Γιοφύρι της Αρτας η οδογέφυρα Βλαχογιαννίου

* Οι κάτοικοι περιμένουν την κατασκευή της από το 2015

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2024 14:10

Ένα έργο επιβίωσης για την ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε. Ποταμιάς Ελασσόνας και όχι μόνο, είναι η κατασκευή της οδογέφυρας Μεσοχωρίου – Βλαχογιαννίου, το οποίο όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 5ετίας.

Η σύνδεση των χωριών Βλαχογιάννι-Μεσοχώρι γίνονταν μέσω μιας παλιάς οδογέφυρας. Ο Δήμος Ελασσόνας το 2013 ξεκίνησε τις διαδικασίες σύνταξης μελέτης για την κατασκευή νέας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2015. Ωστόσο, μόλις το 2022 η Περιφέρεια ξεκίνησε τις διαδικασίες δημοπράτησης του έργου, οι οποίες, σύμφωνα με τον κάτοικο του χωριού Κουρομπίνα Διονύση, δεν τελεσφόρησαν. Ήρθε ο καταστροφικός σεισμός του 2021, ο οποίος έθεσε εκτός λειτουργίας τη γέφυρα και σήμερα οι κάτοικοι εξυπηρετούνται για τη μετακίνησή τους από Μεσοχώρι προς Βλαχογιάννι και αντίστροφα, από μια διάβαση τύπου «Ιρλανδική», που είναι επικίνδυνη για τους διερχόμενους και πολύ συχνά είναι απροσπέλαστη, λόγω του νερού.   
Ο κ. Κουρομπίνας προχωρά σε μια ιστορική αναδρομή ενός έργου που παραπέμπει στο… γιοφύρι της Άρτας και συγκεκριμένα δηλώνει πως «πρόκειται για ένα έργο, ο σχεδιασμός του οποίου έχει γίνει αρκετά χρόνια πριν. Η νέα Οδογέφυρα Μεσοχωρίου – Βλαχογιαννίου, που είναι και ένα πάγιο διαχρονικό και επείγον αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, η οποία θα μπορούσε -μετά από 3 χρόνια από τον σεισμό- να έχει ολοκληρωθεί, αν η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε επιλέξει από την αρχή τη διαδικασία διαγωνισμού με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής απόψεως προσφορά.
Το θετικό νέο είναι πως από τη στιγμή που έχει εγκριθεί η διαδικασία ανοικτής δημοπράτησης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το έργο θα υλοποιηθεί, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση. Εκτίμηση για τον χρόνο έναρξης των εργασιών είναι δύσκολο να υπάρξει, αν πρώτα δεν ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού, για την οποία, όπως προανέφερα, υπάρχει μόνο μια απόφαση εδώ και 7 μήνες χωρίς κάτι παραπάνω. Διερωτάται ο κόσμος της περιοχής της Ποταμιάς, τι ακριβώς γίνεται με τη γέφυρα, σε τι στάδιο βρίσκεται το συγκεκριμένο έργο. Με τους συνεργάτες μου κάναμε μία έρευνα και καταθέτω τα στοιχεία που βρήκαμε: 20 Φεβρουαρίου του 2013 με βάση την απόφαση 163/2012 της Οικ. Επιτροπής του Δήμου Ελασσόνας αποφασίζεται υπογραφή σύμβασης μελέτης για νέα οδογέφυρα αξίας 69.748,57 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. με τη σύμπραξη γραφείων «Αναστάσιος Μαντέλος – Ανθή Τσιτσά & συνεργάτες Ε.Ε.» ( Αρ. Πρωτ. 4918). Στις 2 Μαΐου 2013 γίνεται απευθείας ανάθεση εργασιών «Υποστηρικτικές εργασίες για τη διενέργεια γεωτεχνικής έρευνας της μελέτης οδογέφυρας Βλαχογιαννίου ύψους 23.985,00€ (με Φ.Π.Α.) στον Γουλούλη Ειρηναίο (Αρ. Απ. 836). Την 1η Απριλίου 2015 με απόφαση Δ.Σ. του Δήμου Ελασσόνας γίνεται η οριστική παραλαβή της «Μελέτης οδογέφυρας στο Βλαχογιάννι Δήμου Ελασσόνας. Στις 14 Ιουνίου 2022 στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποφασίζει -όπως περιληπτικά θα σας περιγράψω- πως η εξαιρετικώς επείγουσα ανάγκη να αντικατασταθεί η παλαιά, στατικά μη επαρκής γέφυρα που συνδέει τους οικισμούς του Μεσοχωρίου και του Βλαχογιαννίου και που οι φθορές της κρίνεται ασύμφορο να αντιμετωπιστούν με εργασίες επισκευής, από καινούργια, προέκυψε από τη διπλή σεισμική δόνηση του Μαρτίου 2021. Έτσι, με το από 03-06-2022 Πρακτικό Διαδικασίας Διαπραγμάτευσης με περιορισμένο αριθμό οικονομικών φορέων το έργο προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ κερδίζει η «ΤΕΔΡΑ Ανώνυμος Τεχνική Εταιρεία, με μέσο ποσοστό έκπτωσης 4,11%». Στο ίδιο πρακτικό αναφέρεται ότι η χρηματοδότησή έχει εγκριθεί από το Υπουργείο εσωτερικών στις 15 Απριλίου 2021 (σχεδόν 14 μήνες νωρίτερα). 31 Μαρτίου 2023 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποφασίζει τη (ματαίωση) της διαδικασίας σύναψης δημόσιας σύμβασης (διαδικασία με διαπραγμάτευση με περιορισμένο αριθμό οικονομικών φορέων χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για την επιλογή αναδόχου του Έργου: «Κατασκευή νέας οδογέφυρας Βλαχογιαννίου Δ.Ε. Ποταμιάς Δήμου Ελασσόνας») για ολόκληρο το αντικείμενο της σύμβασης. 17 Ιουλίου 2023 η Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποφασίζει την έγκριση των ορών της διακήρυξης Ηλεκτρονικής Δημοπράτησης μέσω ΕΣΗΔΗΣ του έργου με ανοιχτή διαδικασία για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. 1 Μαρτίου 2024, παρόλο που έχουν περάσει 7 μήνες από την απόφαση για δημοπράτηση του έργου, αυτή δεν φαίνεται να υλοποιείται».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass