Τελέστηκε η Τριθέκτη

Για πρώτη φορά στον Τύρναβο

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2023 13:27

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου τελέστηκε με λαμπρότητα μια ξεχωριστή ακολουθία που έρχεται από το Βυζάντιο, η Τριθέκτη, χοροστατούντος εκπροσώπου του σεβασμιότατου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμου, αρχιμανδρίτη π. Κωνσταντίνου Δεληχρήστου, πτυχιούχου θεολόγου και διπλωματούχου βυζαντινής μουσικής, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Τυρνάβου π. Γεωργίου, του Αρχιμανδρίτη π. Ιακώβου και του ιερέα π. Δημητρίου, ενώ στο αναλόγιο έψαλε χορωδία με Πρωτοψάλτη τον Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Χριστόφορο Καρυώτη.

Η Τριθέκτη (ώρα) ήταν μία ακολουθία του Ασματικού ή Κοσμικού Τυπικού που τελούνταν ως υποκατάστατο της Θείας Λειτουργίας στους ενοριακούς Ναούς μεταξύ 3ης και 6ης ώρας της ημέρας (ή τις μεσημβρινές ώρες) σε ανάμνηση του Σταυρικού πάθους του Κυρίου κατά τις ημέρες των Νηστειών (δηλαδή Τετάρτη και Παρασκευή της Τυροφάγου και Δευτέρα έως Παρασκευή εκάστης εβδομάδας της Μ. Τεσσαρακοστής).
Η ακολουθία της Τριθέκτης σταμάτησε να τελείται στους ενοριακούς ναούς, υποκατασταθείσα βαθμηδόν από τις αντίστοιχες μοναχικές ακολουθίες, όπως και οι υπόλοιπες ακολουθίες του Ασματικού τυπικού. Στην Κωνσταντινούπολη διατηρούνταν μέχρι την άλωση της πόλης από τους Φράγκους (1204) και στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης μέχρι την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους (1430).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass