Μύδια, κόμβος και εργασίες «πνίγουν» τα παράλια

*Στα «κάγκελα» οι επαγγελματίες του τουρισμού για μια σειρά από ζητήματα που εκτιμούν ότι υποβαθμίζουν το προϊόν τους ακόμα περισσότερο *Τι λέει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων νόμου Λάρισας, Ηλίας Ευσταθίου

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2024 13:31

Του Κώστα Γκιάστα
Ας υποθέσουμε πως ξεκινάει κάποιος από τη Βόρεια Ελλάδα και θέλει να περάσει ένα διήμερο στα παράλια της νομού Λάρισας. Έτσι για αλλαγή να πάει στο Κόκκινο Νερό για παράδειγμα. Ενώ οδηγάει πάνω στη νέα Εθνική Οδό θα περάσει τα τούνελ, θα βγει στην έξοδο του Ευαγγελισμού, θα πληρώσει ξανά διόδια να ξανανέβει στο αντίθετο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, και μετά θα βγει στην έξοδο του Πυργετού για να πάει εκεί που θέλει. Άλλη λύση πάλι είναι να βγει στην έξοδο του Πλαταμώνα και αφού δεν μπερδευτεί, να πάει από τη γέφυρα του Παλαιόπυργου που είναι πεσμένη, θα πρέπει να μπει στην παλιά Εθνική και να στρίψει πριν τη γέφυρα των Τεμπών.

Αν βέβαια έχει όρεξη για χιλιόμετρα θα πάει πρώτα Αγιόκαμπο, Βελίκα, Παλιουριά, Κουτσουπιά και πάει λέγοντας…
«Αν υπάρχει κάποιος που το κάνει αυτό τότε να του δώσουμε βραβείο…» απαντά μόνος του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων νομού Λάρισας κ. Ηλίας Ευσταθίου, που είναι αγανακτισμένος με όλα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα και αφορούν μια σειρά από επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων.
Πριν λίγο διάστημα η κοιλάδα των Τεμπών έκλεισε και η λύση της Παλιάς Εθνικής Οδού δεν μπορεί να υπάρξει λόγω εργασιών μέχρι τα τέλη του Απριλίου. «Κανένας δεν μας υπολογίζει ως επαγγελματίες. Είναι αποφάσεις που μας πλήττουν άμεσα και σε μια περίοδο που περιμέναμε να πάρουμε κάποια χρήματα μετά από έναν δύσκολο χειμώνα. Έρχονται Απόκριες και δεν θα μας τιμήσει κανείς» σημειώνει και προσθέτει ότι «Αν ήθελαν να γίνουν τέτοιες εργασίες θα μπορούσαν να φροντίσουν να είναι ανοιχτός κάποιες ώρες ο δρόμος για να μπορούν όλοι να κάνουν τις δουλειές τους».
Όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου κόμβου στον Πυργετό. «Αυτό πρέπει να συμβεί επιτέλους. Όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται κάποιοι να παλέψουν ομαδικά και οργανωμένα. Οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι και η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με τους επαγγελματίες και τους κατοίκους πρέπει επιτέλους να συσπειρωθούμε γύρω από αυτήν την προσπάθεια γιατί μας αφορά όλους η ανάπτυξη του τόπου» λέει, υπογραμμίζοντας πως θα έρθει και θα φύγει ένα ακόμα καλοκαίρι μιλώντας γι’ αυτό το θέμα.
ΜΥΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Ένα άλλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι το θέμα της μονάδας μυδοκαλλιέργειας στην περιοχή της Αλεξανδρινής που τους απασχολεί έντονα. Πριν λίγες ημέρες μάλιστα έγινε και μια συγκέντρωση του Δικτύου Δέλτα Πηνειού και Τεμπών, όπου εκφράστηκε η έντονη αντίθεση κατά της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
«Δεν είναι απλό ζήτημα και δεν ξέρουμε με ποιόν τρόπο άλλο να αντιδράσουμε. Φωνάζουμε διαρκώς πως ουσιαστικά θα υποβαθμίσει την περιοχή τουριστικά ακόμα περισσότερο. Η περιβαλλοντική επίπτωση θα είναι μεγάλη και ίσως μη αναστρέψιμη στο άμεσο μέλλον. Οφείλουμε να το δούμε όλοι οι πολίτες το θέμα αυτό με μεγάλη προσοχή».
Είναι ένα ζήτημα που έχει δικαστική εξέλιξη από τα τέλη του περασμένου έτους, κάτι που έχει θορυβήσει πολύ κόσμο. Τότε έγινε δεκτή από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να λειτουργήσει μονάδα μυδοκαλλιέργειας στην «Αλεξανδρινή» της κοινότητας Στομίου, στη θαλάσσια περιοχή των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, ενδιαφέρον που «μπλόκαρε» αρνητική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας.
ΕΟΤ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Ένα άλλο ζήτημα που θέτει στην «Ε» ο κ. Ευσταθίου είναι αυτό της στάσης του ΕΟΤ. Όπως υποστηρίζει τα τελευταία χρόνια ο ΕΟΤ έχει αλλάξει φιλοσοφία και ρίχνει το βάρος μόνο στις μεγάλες αγορές και δεν ασχολείται με τις εκθέσεις σε Βαλκάνια.
«Αυτό για εμάς όμως είναι επίσης επιβαρυντικό καθώς από αυτές τις χώρες προέρχεται ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών μας. Είναι άδικο και πρέπει να το ξαναεξετάσουν οι υπεύθυνοι. Η παρουσία της Ελλάδας στις εκθέσεις σε αυτές τις χώρες είναι σημαντική» υποστηρίζει.
Όσον αφορά τώρα στις προβλέψεις που κάνει γι αυτό το καλοκαίρι, λέει πως είναι θετικές παρά τα όποια προβλήματα. «Οι προσπάθειές μας που καταβάλλουν οι άνθρωποι του τουρισμού στην περιοχή μας ξεπερνούν τον μέσο όρο. Επειδή είναι ονειροπόλοι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρατήσουν αυτό το όνειρο ζωντανό. Αυτή η ενέργεια είναι που μας κάνει και συνεχίζουμε και προσπαθούμε» καταλήγει.
Για αν το η ακρίβεια φέρει και αυξήσεις στις τιμές, σημειώνει πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει στα παράλια της Λάρισας καθώς «αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι οι χαμηλές τιμές και αυτό είναι το ισχυρό μας όπλο. Αν το χάσουμε κι αυτό τότε θα μας φύγει και αυτός ο κόσμος που μας υποστηρίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass