Χρέος η διάσωση της ιστορίας του Ολοκαυτώματος

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΩΛ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2024 17:00

Της Νατάσας Πολυγένη

Με βουρκωμένα μάτια παρακολούθησαν το αφιέρωμα των μαθητών και μαθητριών 22 σχολείων του Νομού Λάρισας για το Ολοκαύτωμα, το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, που οδήγησε στην εξόντωση 6.000.000 Εβραίων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και οι αρχές της πόλης χθες το πρωί στο Δημοτικό Ωδείο.

Τα παιδιά χθες είχαν τον λόγο… για να μιλήσουν για τα παιδιά που χάθηκαν, αλλά και για τα παιδιά που δεν ξεχνούν και δεν ανέχονται τη βία, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη ρητορική μίσους. Τα παιδιά, οι μαθητές κι οι μαθήτριες που με τον δικό τους τρόπο, με ζωγραφική, με ποίηση, με μουσική, με θέατρο, βροντοφώναξαν «Ποτέ ξανά!». Έχοντας στο πλευρό τους φωτεινούς και εμπνευσμένους εκπαιδευτικούς απέτιναν φόρο τιμής και μνήμης στα θύματα του Ολοκαυτώματος με συγκλονιστικό τρόπο.
Η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα κατά τον χαιρετισμό της τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επέτειος για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος επιτάσσει μνήμη και γνώση. «Οι μαθητές κι οι μαθήτριές μας διδάσκονται στο σχολείο για το Ολοκαύτωμα, αλλά διδάσκονται και μέσα από μαρτυρίες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η ειρήνη, η δημοκρατία και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των παιδιών δεν ήταν πάντοτε αυτονόητα. Οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε. Μνήμη και περισυλλογή είναι απαραίτητο εφαλτήριο για να γνωρίσουν τα παιδιά τι είναι το Ολοκαύτωμα, να εκλείψουν φαινόμενα αντισημιτισμού, ρατσισμού και πράξεων γενοκτονίας. Το χρέος των εκπαιδευτικών και των γονιών είναι η μελέτη και διάσωση της ιστορίας του Ολοκαυτώματος. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι κανένα άλλο παιδί στο παρόν και το μέλλον δεν θα βρεθεί σε παρόμοια θέση» σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφορά έκανε, επίσης, και στο Εθνικό Σχέδιο για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, το οποίο συντάσσει το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας κ. Νίκος Ζέρβας αναφέρθηκε στην εξαιρετική προσπάθεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, που μέσα από καταγεγραμμένες μαρτυρίες νέων της Κατοχικής Λάρισας και ιστορίες εβραϊκών οικογενειών φωτίζουν την τοπική ιστορία και πώς αυτή συνδέθηκε με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, και ανέφερε, επίσης, πως: «79 χρόνια μετά ένα αναπάντητο γιατί παραμένει. Μέσα από τέτοια αδιανόητη τραγωδία, το μόνο που μένει στην ανθρωπότητα να διαφυλάξει, εκτός της συλλογικής ιστορικής μνήμης, είναι η ηθική υποχρέωση υιοθέτησης εκ μέρους όλων ενός κοινού μετώπου ενάντια σε οποιαδήποτε ρητορική μίσους, οποιαδήποτε μορφή καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οποιαδήποτε μορφή μη αποδοχής. Ιδιαίτερα σήμερα ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος να παρεισφρήσουν στοιχεία βίας, ρατσιστικά, μη αποδοχής της διαφορετικότητας. Η χώρα μας υπήρξε πάντα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, ειδικά όσον αφορά τους Ισραηλίτες η συνύπαρξη ήταν πάντα ειρηνική και εποικοδομητική, καθώς οι Εβραίοι Έλληνες πρόσφεραν πολλά στον τόπο μας».
Η γενική γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μπέττυ Μαγρίζου απευθυνόμενη στους μαθητές και τις μαθήτριες, τους είπε τα εξής: «Με την παρουσία σας και τα έργα σας δίνετε την πιο δυνατή και καίρια δήλωση ότι αρνείστε κάθε μορφή βίας, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού. Η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας θυμάται και πενθεί τα αθώα θύματα του ναζισμού, νιώθει συγχρόνως μεγάλη χαρά και συγκίνηση που συμβάλλετε ώστε να μην ξεχαστεί το Ολοκαύτωμα». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συγκλονιστική ιστορία του πατέρα της που είχε επιζήσει από το στρατόπεδο του Άουσβιτς, μια ιστορία που μετέφερε στο βιβλίο της «Το βραχιόλι της φωτιάς», που στη συνέχεια έγινε τηλεοπτική σειρά.
Στη σκηνή του Δημοτικού Ωδείου ανέβηκαν μαθητές και μαθήτριες  22 σχολικών μονάδων της Λάρισας, που με την πολύτιμη καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους παρουσίασαν ένα εκπληκτικό και συγκινητικό αφιέρωμα τιμής και μνήμης στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι παρακάτω 22 σχολικές μονάδες με έργα των μαθητών και μαθητριών: 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Λάρισας, 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο σε συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας, 2ο ΓΕΛ, 4ο ,5ο και 9ο Γυμνάσια Λάρισα, 11ο, 12ο, 13ο και 14ο ΓΕΛ Λάρισας, 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου, 2ο Γυμνάσιο Φαρσάλων, 2ο ΓΕΛ Φαρσάλων, Γενικό Λύκειο Γιάννουλης, Γενικό Λύκειο Δομένικου, Γυμνάσιο Λ.Τ. Τσαριτσάνης, Γυμνάσιο Λ.Τ. Καλλιθέας, Γυμνάσιο Πλατυκάμπου, ΓΕΛ Τυρνάβου, ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Λάρισας, Μουσικό Σχολείο Λάρισας και Γυμνάσιο Σχολής Καραβάνα με τη συμμετοχή των Εβραίων μαθητών του Δημοτικού.
Με Podcast, βίντεο, μουσική και ζωγραφική οι μαθητές και οι μαθήτριες έστειλαν τα μηνύματά τους για το Ολοκαύτωμα, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων στην πλατεία Άννας Φρανκ, στη μνήμη των 1.500.000 παιδιών που υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος.
Την εκδήλωση άνοιξε η προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αργυρώ Γκαραγκούνη και συντόνιζε η κ. Δέσποινα Κρομμύδα, υπεύθυνη Σχολικών Δράσεων και Διαγωνισμών.
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ
Σε μήνυμά της η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Καραγιώργου σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η απόδοση τιμών σε αυτή έχει βαρύνουσα σημασία για όλους μας, διότι το μελανό αυτό σημείο της ιστορίας δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το διαγράψουμε από τη συλλογική μας μνήμη, αλλά αντίθετα έχουμε χρέος να το προσεγγίσουμε ως ευκαιρία γόνιμου προβληματισμού και εξαγωγής συμπερασμάτων πάνω σε καίρια για την ανθρωπότητα ζητήματα.
Μέσω των σχολικών και ευρύτερων δράσεων των ημερών αυτών, ας τιμήσουμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος, εμπνεόμενοι συνάμα και από φωτεινά παραδείγματα προγόνων μας που με αυτοθυσία πολλές φορές, αγωνίστηκαν για να προστατεύσουν τους Εβραίους συμπολίτες τους. Πρωτίστως, όμως, ας σταθούμε στα βαθύτερα αίτια του γεγονότος αυτού και σε όσα μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να εμποδίσουμε την επανάληψή του. Ιδιαίτερα, όσο καταγράφονται διεθνώς περιστατικά αντισημιτισμού και ρατσιστικής βίας, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς, αλλά οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για τη μετάδοση στις νεότερες γενιές αξιών, υψηλών ιδανικών και υγιών κριτηρίων, που θα αποτελέσουν το αντίδοτο στα κατάλοιπα μισάνθρωπων ιδεολογιών.
Το ανοιχτό και δημοκρατικό σχολείο του 21ου αιώνα αποτελεί, άλλωστε, θεμελιώδη πυλώνα στην αποτροπή της αναβίωσης παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass