Η Λάρισα πρωτοπορεί στην ηλεκτροκίνηση

Είναι από τους πρώτους Δήμους με εγκεκριμένο Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2024 16:00

Ο Δήμος Λαρισαίων στην προηγούμενη θητεία ήταν από τους πρώτους Δήμους με εγκεκριμένο Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.), με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο (απόφαση Δ.Σ. 91/2021).

Ένα πρόγραμμα που εκπόνησε με χωροθέτηση δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο) κανονικής ή υψηλής ισχύος και θέσεων στάθμευσης Η/Ο εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Με έναν αριθμό σημείων ώστε να προβλέπεται σε όλη την επικράτεια του Δήμου υποχρεωτικά η χωροθέτηση ενός (1) κατ’ ελάχιστον σημείου επαναφόρτισης Η/Ο ανά χιλίους (1.000) κατοίκους του Δήμου.
Μεταξύ άλλων περιπτώσεων που καλύπτονται στη μελέτη βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, το Σχέδιο προβλέπει ειδικά:
Τη χωροθέτηση σημείων επαναφόρτισης Η/Ο σε υφιστάμενα και νόμιμα καθορισμένα σημεία στάσης ή στάθμευσης (πιάτσες) Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ, και συγκεκριμένα μία (1) θέση Η/Ο ανά πέντε (5) θέσεις στάθμευσης.
Τη χωροθέτηση σημείων επαναφόρτισης Η/Ο σε χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ.
Τη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης Η/Ο σε τερματικούς σταθμούς και σε επιλεγμένα σημεία των δημοτικών και αστικών συγκοινωνιών, ώστε να καθίσταται δυνατή η ανωτέρω εγκατάσταση των σημείων επαναφόρτισης Η/Ο υψηλής ισχύος για την εξυπηρέτηση δημοτικών και αστικών λεωφορείων και συγχρόνως να διασφαλίζεται η ελάχιστη απαιτούμενη αναμονή επαναφόρτισης για την ομαλή λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών προς εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Ο Δήμος Λαρισαίων, όμως, συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας σε μία καινοτόμα εφαρμογή «ευφυούς ηλεκτροφόρτισης» του ερευνητικού έργου «ELVIS» (Smart ELectric Vehicles Integration in electric energy Systems) που υλοποιείται από τον Μάιο του 2021 έως και σήμερα στο Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (https://elvisproject.eu/?page_id =501).
Στο πλαίσιο αυτό παραχωρήθηκαν δύο σημεία από το εγκεκριμένο Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.), στα οποία τοποθετήθηκαν δύο φορτιστές ευφυούς φόρτισης του έργου.
Οι συγκεκριμένοι φορτιστές θα αποτελέσουν τη βάση ενός καινοτόμου πιλοτικού όπου επιδιώκεται με έμμεση κινητροδότηση η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων σε περιόδους που δεν παρατηρείται συμφόρηση του ηλεκτρικού δικτύου και υπάρχει άφθονη, οικονομική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε.
Ο ένας τοποθετήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και ο άλλος στο Δημοτικό Κολυμβητήριο (Νέα Πολιτείας).
Tο πιλοτικό του «ELVIS» προβλέπει την ανοιχτή συμμετοχή των πολιτών που είναι χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων με δωρεάν φόρτιση των οχημάτων τους.
Οι χρήστες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πιλοτικό, θα λάβουν μέρος σε έναν πρωτότυπο σε διεθνές επίπεδο «διαγωνισμό», όπου «νικητής» θα αναδειχθεί ο χρήστης που κατάφερε να φορτίσει συνολικά με τον πλέον οικονομικό και «πράσινο» τρόπο.
Κεντρική φιλοσοφία του πιλοτικού είναι ότι η αξία της φόρτισης διαφέρει από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα, ανάλογα με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και με το ποσοστό συμμετοχής των Α.Π.Ε. στο ενεργειακό μίγμα.
Η διαφορετική αυτή αξία αναλύεται συνεχώς από τα υπολογιστικά εργαλεία του «ELVIS» και μετασχηματίζεται σε ένα σύστημα πόντων φόρτισης που διαφέρουν ανά ώρα και ανά ημέρα.
Στις παραμέτρους υλοποίησης του Πιλοτικού προτείνονται τα εξής:
Το πιλοτικό να έχει διάρκεια τριών μηνών. Κάθε χρήστης θα καταχωρείται διακριτά στο πληροφοριακό σύστημα. Οι χρήστες θα μπορούν να φορτίσουν οποτεδήποτε θέλουν, ωστόσο η ενέργεια φόρτισης δεν θα μπορεί μηνιαίως να ξεπεράσει τις 100 kWh.
Στο τέλος του τριμήνου θα αναδειχθούν οι τελικοί νικητές. Τα βραβεία του διαγωνισμού θα είναι δωρεάν φόρτιση για ένα ακόμα τρίμηνο. Για τον 1ο νικητή συνολικά 300 kWh δωρεάν φόρτισης, για τον 2ο νικητή 200 kWh και για τον 3ο νικητή 100 kWh. Παράλληλα, μέσα από τον διαγωνισμό θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά το εάν οι επιλογές των χρηστών στο πλαίσιο του πιλοτικού οδήγησαν σε οικονομικότερη και περισσότερο πράσινη φόρτιση σε σχέση με τη συνηθισμένη ρουτίνα φόρτισης.  Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στο πιλοτικό θα είναι 100 χρήστες.  Η πρόσβαση στους φορτιστές για δωρεάν φόρτιση θα είναι εφικτή μέσω της παραλαβής της RFID κάρτας. Κατά την παραλαβή της κάρτας ο χρήστης θα συμπληρώνει ένα έντυπο (ώστε να γίνει αντιστοίχιση RFID κάρτας και χρήστη) στο οποίο θα καταχωρείται ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, email, ψευδώνυμο για χρήση στον πίνακα κατάταξης, το μοντέλο του οχήματος και το μέγεθος της μπαταρίας (kWh). Προαιρετικά, ο χρήστης θα μπορεί να δώσει και κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις συνηθισμένες ώρες φόρτισης, τη μηνιαία ενέργεια φόρτισης κ.λπ.
Πρέπει να αποφασιστεί το σημείο διανομής των RFID καρτών. Εξυπηρετεί τον Δήμο η διανομή των καρτών να γίνει σε χώρο του Τμήματος Συστημάτων Ενέργειας, στο Γαιόπολις. Αυτό θα διευκολύνει και τη διαδικασία αντιστοίχισης. Το Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας να αναλάβει όλη τη διαχείριση του πιλοτικού (πληροφορίες, ερωτήσεις κοινού κ.λπ.) μέσα από το site τους, elvisproject.eu. Έτσι, ο Δήμος θα κάνει αναφορά στην ιστοσελίδα του στο πιλοτικό, αλλά θα παραπέμπει στο site του ερευνητικού έργου για τις λεπτομέρειες και δεν θα χρειαστεί να καταναλώνει ανθρωποώρες προσπάθειας.
Εκτιμώμενη έναρξη πιλοτικού: Άμεσα (εφόσον η νέα Δημοτική Αρχή κινηθεί άμεσα υλοποιώντας το έτοιμο αυτό πρωτοποριακό έργο). Οφείλουμε, τέλος, ως Δημοτική Αρχή -και προσωπικά εγώ με τον συναρμόδιο αντιδήμαρχο, κο Σούλτη- θερμές ευχαριστίες στην ομάδα του Τμήματος Συστημάτων Ενέργειας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την ευκαιρία αυτής της σπουδαίας συνεργασίας με τον Δήμο μας.

Κωνσταντίνος Διαμάντος,
δημοτικός σύμβουλος,
πρ. πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΔ Θεσσαλίας,
πρ. αντιδήμαρχος Βιώσιμης
Κινητικότητας και
Συστημάτων Έξυπνης Πόλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass