ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Ποινική δίωξη κατά 15 της ΕΡΓΟΣΕ

ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΦΕΤΩΝ - ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ, ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2024 17:00

Κλήση σε απολογία αναμένεται να λάβουν τα αμέσως επόμενα 24ωρα συνολικά 15 πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και στελέχη-υπάλληλοι με ειδικές θέσεις στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.», μετά τη δίωξη που άσκησε χθες ο αρμόδιος Αντεισαγγελέας Εφετών, έπειτα από την ανακοίνωση των αξιόποινων πράξεων από τον εφέτη-ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη, που ερευνά τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Οι 15 διετέλεσαν στην ΕΡΓΟΣΕ την περίοδο από το 2016 έως και το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όπου από τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών έχασαν τη ζωή τους 57 επιβαίνοντες, ενώ άλλοι 181 τραυματίστηκαν.
Μετά και τη χθεσινή εξέλιξη, ο συνολικός αριθμός, στελεχών και εργαζομένων, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη, ανέρχεται στους 30, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- έπονται και άλλες διώξεις που αφορούν και σε άλλες εταιρείες, όπως και υπηρεσίες Υπουργείου, και δη σε υπηρεσιακά στελέχη και όχι σε πολιτικά στελέχη, αφού ως γνωστόν για το πολιτικό προσωπικό αρμόδια να αποφανθεί είναι η Βουλή.
Να αποσαφηνισθεί ότι οι χθεσινές διώξεις αφορούν 15 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ αντί των 14 υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ, σε βάρος των οποίων άσκησε δίωξη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πρόσφατα άσκησε δίωξη εις βάρος συνολικά 23 προσώπων, εκ των οποίων οι 14 είναι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά για το αδίκημα της απάτης (σχετική με τις επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση), ενώ η χθεσινή δίωξη αφορά σε ένα κακούργημα και τρία πλημμελήματα.ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ
Η 717/2014
Κοινός, ωστόσο, παρονομαστής των δύο διώξεων, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αλλά και του Αντεισαγγελέα Εφετών Λάρισας, με βάση και το υλικό της έρευνας του κ. Μπακαΐμη, είναι η σύμβαση 717/2014 που προέβλεπε την ανάταξη της σηματοδότησης και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Συρμών (ETCS-European Train Control System) επί γραμμής 10005/07. Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι οι συνεχείς παρατάσεις στην εκτέλεση της σύμβαση 717/2014 επέφεραν σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων ασφαλείας με τα τραγικά αποτελέσματα της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
ΓΙΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες της «Ε», ο εποπτεύων την έρευνα Αντεισαγγελέας Εφετών άσκησε τη δίωξη για αξιόποινες πράξεις, που τελέστηκαν με πράξεις (ενέργειες) και παραλείψεις, αδικήματα που είναι τα ίδια με αυτά που ασκήθηκαν διώξεις και στους υπόλοιπους διωκόμενους.
Ειδικότερα, οι 15 διώκονται για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς (σιδηροδρόμου) με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας συμπεριφορές, από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, τη βαριά σωματική βλάβη περισσοτέρων προσώπων, καθώς και σημαντική βλάβη εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, τον κίνδυνο περισσοτέρων προσώπων και τον κοινό κίνδυνο σε περισσότερα ξένα πράγματα.
Αλλά και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της βαριάς σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή και της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass