Βουβό πένθος για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών

Περίσσεψε η συγκίνηση στο μνημόσυνο στον χώρο του μνημείου

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2024 17:00

Του Γιώργου Ρούστα

Μέσα σε βαρύ κλίμα και με ένα βουβό πένθος να κυριαρχεί στον συννεφιασμένο ουρανό των Τεμπών τελέσθηκε χθες το μνημόσυνο για τις ψυχές των ανθρώπων που τόσο άδικα έφυγαν από τη ζωή στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, έναν χρόνο πριν.

Στο μνημόσυνο ιερούργησε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Τεμπών, κάτοικοι της περιοχής και φυσικά πολλοί συγγενείς των αδικοχαμένων θυμάτων. Είχε προηγηθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Θωμά Μακρυχωρίου, με αφορμή και την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, η τέλεση της αναίμακτης Μυσταγωγίας.
Ένας χρόνος κι ακόμη παραμένουν ζωντανές οι εικόνες της σύγχρονης τραγωδίας, από την οποία τόσοι αδελφοί μας γνώρισαν φρικτό και σκληρό θάνατο. Ένας χρόνος από τότε που το ανθρωπιστικό δυστύχημα των Τεμπών σημάδεψε τη χώρα μας, βυθίζοντας στη θλίψη και στο πένθος όλους τους Έλληνες και αφήνοντας ερωτηματικά να αιωρούνται.
Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας, λαμβάνοντας αφορμή από την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, στάθηκε στη διαφορά αντίληψης των δύο πρωταγωνιστικών χαρακτήρων και τόνισε το πόσο ο εγωισμός, εξελισσόμενος σε λατρεία του ίδιου του εαυτού, απανθρωποποιεί τον άνθρωπο και τον εκθέτει στα μάτια τόσο του Θεού όσο και των ανθρώπων. Πράγματι, ο Φαρισαίος ειδωλοποιεί τον εαυτό του γι’ αυτό και τα λόγια του δεν είναι προσευχή, αλλά κομπασμός, προσβολή Θεού και απόρριψη του συνανθρώπου. Αντίθετα, ο Τελώνης νικώντας τον εγωισμό του ελευθερώνεται, διαπιστώνει την κατάστασή του και λυτρώνεται, καθώς στέκεται με σεβασμό απέναντι στον Άγιο Θεό και το πλάσμα Του, τον άνθρωπο. Η πρώτη συμπεριφορά οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα, ενώ η δεύτερη στο φιλότιμο και τη συνειδητοποίηση της ευθύνης. Επαίνεσε δε όλους όσοι τη βραδιά του δυστυχήματος και τις επόμενες ημέρες, με συναίσθηση της ευθύνης, με σεβασμό προς τον άνθρωπο και με φιλότιμο, υπερέβαλαν εαυτούς εργαζόμενοι είτε ως διασώστες, είτε στα Σώματα Ασφαλείας, είτε στα Νοσοκομεία της πόλης, είτε όπου αλλού, ώστε η αγάπη, η στοργή και το ενδιαφέρον να νικήσουν τον πόνο και την απελπισία, αποδεικνύοντας ότι στον τόπο μας δεν πλειοψηφούν οι βολεμένοι, οι αδιάφοροι και οι ιδιοτελείς, αλλά οι ήρωες της καθημερινότητας, οι συνειδητά υπεύθυνοι και οι αποτελεσματικά φιλότιμοι.
Ακολούθως, ο Σεβασμιότατος μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων μετέβησαν στο σημείο όπου συνέβη το μοιραίο δυστύχημα και έψαλε επιμνημόσυνη δέηση, τονίζοντας πως καθημερινά μνημονεύουμε στις προσευχές μας τα ονόματα των αδελφών και των παιδιών μας που χάθηκαν τόσο άδικα και τραγικά στο σιδηροδρομικό δυστύχημα, ώστε να μην πικραθούν με τη δίκη μας λησμοσύνη, γι’ αυτό με σεβασμό και αγάπη δεόμαστε υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους. «Μακάρι το τραγικό αυτό δυστύχημα να σταθεί αφορμή έτσι ώστε να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο στην πατρίδα μας. Ο τόπος μας πρέπει να βρει τον βηματισμό του και να κάνει τους πολίτες να χαίρονται» ανέφερε ο Μητροπολίτης, μεταξύ άλλων, μετά το πέρας της Λειτουργίας.
Σε δηλώσεις του λίγο αργότερα ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος Λαρίσης τόνισε τα εξής: «Θυμόμαστε τις 57 ψυχές των ανθρώπων μας που πια είναι δικοί μας άνθρωποι. Είναι δική μας ευθύνη να τους θυμάστε και να τιμάμε αυτήν τη μνήμη. Είναι μια μέρα βαριά σήμερα, αυτοί οι άνθρωποι είναι στο επίκεντρο των σκέψεων και της προσευχής μας. Μέσα σε όλα αυτά είναι και όλα τα άλλα που ακούμε αυτές τις ημέρες. Έναν κεκοιμημένο τον τιμάς πολύ με τη σιωπή, τον τιμάς πολύ με την προσευχή, δεν τον τιμάς με τον θόρυβο. Για άλλη μια φορά η μικροπολιτική έρχεται να καλύψει την ουσιαστική πολιτική, δηλαδή το πώς θα γίνει να είναι ασφαλείς οι σιδηρόδρομοι, οι τόποι μας να είναι καύχημα μόνο για την ομορφιά τους και να μη γίνονται διάσημοι για άλλους λόγους. Όλα τα άλλα είναι απλά λόγια που κουράζουν. Όλα αυτά τα λόγια δεν δικαιώνουν τις ψυχές που έφυγαν, οι ψυχές αυτές θα βρουν τη δικαίωση όταν θα είμαστε σίγουροι ότι οι σιδηρόδρομοί μας είναι ασφαλείς και τα πράγματα θα δουλεύουν σωστά. Στον χρόνο επάνω η δική μας συμβουλή είναι για να μη μείνουν οι νεκροί αυτοί μια ακόμα ανάμνηση ενός θλιβερού δυστυχήματος, θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε ώστε να πάμε συνολικά τον τόπο μπροστά. Ο Θεός να τους αναπαύει».
Ο αντιδήμαρχος Τεμπών Νίκος Μητσογιάννης, σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, μίλησε για όσα έζησε εκείνο το βράδυ στον τόπο του δυστυχήματος: «Είδαμε μια χαώδη κατάσταση εκεί στο σημείο της τραγωδίας. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες. Αυτό που είδα εγώ, να μην το δει κανένας σας. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να σώσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι εκεί μας έλεγαν ότι δεν θέλουν να πεθάνουν, ότι θέλουν να ζήσουν, ότι θέλουν να δουν τις οικογένειές τους, μια κοπέλα μας είπε ότι θέλει να κάνει παιδί και οικογένεια. Εμείς προσπαθούσαμε να τους μιλάμε, να τους δώσουμε δύναμη να ζήσουν. Είδαμε πάρα πολλά, πολλά διασκορπισμένα σώματα, πολλοί σωθήκανε, δυστυχώς, όμως, όχι όλοι. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, πέντε μερόνυχτα ήμασταν εκεί. Εμείς είχαμε επικεντρωθεί σε ανθρώπους που είχαν πεταχτεί ακόμη και 50 και 100 μέτρα μακριά. Γιατροί δεν είμαστε, αλλά προσπαθούσαμε να δώσουμε συμπαράσταση, τους σκεπάζαμε που ήταν ημίγυμνοι λόγω του δυστυχήματος, κάναμε ό,τι μπορούσαμε, ό,τι μας έρχονταν στο μυαλό για να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Να μην ξανασυμβεί ποτέ ξανά αυτό το πράγμα, ούτε στον χειρότερο εχθρό. Χάθηκαν άδικα αυτές οι ψυχές. Εμείς σαν τοπική κοινωνία κάναμε ό,τι οφείλαμε. Αυτοί που έχουν τις ευθύνες θα λογοδοτήσουν όπου πρέπει και βασικότερα στον Θεό».
Ο πρόεδρος του Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών κ. Στάθης Κολλύρης τόνισε πως: «Μας συγκλόνισε αυτή η τραγωδία, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους ανθρώπους που χάθηκαν με 2 συναυλίες και μνημόσυνα. Να πέσει άπλετο φως και να βγει στην επιφάνεια η αλήθεια κα αναπαυτούν αυτές οι ψυχές. Εμείς είμαστε κοντά στις οικογένειες των θυμάτων».
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, αντιδήμαρχοι, οι αντιπεριφερειάρχες Μαρία Γαλλιού, Ανδριάννα Κομίτσα και Δημ. Τσέτσιλας κ.ά.

 

Η μάχη του Γεράσιμου και της Μαρίας Καρυστιανού

Την Τετάρτη οι καμπάνες θα χτυπήσουν πένθιμα 57 φορές σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ, η μητέρα του θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος Μαρίας-Θωμαής Ψαροπούλου Μαρία Καρυστιανού (και πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων και Πληγέντων του Σιδηροδρομικού Δυστυχήματος στα Τέμπη) συνεχίζει τον αγώνα της για δικαιοσύνη και τιμωρία όλων των υπεύθυνων. Ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος και ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Μέχρι τώρα οι υπογραφές έχουν φτάσει στις 625.080, γεγονός που δείχνει ότι οι πολίτες απαιτούν την απόδοση δικαιοσύνης για το έγκλημα στα Τέμπη. Η κυρία Καρυστιανού με μια ανάρτηση στην ομάδα που έχει δημιουργηθεί στο facebook ως «Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023» ευχαριστεί όλους όσοι υπέγραψαν το ψήφισμα. Αναφέρει πως «καταφέραμε και ξεπεράσαμε το «εμπόδιο» των 500.000 υπογραφών και συνεχίζουμε. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Νόμο (αρθ. 73, παρ. 6), οι υπογραφές θα σταλούν στον Εισαγγελέα, ο οποίος οφείλει αμελλητί να τις δώσει στη Βουλή για ψήφιση. Σε μια δημοκρατική χώρα, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την επιθυμία των πολιτών. Η Βουλή είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει σύμφωνα με τον νόμο και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Φωνάζουμε ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου. Θα είναι, λοιπόν, σαφές το αίτημα και πολύ ενδιαφέρουσα η αντιμετώπιση του εν λόγω ψηφίσματος και για μας θα είναι πολύ σημαντική η μέρα που οι εκπρόσωποί μας θα έχουν στα χέρια τους μια τόσο δυνατή κίνηση της κοινωνίας».
Μάλιστα, έγινε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε η κ. Καρυστιανού από την Αρχιεπισκοπή και το πρωί της Τετάρτης θα ηχήσουν πένθιμα 57 φορές σε όλη τη χώρα οι καμπάνες από τους μητροπολιτικούς ναούς όλων των πόλεων, εις μνήμη των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.  
ΠΑΛΕΥΕΙ Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
Ο 21χρονος Γεράσιμος είναι ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι του τρένου που συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη και η κατάσταση της υγείας του παραμένει κρίσιμη, καθώς ένας χρόνος συμπληρώνεται την ερχόμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου από το πολύνεκρο δυστύχημα. Η μητέρα του, με δήλωσή της σε τηλεοπτική εκπομπή ευχαρίστησε όσους ελπίζουν και προσεύχονται για τον γιο της, μετά τις δύο επεμβάσεις και τον μεγάλο αγώνα που δίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του. «Ο Γεράσιμος, έναν χρόνο μετά, είναι ακόμη σε κώμα. Έχει κάνει δύο εγχειρήσεις. Η πρόγνωση είναι φτωχή. Όμως πέρα από την αγάπη μου, μόνο την ελπίδα και την πίστη έχω να του δώσω. Του έχω εμπιστοσύνη, έχει κερδίσει πολλές μάχες. Μέσα από την καρδιά μου είμαι ευγνώμων για τους ανθρώπους που προσεύχονται για το παιδί μου. Δίνουν και σε μένα δύναμη. Η σημερινή απόλυτη προτεραιότητά μου δεν αφήνει περιθώρια για οτιδήποτε άλλο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η μητέρα του Γεράσιμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass