσιμα, έχουν μπει στα ταμεία του Δήμου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την αποπληρωμή έργων και επενδύσεων. Τα υπόλοιπα 12 εκατ. είναι διαθέσιμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία του Δήμου. Συνεπώς η πληρωμή δύο μισθοδοσιών περίπου 4,5 εκατ. ευρώ είναι εξασφαλισμένη από τον Δήμο και υπάρχουν διαθέσιμα για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στον Δήμο μας.
Το τέλος ταφής που επιβλήθηκε σε μια νύχτα και θα στοιχίζει στον Δήμο 1,8 εκατ. ευρώ.
Για την αποπληρωμή των δανείων η καταβολή δόσεων από το 2020 έως το 2023 και το 2024 επανέρχεται και θα κοστίσει στον Δήμο πάνω από 2 εκατ. ευρώ, που πρέπει να πληρωθούν μέσα στο 2024.
Παράλληλα δεν υπάρχουν ανάλογες χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση για την αύξηση της ενέργειας. Η αύξηση της ενέργειας είναι ένα δυσβάσταχτο κόστος για τον Δήμο μας, πάνω από 1,5 εκατ. σε σχέση με την κανονικότητα.
Προβλέπονται ποσά για βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη όπως η συντήρηση πρασίνου, αγορά κάδων και μηχανημάτων για την καθαριότητα.
Αύξηση της μισθοδοσίας σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 23, κατά 2,5 εκατ. ευρώ.
Πέρα από τα ποσά που αναφέρθηκαν για επενδύσεις και είναι χρηματοδοτούμενα, προβλέπονται ποσά ιδίων πόρων περίπου 7 εκατ. για έργα, επενδύσεις και μελέτες. Αυτά τα έργα έχουν συμβασιοποιηθεί και ορισμένα έχουν ξεκινήσει».
Μετά από ψηφοφορία, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2024 στον Δήμο Λαρισαίων (καταψηφίστηκε επίσης από τις παρατάξεις ΠΡΑΞΙ και «Λαϊκή Συσπείρωση»), ενώ απορρίφθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του 2024.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass