Ενοχοι πρώην προϊστάμενοι του ΟΣΕ για τον θάνατο 15χρονου

ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΙΠΗ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – «Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ: ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ Νο 103 ΣΤΟΝ Σ.Σ. ΜΕΖΟΥΡΛΟΥ, ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΔΙ

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2024 14:15
Το τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου, από την οδό Ξυλοκάστρου  πριν το δυστύχημα όταν δεν διέθετε περίφραξη Το τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου, από την οδό Ξυλοκάστρου πριν το δυστύχημα όταν δεν διέθετε περίφραξη

«Μελετώντας τη δικογραφία προκύπτει πως η λειτουργία του ΟΣΕ αποτελεί μια μικρογραφία της δημόσιας διοίκησης.

Ο ΟΣΕ θα μπορούσε να έχει ένα λαμπρό μέλλον, αλλά έχει τα χάλια που ξέρουμε όλοι με αφορμή και την τραγωδία των Τεμπών. Είναι κρίμα, είναι τραγικό θα μπορούσε να είναι και για γέλια ένας κανονισμός λειτουργίας να καταλήγει σε πομφόλυγα και αυτή η διαχείριση να έχει δυστυχέστατα αποτελέσματα» τόνισε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας της έδρας, προτείνοντας την ενοχή δύο πρώην προϊσταμένων Διευθύνσεων Λάρισας του ΟΣΕ.
Τα δύο πρώην στελέχη του ΟΣΕ κρίθηκαν ένοχα από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας όπου παραπέμφθηκαν κατηγορούμενα για ανθρωποκτονία από αμέλεια με αφορμή και τον θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονονου μαθητή, Κωνσταντίνου Μπαμπανιάρη, ο οποίος «κεραυνοβολήθηκε» από τις εναέριες γραμμές ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στον Εμπορικό Σταθμό του Μεζούρλου, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου 14 Οκτωβρίου 2017.
Με το δικαστήριο, όπως και πρωτόδικα, να επιβάλει ποινή φυλάκισης 18 μηνών (με τριετή αναστολή) στα δύο πρώην στελέχη, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του Οργανισμού Σιδηροδρόμων ως προς τη μη λήψη μέτρων ασφαλείας, μια απόφαση που (σ.σ. όπως και πρωτόδικα) κατέρριψε έναν από τους βασικούς ισχυρισμούς πως δεν ευθύνεται ο ΟΣΕ για την τραγική εξέλιξη, αλλά η ευθύνη ανήκε στον... ίδιο τον 15χρονο που βρέθηκε σε απαγορευμένη περιοχή.
Με τον εισαγγελέα της έδρας, υπογραμμίζοντας τα «δυστυχέστατα αποτελέσματα» από τη διαχείριση του ΟΣΕ να καταρρίπτει το επιχείρημα περί μη ευθύνης των στελεχών του ΟΣΕ και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το παιδί δεν είχε καμιά δουλειά να βρεθεί εκεί, αλλά βρέθηκε τελικά» να υπογραμμίζει ότι «οι κατηγορούμενοι τέλεσαν την πράξη, όπως αποτυπώθηκε και πρωτόδικα».
Την ίδια διάσταση είχε θίξει πρωτόδικα και η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας που αναρωτήθηκε «έχει ευθύνη το παιδί και δεν έχει ευθύνη μια ΑΕ;», προσθέτοντας ότι «όπου ο ΟΣΕ καλείται να αναλάβει κάποια ευθύνη, την επέρριψε είτε στον ανήλικο – είτε στην στρατιωτική αρχή».

ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΗΘΗΚΕ
Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου 14 Οκτωβρίου 2017 και για λόγους που δεν απαντήθηκαν ούτε και στο Δικαστήριο, ο 15χρονος Κωνσταντίνος από τα Ταμπάκικα όπου διέμενε με την οικογένειά του βρέθηκε στη Νέα Πολιτεία. Από την μη περιφραγμένη τότε, οδό Ξυλοκάστρου απέναντι από τον Σταθμό του Μεζούρλου όπου κλείδωσε το ποδήλατό του και περπατώντας για 12 λεπτά στις γραμμές, ανάμεσα στα βαγόνια, ο 15χρονος ανέβηκε στην οροφή ενός βαγονιού σταθμευμένης αμαξοστοιχίας όπου λόγω της υψηλής τάσης (25.000 Volt) στα καλώδια «κεραυνοβολήθηκε». Μετά από μια εβδομάδα νοσηλείας στο Νοσοκομείο Παίδων «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού» γράφτηκε ο τραγικός επίλογος, καθώς ο 15χρονος Κωνσταντίνος υπέκυψε στα τραύματά του. Σημειώνεται πως τη ράμπα στην χωρίς περίφραξη οδό Ξυλοκάστρου χρησιμοποιούσε ο Στρατός για τις δικές του ανάγκες, σημείο το οποίο επέλεγαν μαθητές, είτε να διασχίσουν τις γραμμές – είτε να ανέβουν σε βαγόνια για να κάνουν γκράφιτι, να βγάλουν φωτογραφίες κλπ, υποτιμώντας τον κίνδυνο της ηλεκτροπληξίας.

ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Τη δίκη διέκρινε επίσης και η ειλικρινής απολογία του παριστάμενου κατηγορουμένου ο οποίος περιέγραψε την επικρατούσα αντίληψη στον Οργανισμό μέχρι η υπόθεση να φθάσει στο ακροατήριο. Σημειώνοντας ότι «ήμουνα στο σκοτάδι» αρνήθηκε την κατηγορία, διευκρινίζοντας επίσης ότι η περιοχή του Μεζούρλου δεν ανήκε στην αρμοδιότητά του.
Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση του Οργανισμού, σε ρόλο ελεγκτή και ελεγχόμενου ταυτόχρονα εξέδωσε αθωωτικά για τον Οργανισμό, πορίσματα και μάλιστα «χρέωσε» προκλητικά, όπως συνέβη στην περίπτωση του 15χρονου, την οικονομική ζημία που υπέστη μετά το δυστύχημα από τις καθυστερήσεις επιβατικών αμαξοστοιχιών και το κοστολόγιο εργατοωρών προσωπικού.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως μετά τον θάνατο του 15χρονου, ο ΟΣΕ περιέφραξε το επίμαχο τμήμα, τόσο στην Ξυλοκάστρου όσο και στη ράμπα του Στρατού, ενώ μετά και το νέο ατύχημα, που σημειώθηκε στον ίδιο Σταθμό στις 30 Δεκεμβρίου 2020 όταν «κεραυνοβολήθηκε» 18χρονη Λαρισαία, η διοίκηση του Οργανισμού επίσπευσε τις διαδικασίες υιοθέτησης του έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας (σ.σ. και όχι δικού της έργου) μέσω ΕΣΠΑ για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων και στο τμήμα από το Μεζούρλο έως της Νέα Σμύρνη.

«ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ Νο 103 ΣΤΟΝ ΣΣ ΜΕΖΟΥΡΛΟΥ»
Στο πλαίσιο της δίκης κατάθεσαν μάρτυρες μεταξύ των οποίων και οι γονείς του αδικοχαμένου παιδιού. Με την υπεράσπιση της κατηγορουμένης προϊσταμένης (σ.σ. δεν παραβρέθηκε αλλά εκπροσωπήθηκε) να αρνείται την κατηγορία, ζητώντας την απαλλαγή της καθώς δεν υπήρξε αμέλειά της. Αναληθές και αβάσιμο χαρακτήρισε το κατηγορητήριο και η υπεράσπιση του παρισταμένου πρώην προϊσταμένου θίγοντας τη διάσταση της ηλεκτροδότησης στο δίκτυο με τα σταθμευμένα βαγόνια, εκεί που κεραυνοβολήθηκε ο 15χρονος.
Με τον συνήγορό του, Αστέριο Λαχανά, να σημειώνει στην «Ε» ότι «αναφορικά με τα οδυνηρά συμβάντα θανάτου και σοβαρότατων τραυματισμών νεαρών ατόμων από ηλεκτροπληξία κατά την άνοδό τους σε σταθμευμένα βαγόνια του ΟΣΕ στον Εμπορευματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Μεζούρλου, μπορώ να πω με βάση τη γνώση και την εμπειρία που απεκόμισα από τον χειρισμό των σχετικών υποθέσεων ότι όλα τα ατυχήματα - δυστυχήματα που έχουν συμβεί το 2010, 2017 και 2020 στο συγκεκριμένο Σταθμό είχαν πανομοιότυπα χαρακτηριστικά και οφείλονταν στην άγνοια των θυμάτων ότι αρκεί και μόνον η απλή προσέγγιση - χωρίς να απαιτείται καν επαφή - του ανθρωπίνου σώματος στα καλώδια υψηλής τάσης της Ηλεκροκίνησης του ΟΣΕ για να υποστεί κάποιος θανατηφόρο ηλεκτροπληξία από τη δημιουργία «ηλεκτρικού τόξου».
Μέχρι, λοιπόν, να υπάρξει κάποτε, στο απροσδιόριστο μέλλον, απόλυτη στεγανοποίηση και ερμητική περίφραξη του συγκεκριμένου Εμπορευματικού ΣΣ του Μεζούρλου, με την εγκατάσταση υψηλών φρακτών και υαλοπετασμάτων, όπως υπάρχουν στις προηγμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης, η μόνη δόκιμη και εφικτή ρεαλιστικά λύση για να σωθούν στο άμεσο μέλλον τα επόμενα παιδιά που θα αναζητήσουν την περιπέτεια στα βαγόνια του ΟΣΕ στο Μεζούρλο είναι να «κατεβάσει» επιτέλους ο ΟΣΕ τον διακόπτη μεταφοράς ρεύματος Νο 103 που συνδέει τις κεντρικές γραμμές κίνησης των αμαξοστοιχιών με τις βοηθητικές γραμμές που χρησιμοποιούνται για την ολιγοήμερη στάθμευση των εμπορευματικών βαγονιών στο ΣΣ Μεζούρλου, ο οποίος, σημειωτέον, ως εμπορευματικός λειτουργεί μόνον δύο φορές την εβδομάδα!
Την αναγκαιότητα εφαρμογής της ως άνω διαδικασίας που προβλέπεται από τον Κανονισμό Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ και υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα ευχερούς εφαρμογής της, με το κατέβασμα ενός μόνον διακόπτη, του διακόπτη Νο 103, έχω αναδείξει επιτακτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, με την προσκόμιση και ειδικής τεχνικής πραγματογνωμοσύνης Μηχανολόγου Μηχανικού, αλλά δυστυχώς δεν έχω μέχρι σήμερα εισακουστεί ούτε από τον ΟΣΕ ούτε όμως και από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές».

«ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΥΜΑ»
Με τον συνήγορο της οικογένειας του 15χρονου, Νικόλαο Κούτκια να δηλώνει στην «Ε» ότι «ως συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας και στους δύο βαθμούς κρίσης για λογαριασμό της οικογενείας του μικρού Κωνσταντίνου Μπαμπανιάρη, που έφυγε άδικα από τη ζωή σε ηλικία 15 ετών, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το περιεχόμενο της απόφασης του Εφετείου Λάρισας, το οποίο επικύρωσε την απόφαση του πρωτοβάθμιου ποινικού Δικαστηρίου το οποίο είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή σε δύο υπαλλήλους του ΟΣΕ, υπευθύνους για μη λήψη μέτρων ασφαλείας και αποτροπής ατυχημάτων στις περιοχές των γραμμών ευθύνης τους.
Με την απόφαση αυτή προσωποποιήθηκαν οι ευθύνες σε Προϊσταμένους του φορέα, που παρέλειψαν να λάβουν όλα εκείνα τα προστατευτικά μέτρα για τον σταθμό Μεζούρλο, που θα ήταν επαρκή να εμποδίσουν την ελεύθερη είσοδο στον Σταθμό και θα απέτρεπαν την ηλεκτροπληξία του παιδιού και του εξ αυτής επερχόμενου θανάτου.
Είναι ευχή των γονέων, πέραν της δικαστικής δικαίωσης του αδικοχαμένου, να μην υπάρξει άλλη ανθρώπινη απώλεια λόγω της λειτουργίας του Σταθμού Ηλεκτροκίνησης, και να ολοκληρωθεί άμεσα η τοποθέτηση των ηχοπετασμάτων πέριξ του Σταθμού και η οριστική απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων βαγονιών, που βρίσκονται εντός του Σταθμού από τη ΓΑΙΟΣΕ, που δημιουργούν μια θολή εικόνα ότι τα τρένα δεν λειτουργούν και δεν υπάρχει σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο. Ας είναι ο Κωνσταντίνος, το τελευταίο θύμα, που σε περίοδο ειρήνης και κανονικότητας πεθαίνει από ηλεκτροπληξία σε έναν αφύλακτο Σταθμό εντός του αστικού ιστού της Λάρισας».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass