Στο 60% οι αυτοψίες στα αιτήματα για κρατική αρωγή

*ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ *ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2024 13:11

Αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των ελέγχων σε γεωργικές γαίες, πάγιο κεφάλαιο, πρώτες ύλες και αποθηκευμένα προϊόντα από τη θεομηνία «Daniel» στην Π.Ε. Λάρισας έκανε χθες ο Περιφερειάρχης, στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάσος Τσιαπλές, έκανε γνωστό ότι σε ποσοστό περίπου 60% των αιτημάτων (ως μοναδικά ΑΦΜ) που έχουν κατατεθεί στις μισές σχεδόν περιπτώσεις έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες.
Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε ο κ. Τσιαπλές, σε λίγο συμπληρώνονται 6 μήνες από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, αλλά, όπως υποστήριξε, τα περισσότερα από τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησαν παραμένουν άλυτα, με ευθύνη Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμων, και ταλαιπωρούν χιλιάδες, ζητώντας απαντήσεις.
Απαντώντας αναλυτικά για όλη τη Θεσσαλία, ο κ. Κουρέτας αρχικά εξήγησε πως για την Π.Ε. Λάρισας ο συνολικός αριθμός αιτημάτων που έχουν υποβληθεί είναι 13.832, ενώ ο συνολικός αριθμός μοναδιαίων ΑΦΜ είναι 10.438.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5.062 φάκελοι, ενώ έχουν ελεγχθεί 304. Μέχρι στιγμής 6.267 αυτοψίες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ο συνολικός αριθμός των ΑΦΜ που βρίσκονται σε β’ κύκλο πρώτης αρωγής είναι 7.482.
Υποστήριξε πως με τον ρυθμό που συνεχίζεται εκτιμά πως μέχρι τις 20 Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σημείωσε πως υπήρχαν κάποιες δυσλειτουργίες στην υποβολή φακέλων, ενώ εξήγησε πως όσον αφορά το θέμα του προσωπικού που θα προσληφθεί για να ενισχύσει την προσπάθεια της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποζημιώσεων αναμένεται να πιάσουν δουλειά από την ερχόμενη εβδομάδα. Στην Π.Ε. Λάρισας θα απασχοληθούν 31 άτομα και το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι αισθητό άμεσα και στην κατάθεση των φακέλων, αλλά και στις αυτοψίες.
Επίσης, μίλησε για το θέμα των ζωοτροφών, όπου «γίνεται τεράστια προσπάθεια για ανθρώπους που έχουν ζωικό κεφάλαιο για να τους βοηθήσουμε». Εξήγησε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι πως χρωστάνε σε ιδιώτες και έχουν σηκώσει τα χέρια, ενώ η Περιφέρεια σημείωσε πως προσπαθεί να βοηθήσει με κάποιον τρόπο και τους μελισσοκόμους.
Ο κ. Κουρέτας μίλησε και για το θέμα των νερών στην Κάρλα. Ανέλυσε πως για να φύγουν τα νερά υπάρχουν τρεις τρόποι. Ο ένας είναι να ανοίξει κάποιος μια τρύπα, εννοώντας προφανώς την εκδοχή προς το Καμάρι. Ο άλλος είναι να φύγει το νερό από την τρύπα που υπάρχει τώρα και οδηγούνται στον Παγασητικό, κάτι που θα πάρει ενάμισι με δύο χρόνια.
Ο τρίτος τρόπος είναι με πλωτές αντλίες, αλλά έχει ένα κόστος 25 εκατ. ευρώ, με χρήματα, όμως, που πρέπει να δοθούν από το κράτος, καθώς δεν έχει τόσα η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ακόμα, μίλησε για τις παρεμβάσεις που γίνονται σε αναχώματα σε όλη τη Θεσσαλία, αλλά υπογράμμισε πως αυτό που περιμένει είναι να δει και από την Κυβέρνηση το μοντέλο που θα επιλέξει για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος των υδάτων.
Για το αρδευτικό ζήτημα τοποθετήθηκε ο κ. Τσέτσιλας ως αρμόδιος αντιπεφερειάρχης και αναφέρθηκε σε συνάντηση που έγινε μεταξύ Υπουργείου και ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ πριν λίγες ημέρες.
Για το θέμα των σπιτιών στις Εργατικές της Γιάννουλης υποστήριξε πως θα βαφτούν οι προσόψεις, με τον κ. Τσιαπλέ να λέει πως αυτό δεν φτάνει. Σχετικά με το θέμα της στατικής επάρκειας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είπε πως περιμένει μια αναλυτική αναφορά από σχετικές καταγραφές για να έχει μια εικόνα. Στο θέμα των ψεκασμών και απολυμάνσεων υποστήριξε πως ιδιαίτερο πρόβλημα για μακροχρόνια προβλήματα δεν υπάρχουν και πως δεν υπάρχει σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα. Ωστόσο, ανέφερε πως στην περιοχή της Κάρλας και γύρω από αυτή θα κάνουν τέσσερις επιπλέον ψεκασμούς.
Μιλώντας για την υποστελέχωση στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε πως προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον νόμο για να υπάρχει στελέχωση. Εξήγησε πως το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μόνιμες προσλήψεις είναι πρόβλημα και προσπαθούν να το καλύψουν με άλλους τρόπους.
Σε ερώτηση σχετικά με θέματα υγείας απάντησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως έχει ξεκινήσει η χαρτογράφηση από τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία, για να υπάρξει γνώση γύρω από τις ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα.
Σε ερώτημα για τις αθλητικές εκδηλώσεις τοποθετήθηκε ο κ. Σωτήρης Σουλούκος ως αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής υποβλήθηκαν 91 εκδηλώσεις και βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης. Οι 46 εξ αυτών είναι στη Λάρισα και μεταξύ άλλων είναι το Φάιναλ Φορ Κυπέλλου ανδρών στο βόλεϊ στη Νεάπολη και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκάκι με 1.000 μαθητές και μαθήτριες.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass