Δεν πήραν ευρώ εξαιτίας «πληροφοριακού λάθους»

*ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ *ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2024 13:11

Εγκλωβισμένη σ’ ένα «πληροφοριακό λάθος» του Ε9 βρίσκεται μια οικογένεια από τις νέες Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης και εξαιτίας αυτού δεν έχει πάρει ούτε ένα… ευρώ ως αποζημίωση. Παρά το γεγονός πως ήταν από τα πρώτα σπίτια που πλημμύρισαν λόγω του γεγονότος ότι τα νερά ήρθαν από το ανάχωμα που έσπασε και το νερό γέμισε το σπίτι καταστρέφοντας ό,τι υπήρχε μέσα σ’ αυτό, η οικογένεια δεν έχει πάρει καθόλου χρήματα για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Όπως ισχυρίζονται, όμως, κανείς τόσα χρόνια δεν τους είχε απασχολήσει για μια λεπτομέρεια και πλήρωναν κανονικά ΕΝΦΙΑ.

«Είμαστε στο ισόγειο του κτιρίου και το νερό μπήκε στο σπίτι φτάνοντας τα δύο μέτρα και 20 εκατοστά. Καταστράφηκαν τα πάντα, καθώς δεν έμεινε ούτε έπιπλο, ούτε αντικείμενο, ούτε και οι κάσες από τις πόρτες και τα κουφώματα. Την ίδια ώρα στο υπόγειο δεν έμεινε επίσης τίποτα, καθώς το νερό τα κατέστρεψε όλα» εξηγεί η κ. Ευαγγελία Παπαγγελή, διευκρινίζοντας πως στην ίδια μοίρα βρέθηκαν εκατοντάδες οικογένειες εκείνες τις ημέρες.
Και αφού περίμεναν πόσο καιρό πληρώνοντας συνεργεία για να βγάλουν τα πράγματα και να καθαρίσουν τον χώρο από τα νερά, ξεκίνησαν τη διαδικασία να καταθέσουν την αίτηση για να πάρουν έστω κάποια χρήματα για την οικοσκευή. Τότε, όμως, ήταν που βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη.
«Μας λένε πως δεν δικαιούμαστε τίποτα, γιατί φαινόμαστε ως όροφος. Υπάρχει ένα πεδίο προς συμπλήρωση στο οποίο εμφανιζόμαστε στο Ε9 ως πρώτος όροφος και όχι ως ισόγειο. Αυτό προφανώς συμβαίνει γιατί οι Εργατικές Κατοικίες της περιοχής έχουν 3-4 σκαλοπάτια. Όμως, από κάτω δεν υπάρχει άλλος όροφος, παρά μόνο το υπόγειο» εξηγεί και προσθέτει πως κατά τη διάρκεια των ελέγχων όλες οι επιτροπές διαπίστωσαν τη ζημιά που έχει υποστεί και πως πρόκειται περί ισογείου.
Έκτοτε η ίδια έχει επικοινωνήσει πολλές φορές με την Αρωγή, αλλά της εξηγούν πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι λόγω του λάθους αυτού. «Τόσα χρόνια, όμως, που πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ ποτέ δεν μας είπαν γι’ αυτήν τη λεπτομέρεια. Τώρα, όμως, που πάμε να αποζημιωθούμε για την τεράστια ζημιά που έχουμε υποστεί, μας λένε πως δεν μπορούν να μας δώσουν χρήματα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά…» σημειώνει.
Πέντε μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου η οικογένεια δεν ζει στο σπίτι της, το οποίο χρειάζεται επισκευές πολλών χιλιάδων ευρώ για να ξαναγίνει όπως ήταν πριν. «Δεν θα σωθούμε μ’ αυτά τα χρήματα, αλλά είναι μια ανάσα στις δύσκολες ημέρες που περνάμε όλοι οι πλημμυροπαθείς» εξηγεί και σημειώνει πως σαν και τη δική της περίπτωση υπάρχουν αρκετές σε όλες τις Εργατικές Κατοικίες.
ΟΙΚΟΣΚΕΥΕΣ – ΑΡΩΓΗ
Σύμφωνα με την Αρωγή, υπήρχαν δύο ειδών πρώτες ενισχύσεις. Η πρώτη ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, η οποία θα κυμαίνεται μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ για κύρια κατοικία, ανάλογα με την καταγραφή της σοβαρότητας των ζημιών από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ειδικά για κατοικίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το Πυροσβεστικό Σώμα, η ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής θα ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ.
Επίσης, υπήρξε η ενίσχυση για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, η οποία θα ανέρχεται στα εξακόσια (600) ευρώ για κύρια κατοικία που έχει πληγεί.
Αθροιστικά το ποσό των ενισχύσεων θα διαμορφώνεται ως το ποσό των 6.600 ευρώ ανά κύρια κατοικία, όπου για τις συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το Πυροσβεστικό Σώμα, να ακολουθηθεί αυτοματοποιημένη διαδικασία ως προς τη χορήγηση.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΕΠΑΦΕΣ
Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Αγώνα των Πλημμυροπαθών των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης καλεί τους κατοίκους των δύο οικισμών (παλιών και νέων) σε συγκέντρωση για τα προβλήματα των πλημμυροπαθών, την ερχόμενη Κυριακή 11 Φεβρουαρίου και ώρα 11 το πρωί, στην πλατεία των παλιών Εργατικών Κατοικιών.
Σ’ αυτήν τη συγκέντρωση αναμένεται να γίνει αναλυτική ενημέρωση των κατοίκων για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τη νέα Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή. Το βασικότερο αίτημα είναι πως οι πλημμυροπαθείς αυτήν τη στιγμή ζητούν 100% αποζημίωση σε όλους όσοι μένουν στα ισόγεια, αλλά και στα υπόγεια, καθώς εκεί υπήρχαν αποθηκευμένα ολόκληρα νοικοκυριά. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής ζητούν συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, καθώς πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με αρκετά Υπουργεία.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass