Πληγή χαίνουσα στη συλλογική μνήμη

28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023, 23.22, ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ * ΤΟ ΠΙΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2024 13:10

Όχι, δεν ήταν η στιγμή που ο χρόνος σταμάτησε. Ήταν η στιγμή που ο χρόνος διαστάλθηκε. Το λεπτό που έγινε αιωνιότητα. Πληγή χαίνουσα στη συλλογική μνήμη. Και μαζί του διαστάλθηκε ο φόβος, η συντριβή, η οργή και το βαρύ αίσθημα της ανάγκης για απόδοση δικαιοσύνης. Η στιγμή που η χώρα άλλαξε. Που ο καθένας άλλαξε.

Η επιβατική αμαξοστοιχία IC62, η οποία επρόκειτο να αναχωρήσει από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη στις 7:22 μ.μ., μεταφέροντας περίπου 350 επιβάτες, ξεκίνησε με μικρή χρονική καθυστέρηση. Πολλοί από τους επιβαίνοντες ήταν φοιτητές που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Η αμαξοστοιχία IC62 κατέφθασε στη Λάρισα με καθυστέρηση λόγω ενός περιστατικού που προηγήθηκε στον σταθμό του Παλαιοφάρσαλου και αποχώρησε από τον σταθμό της Λάρισας στις 23:00, εισερχόμενη -λανθασμένα- στη γραμμή καθόδου. Ταυτόχρονα, η εμπορευματική αμαξοστοιχία πορευόταν από τη Θεσσαλονίκη στη Λάρισα στην ίδια, καθοδική γραμμή.
Για 18 χλμ. και 12 λεπτά τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή, χωρίς κανείς να ειδοποιήσει τους μηχανοδηγούς.
Οι μηχανοδηγοί των δύο αμαξοστοιχιών, έχοντας αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν και επήλθε η μοιραία σύγκρουση.
Στις 22:50 η επιβατική αμαξοστοιχία «Intercity 62» φτάνει στη Λάρισα, 80 επιβάτες αποβιβάζονται και επιβιβάζεται άγνωστος αριθμός νέων ατόμων.
Στις 23:10, έχοντας αποχωρήσει από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας και λόγω του χαλασμένου τρένου μπαίνει στις ράγες καθόδου. Για 12 λεπτά και 18 χλμ. κινείται στη λάθος γραμμή χωρίς κανείς να ενημερώνει τους μηχανοδηγούς των δύο τρένων, που οδηγούνται προς τη σύγκρουση.
Στις 23:22, με την επιβατική αμαξοστοιχία να έχει αναπτύξει ταχύτητα 166 χλμ./ώρα και την εμπορική να κινείται με 120 χλμ./ώρα, οι μηχανοδηγοί δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και τα δύο τρένα συγκρούονται μετωπικά στο ύψος του Ευαγγελισμού, λίγο πριν από τα Τέμπη. Ακολούθησε ισχυρότατη έκρηξη.
Στις 23:24 καταγράφεται η πρώτη κλήση για βοήθεια από επιβάτη που κάλεσε το «112».
Στις 23:40 οι πρώτοι πυροσβέστες φτάνουν στο σημείο της τραγωδίας, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής δέχεται καταιγισμό τηλεφωνημάτων.
Στις 23:50 καταφτάνει και το ΕΚΑΒ.
Στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας οι συγγενείς ανθρώπων -παιδιών ως επί το πλείστον- που ταξίδευαν με τη μοιραία αμαξοστοιχία περιμένουν να μάθουν πληροφορίες, με την ελπίδα οι δικοί τους άνθρωποι να είναι καλά. Για πολλούς απ’ αυτούς οι ελπίδες διαψεύδονται.
Η σφοδρή σύγκρουση, ο εκτροχιασμός και η ανάφλεξη των συρμών προκάλεσαν τον θάνατο 57 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των δύο μηχανοδηγών. Οι τραυματίες ήταν τουλάχιστον 85. Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass