Νέος κύκλος κινητοποιήσεων δικηγόρων

ΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ -ΑΥΡΙΟ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ- ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2024 13:28

Σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι δικηγόροι της χώρας, με αφορμή, μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, τα δυο μέτωπα, των τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ) και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως και της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη.

Η απόφαση για αποχή του κλάδου από τις δίκες ισχύει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 5 Ιανουαρίου αλλά το αν και για πόσο διάστημα ανανεωθεί, θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που θα συνέλθει αύριο Πέμπτη 4 Ιανουαρίου και στη συνέχεια οι κατά τόπους Σύλλογοι θα αποτιμήσουν τα νεότερα δεδομένα, εκτιμώντας από τη μια την «κόπωση» του κλάδου με τις αντίστοιχες οικονομικές επιπτώσεις από την πολυήμερη μέχρι σήμερα αποχή για το φορολογικό και από την άλλη την «ανάγκη» να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές του Π.Κ. όπως αναμένεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.
Υπενθυμίζεται πως η διαβούλευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Π.Κ. ολοκληρώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου, ενώ η Ολομέλεια θα αναμένει τις οριστικές αποφάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον Υπουργό Γ. Φλωρίδη εφόσον παραστεί τελικά στην αυριανή Ολομέλεια.
«ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ»
Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα (σ.σ. για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια) θεωρείται «εμβληματικό νομοθέτημα» από την κυβέρνηση και αναμένεται να εισαχθεί άμεσα προς ψήφιση. Η κυβέρνηση αυστηροποιεί τις ποινές για να αντιμετωπίσει όπως λέγεται, την «εκτεταμένη ατιμωρησία», ενώ στο νομοσχέδιο Φλωρίδη προβλέπονται ρυθμίσεις που στοχεύουν στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης με την, μεταξύ άλλων, κατάργηση πολυμελών συνθέσεων δικαστηρίων από τα οποία θα προκύψει εξοικονόμηση δικαστικών λειτουργών, χωρίς ωστόσο παράλληλα να προβλέπεται και αύξηση του αριθμού των δικαστικών υπαλλήλων. Με αφορμή την τροποποίηση Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων επισημαίνει πως «η Κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης. Πρόκειται για μία ακόμη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, που υπακούει στα κελεύσματα του ποινικού λαϊκισμού και αποτελεί οπισθοδρόμηση για τον ποινικό δίκαιο. Χωρίς να έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή και χωρίς αιτιολογική έκθεση το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου εισάγει «εισαγγελικής» έμπνευσης και σκοπιμότητας διατάξεις, με αυστηριοποίηση των ποινών και της έκτισής τους, συρρικνώνει θεμελιώδεις εγγυήσεις και δικαιώματα του κατηγορουμένου, παραβιάζοντας τις αρχές της δίκαιης δίκης της ΕΣΔΑ, μεταφέρει αρμοδιότητες από πολυμελείς σε μονομελείς συνθέσεις, αυξάνει το όριο του εκκλητού των αποφάσεων και το κόστος άσκησης του δικαιώματος δικαστικής προστασίας, επιτείνει την ανασφάλεια δικαίου και οδηγεί σε ανεπιεικείς και ανεφάρμοστες καταστάσεις, λαμβανομένης υπόψιν και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας».
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
Το δεύτερο μέτωπο αφορά στη σχεδιαζόμενη αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη όπου στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προτείνεται η κατάργηση Ειρηνοδικείων, Πρωτοδικείων και συγχώνευση Ειρηνοδικείων. Με την Ολομέλεια να σημειώνει στην απόφασή της, πως «κατήγγειλε απερίφραστα τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη σύνταξη του πορίσματος της Ομάδας Εργασίας και εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της ως προς το περιεχόμενό του, το οποίο αντίκειται στις πάγιες θέσεις της. Η Ολομέλεια είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της χώρας, η δε συγχώνευση Ειρηνοδικείων προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των αρμοδίων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής σε συνδυασμό με την ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη και τη λυσιτελή άσκηση του δικαιώματός τους για δικαστική προστασία». Προς το παρόν ο αρμόδιος υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας σε πρόσφατη συνάντησή του με τους Θεσσαλούς βουλευτές και τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, σε ό,τι αφορά στον νομό Λάρισας διαβεβαίωσε για τη διατήρηση και αναβάθμιση των Ειρηνοδικείων της Ελασσόνας και των Φαρσάλων, όπως υπογραμμιζόταν σε ανακοινώσεις βουλευτών Λάρισας του κυβερνώντος κόμματος.            Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass