Ανω των 3 δισ. η αποκατάσταση ζημιών και νέα έργα στη Θεσσαλία

ΤΟΝΙΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ -ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΙΑ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ, ΠΡΩΤΗ ΑΓΩΓΗ -ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ -67.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΡΩΓΗ -24.000.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ -105.000.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΛΑΡΙΣΑ-ΒΟΛΟΣ -900.000.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2024 14:00

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, αλλά και όσα έχουν προγραμματιστεί στο μέλλον, παρουσίασε κυβερνητικό κλιμάκιο σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο της Καρδίτσας με τη συμμετοχή αγροτοσυνεταιριστικών φορέων της περιοχής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης μετέφερε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να κερδίσει το εθνικό στοίχημα της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Το συνολικό κόστος αποκατάστασης ζημιών και έργων θα ξεπεράσει τα 3 δισ., και αφορούν όλο το φάσμα των δράσεων που θα γίνουν με βάση τη μελέτη της Ολλανδικής εταιρείας HVA International. Με απόφαση του Πρωθυπουργού, ορίζεται συντονιστής αποκατάστασης και ανασυγκρότησης στη Γ.Γ. Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. «Αμέσως μετά τις πλημμύρες κινηθήκαμε ταχύτατα σε τρία επίπεδα» τόνισε ο κ. Αυγενάκης και εξήγησε πως: «Πρώτον, αποτρέψαμε την υγειονομική κρίση, δεύτερον, φροντίσαμε οι πληγέντες να νιώσουν τη στήριξη της Πολιτείας. Περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία. Τρίτον, λαμβάνουμε σειρά μέτρων για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας», τα οποία και ανέλυσε. Επίσης, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε πως: «Έχει προδημοσιευθεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα απονιτροποίησης ύψους 100 εκατ. ευρώ για τις πληγείσες περιοχές. Θα δοθεί παράταση στους δικαιούχους της δεύτερης πρόσκλησης του μέτρου της απονιτροποίησης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά για το νέο μέτρο της απονιτροποίησης θα δοθούν 150 εκατ. ευρώ. Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται μια σειρά μέτρων, όπως το 5.2 του ΠΑΑ, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά στην αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή των σταβλικών εγκαταστάσεων. Η προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους σε ψηφιακή πλατφόρμα που είναι ήδη έτοιμη».

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Ζήτημα ζωής για τη Θεσσαλία χαρακτήρισε τη σωστή διαχείριση των υδάτων ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης, αναγγέλλοντας ότι εντός του επόμενου 15νθήμερου θα δοθεί για διαβούλευση και αμέσως μετά θα έλθει στη Βουλή προς ψήφιση η ρύθμιση που θα προβλέπει τη συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων για τη Θεσσαλία, στον οποίο θα ενσωματωθούν 53 υπάρχοντες ΤΟΕΒ και ο ένας ΓΟΕΒ. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «Διορθώνεται η αστοχία της ΔΕΗ με τις αποκοπές ρεύματος σε ορισμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ήδη από χθες έχουν αρχίσει επανασυνδέσεις σε 301 περιπτώσεις που είχε κοπεί η παροχή ρεύματος λόγω οφειλών». Σε ό,τι αφορά τις οφειλές, είπε ότι «σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστο Τριαντόπουλο, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για άτοκη ρύθμιση των συγκεκριμένων οφειλών». Τέλος, ο Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι συνεργεία του Υπουργείου του έχουν καταγράψει τις καταστροφές στον αστικό ιστό σε όλη τη Θεσσαλία και πλέον, χωρίς πρόσθετη διαδικασία, εναπόκειται στους Δήμους της περιοχής να απορροφήσουν τα 12,6 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί για τον σκοπό αυτόν.

Θ. ΛΙΒΑΝΙΟΣ
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος τόνισε ότι ήδη το ΥΠΕΣ έχει δώσει στους Δήμους της Θεσσαλίας που υπέστησαν ζημιές 122 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται, όπως διευκρίνισε, η αποκατάσταση ζημιών στα σχολεία, την οποία ανέλαβε το Υποδομών.

ΧΡ. ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων από τις σφοδρές κακοκαιρίες έκανε λόγο ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφερόμενος, αρχικά, στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι σήμερα 12 Ιανουαρίου. Ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε ότι αυτήν την εβδομάδα μπορούσαν να γίνουν και αιτήσεις για περιπτώσεις στις οποίες είχε αλλάξει το Ε9, ενώ γνωστοποίησε πως συνολικά οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 67.000. Συνολικά, όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί στη Θεσσαλία πάνω από 300 εκατ. ευρώ από την Κυβέρνηση, τα οποία σε συνδυασμό με τη συνδρομή στην αυτοδιοίκηση σε Δήμους και Περιφέρεια ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ για το 2023.

ΝΙΚΟΣ ΤΑΧΙΑΟΣ
Στις παρεμβάσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος. Ο κ. Ταχιάος τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης συγκεκριμένων υποδομών, αρχής γενομένης από τα σχολεία, για τα οποία -όπως είπε- η ΚΤΥΠ έχει προβεί ήδη σε αυτοψίες, αξιολογήσεις και μελέτες και είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης ανάθεσης εργολαβιών συνολικού κόστους 24.000.000 ευρώ.
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών σταχυολόγησε τις παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ αναφέρθηκε και στις επικείμενες. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάταξη της σιδηροδρομικής γραμμής, που θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του 2025 και την οποία θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, στο τμήμα Δομοκός και Κρανώνα, ύψους 170.000.000 ευρώ, στο έργο ανάταξης της γραμμής στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, ύψους 10.000.000 ευρώ, και στην πλήρη αποκατάσταση της γραμμής Λάρισα-Βόλος της τάξεως των 105.000.000 ευρώ. Ως τη μεγαλύτερη δράση, ο κ. Ταχιάος ανέφερε το έργο των αποκαταστάσεων στο οδικό δίκτυο στη Θεσσαλία. Μια παρέμβαση που το Υπουργείο υπολογίζει ότι θα κοστίσει περίπου στα 900.000.000 ευρώ, αφορά τους βασικούς άξονες και όχι μόνο, και έχει ως κύριο στόχο να μη μείνουν αποκλεισμένες περιοχές.

ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ
Ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις ιδιαίτερες ομάδες αγροτών, όπως αυτή των παραγωγών γύρω από την Κάρλα και στην περιοχή του Παλαμά, της Φαρκαδόνας και του Τυρνάβου. Ανέφερε ότι ήδη χάρη στη συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία ο δρόμος Καρδίτσας - Λάρισας δόθηκε πολύ νωρίτερα από τον αρχικό υπολογισμό. Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι τέσσερις προσκλήσεις που έχουν προκηρυχθεί και αφορούν στην αποκατάσταση των αναχωμάτων. Υπογράμμισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η ένταξη στον συγκεκριμένο προγραμματισμό και των παραλιών του Πηλίου. Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία αποκατάστασης των αναχωμάτων και εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω συνεργασία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass