Τουρισμός, αλλά... όχι για όλους

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ *ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΑ «ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΕΝΕΙ ΕΚΤΟΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤ. ΠΑΪΚΟΣ

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2024 18:00

Ενστάσεις για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» προβάλλει το αναπηρικό κίνημα.

Με επίσημη τοποθέτησή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) η οποία αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, ζητάει άμεση τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, καθώς όπως ισχυρίζεται πολλά άτομα με αναπηρία μένουν εκτός προγράμματος.
Όπως τονίζεται στην επιστολή προς τον κ. Ν. Παπαθανάση, αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον κ. Αθ. Πετραλιά, υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την κ. Έλενα Ράπτη, υφυπουργό Τουρισμού και τον κ. Δ. Παπαστεργίου, υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρά το γεγονός πως η αύξηση του ποσού voucher από 200 σε 400 ευρώ είναι στην ορθή κατεύθυνση, με τις πληθωριστικές τάσεις και τη μεγάλη αύξηση στα βασικά αγαθά, στην ενέργεια και συνολικά στο κόστος ζωής των τελευταίων ετών, στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται μόνο τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όχι με 50% και άνω.
Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί να μη μείνει εκτός ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με αναπηρία και η διάταξη για τους δικαιούχους να διαμορφωθεί ως «άτομα με αναπηρία 50% και άνω», καθώς η πλειονότητα αυτών δεν έχει καμία άλλη πιθανότητα διακοπών.
Επίσης στην ίδια επιστολή αναφέρεται πως στην ΚΥΑ δεν έχει συμπεριληφθεί η δυνατότητα ύπαρξης συνοδών δικαιούχων/ωφελούμενων, κάτι που προφανώς θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα άτομα με αναπηρία να ασκήσουν το δικαίωμά τους στις διακοπές.
Παράλληλα κάνουν και μια γενική παρατήρηση καθώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί η σωστή ορολογία «άτομο με αναπηρία» και όχι «πρόσωπο ΑμεΑ» τόσο στην ΚΥΑ όσο και στο Πρόγραμμα.
Κάνοντας ένα γενικότερο σχόλιο, η Εθνική Συνομοσπονδία υπογραμμίζει πως τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν να αντιμετωπίσουν, τη μακροχρόνια κρίση, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στα προϊόντα βασικών αναγκών, στην ενέργεια, στα καύσιμα, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση. Για την ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε περιόδους κρίσης, επιβάλλεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αλλά και για τις οικογένειες αυτών, σε όλους τους τομείς της καθημερινής τους ζωής και διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής ζωής, της αναψυχής, του ελεύθερου χρόνου και του αθλητισμού.
Για τον λόγο αυτόν, ζητούν την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ.
«Εμείς ζητάμε διαρκώς να μην υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός» εξηγεί στην «Ε» ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία κ. Στέφανος Πάικος.
Στον νομό Λάρισας μόνο υπάρχουν περίπου 1.600 μέλη και από αυτόν μόνο τον αριθμό θα μείνουν πολλοί άνθρωποι εκτός του προγράμματος, καθώς ο υπολογισμός του αριθμού των μελών γίνεται για άτομα με αναπηρία με ποσοστό από το 50% και πάνω.
Εν τω μεταξύ πριν λίγο διάστημα βρέθηκε στη Λάρισα ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Βαρδακαστάνης, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει εντός των επόμενων ημερών. Κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του αναμένεται να συναντηθεί τόσο με τον δήμαρχο κ. Θανάση Μαμάκο όσο και με τον περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν ζητήματα που σχετίζονται με την ενίσχυση των πλημμυροπαθών αναπήρων.
Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

 

TOYRISMOS1.jpg

O πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία κ. Στέφανος Πάικος

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass