«Πράσινο φως» από ΣτΕ στο φράγμα Μεσοχώρας

ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΑΝΕ ΓΝΩΣΤΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ» - ΘΕΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ - ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΡΟΥ - ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2024 13:31

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμους τους περιβαλλοντικούς όρους του υδροηλεκτρικού σταθμού της Μεσοχώρας Τρικάλων, αποσυνδέοντας έτσι το εγκαταλελειμμένο στη μοίρα του υδροηλεκτρικό έργο από την εκτροπή του Αχελώου.

Την εξέλιξη έκανε γνωστή χθες, με την έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κων. Αγοραστός, κάνοντας λόγο «για δικαίωση ενός μεγάλου αγώνα, της Κυβέρνησης, εμπλεκόμενων υπουργών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας», προσθέτοντας, επίσης, ότι «πρόκειται για μεγάλη ημέρα, για μια ιστορική απόφαση που ξεμπλοκάρει την ολοκλήρωση του έργου», με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημ. Κουρέτα, να χαρκτηρίζει θετική την εξέλιξη, καθώς «ξεμπλοκάρουν από το ΣτΕ οι όροι».
Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ξεκίνησε με εκπροσώπους αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις να σημειώνουν τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και την έκπληξή τους για τη μη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον εξαγγελθέντα από την Κυβέρνηση Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ), ενός ενιαίου φορέα άσκησης πολιτικής για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας.
ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Την «ανάγκη να σταματήσουν οι συζητήσεις και να ληφθούν αποφάσεις» τόνισε ο εκπρόσωπος των αγροτών στα παρακάρλια Γιάνν. Μπακαλόπουλος.
Σημειώνοντας πως ο καιρός κυλάει, ενώ «περιμένουμε να δούμε τη μελέτη των Ολλανδών, για να δούμε τι ζωή θα έχουμε στα χωριά και τα χωράφια μας», επανέλαβε την πρόταση της σήραγγας για την αποστράγγιση, σημείωσε τον ενδεχόμενο κίνδυνο το καλοκαίρι να «έχουμε έντονο πρόβλημα ελονοσίας» και εξέφρασε την αγωνία γα το μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ήμασταν νοικοκυραίοι και τώρα δεν μπορούμε να κοιτάξουμε τους ανθρώπους που χρωστάμε στα μάτια».
Την απουσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας από τον ΟΔΥΘ σημείωσε και ο εκπρόσωπος των αγροτών των παρακάρλιων Χρ. Πάνος, με τον κ. Κουρέτα να αναφέρει πως «και εμένα μου έκανε εντύπωση», προσθέτοντας ότι κατέθεσε τις απόψεις της Περιφέρειας στο πλαίσιο της διαβούλευσης.
Ο εκπρόσωπος των αγροτών στο μπλόκο του Ε-65 στην Καρδίτσα Αριστοτέλης Πολυγένης διαψεύδοντας τον ισχυρισμό υπουργών, περί υποκίνησης των αγροτών, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «παλεύουμε να βρούμε μια σανίδα σωτηρίας» καταθέτοντας ψήφισμα προς ψήφιση.
«Οι αγρότες συνθλίβονται από την ΚΑΠ» τόνισε στην παρέμβασή του ο περιφερειακός σύμβουλος της ΛΑ.ΣΥ. Τάσος Τσιαπλές, σημειώνοντας την ανάγκη «στήριξης των αγροτών και κλιμάκωσης του αγώνα τους» απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης και στη νέα ΚΑΠ.
Με τα «δίκαια αιτήματα των αγροτών» συμφώνησε και ο Κων. Αγοραστός, ενώ με την υιοθέτηση του ψηφίσματος των αγροτών συμφώνησε και ο κ. Κουρέτας, με το ψήφισμα των αγροτών της Καρδίτσας να υιοθετείται ομόφωνα.
Προ ημερήσιας διάταξης η εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεντρικού Πηλίου Κατερίνα Μιχαλοπούλου σημείωσε την αντίθεση κατοίκων χωριών του Πηλίου με αφορμή το «φαραωνικό», όπως το χαρακτήρισε, οδικό έργο, του παρακαμπτηρίου δρόμου μετά την Αγριά.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Το σχέδιο τουριστικής προβολής και δράσης Περιφέρειας Θεσσαλίας 2024 παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάνν. Αναστασίου, ενώ νωρίτερα ο κ. Αγοραστός διαμαρτυρήθηκε για δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες «δεν υπάρχουν χρήματα για τουριστική προβολή». Ο κ. Αναστασίου διέψευσε ότι ο ίδιος έχει προβεί σε τέτοιες δηλώσεις, με τον κ. Κουρέτα να επικρίνει, επίσης, τέτοιες λογικές.
Τις πολιτιστικές δράσεις στις πλημμυροπαθείς περιοχές εισηγήθηκε ο κ. Κουρέτας, δράσεις που, όπως σημειώνεται, «ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως οι Δήμοι, Δημοτικά Διαμερίσματα, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, αλλά και οργανώσεις στο πλαίσιο της Πολιτιστικής, Κοινωνικής και Αθλητικής Ανάπτυξης.
Ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας τόνισε ότι οι δαπάνες των εκδηλώσεων αυτών θα καλυφθούν από το έργο με τίτλο «Πολιτιστικές Εκδηλώσεις της Π.Ε. Λάρισας-Περιφέρειας Θεσσαλίας 2024» από πόρους των ΚΑΠ.
Αναλύοντας ειδικότερα το πλάνο του Πολιτισμού, στον τομέα των εκδηλώσεων, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που θα έχουν σχέση με κάθε μορφή έκφρασης και τέχνης των ανθρώπων, παράδοση, κινηματογράφος, μουσική, ιστορία, θέατρο, ενημέρωση και σύγχρονοι προβληματισμοί, φωτογραφία, λογοτεχνία, φιλολογία και ποίηση.
Στόχος, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, είναι η προώθηση με κάθε τρόπο των πολιτισμικών και αθλητικών αξιών, η συνεργασία με τους πολιτιστικούς, μορφωτικούς και αθλητικούς συλλόγους και φορείς και η όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο δράσεων σε πλημμυρισμένες περιοχές, ξεκινά για τους μαθητές και τις μαθήτριες των περιοχών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες η προβολή της παιδικής θεατρικής παράσταση «ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ» (από 3 Μαρτίου-24 Απριλίου 2024). Η εν λόγω δράση απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους από όλη τη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στις περιοχές που επλήγηκαν από τις πλημμύρες. Το σύνολο των μαθητών/-τριών που θα παρακολουθήσουν την παράσταση ανέρχεται στους 1.609. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα αναλάβει τη δαπάνη των εισιτηρίων των μαθητών/-τριών και τις μεταφορές των παιδιών».

 

Η απόφαση του ΣτΕ και η δήλωση Κ. Σκρέκα

Με την 144/2024 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης των περιβαλλοντικών όρων του έργου της Μεσοχώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για την έμφραξη της σήραγγας.
Το Φράγμα της Μεσοχώρας είναι ένα έργο εθνικής σημασίας, καθώς θα παράγει 360.000 μεγαβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Είναι, όμως, κι ένα έργο τεράστιας σημασίας για την τοπική μας κοινωνία και οικονομία με πολλαπλά οφέλη: Πρώτον θα δημιουργηθεί μια πανέμορφη λίμνη στην Πίνδο, δεύτερον θα αναπτυχθούν οι παραλίμνιες περιοχές, τρίτον θα αποτελέσει μόνιμο πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών, δημιουργώντας νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας.
Σε σχετική του δήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε πως «η συγκεκριμένη εξέλιξη δικαιώνει απόλυτα την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Κυβέρνησης για την υλοποίηση ενός ξεχασμένου, αλλά εμβληματικού για τον τόπο και την εθνική οικονομία έργο. Κόντρα στις μεθοδεύσεις των πολέμιων του έργου, συντόνισε τις ενέργειες για τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εκδίδοντας σε χρόνο ρεκόρ, τον Δεκέμβριο του 2021, την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των αναπτυξιακών προοπτικών της ευρύτερης περιοχής. Η απόφαση αυτή επέτρεψε στη ΔEΗ να δρομολογήσει επισκευαστικές εργασίες και αναβαθμίσεις, προκειμένου το έργο να καταστεί λειτουργικό, ενώ προωθήθηκαν και αλλαγές στο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, ώστε να αντιμετωπιστούν νομικά οι αιτιάσεις της προσφυγής του Συνδέσμου στο ΣτΕ, όπως τελικώς και έγινε με την απόφασή του».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass