«Νέες προοπτικές για περαιτέρω συμμετοχή των γυναικών στον πρωτογενή τομέα»

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2024 13:50

Η αξία και η διαχρονική συμβολή της Ελληνίδας Αγρότισσας στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε χθες η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Τμήμα «Γεωπονίας - Αγροτεχνολογίας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Campus της «Γαιόπολις» στη Λάρισα.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας σε χαιρετισμό του υποστήριξε ότι η ημερίδα «θίγει ένα θέμα που θεωρείται κατά κάποιον τρόπο δεδομένο, δηλαδή τη σημασία της αγρότισσας στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Σε πολλές κοινωνίες, για παράδειγμα στην αρχαία Σπάρτη, λίγο είναι γνωστό ότι η γυναίκα είχε μια τεράστια συμμετοχή μέσα στην κοινωνία, ενώ οι περισσότεροι έχουν ταυτίσει τον Σπαρτιάτη πολεμιστή κι εκείνους που συμμετείχαν στον πόλεμο και ήταν σχετικά απόντες. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που δείχνουν τη σημασία των γυναικών στην εποχή εκείνη. Στη δική μας εποχή νομίζω ότι δεν θα υπήρχε η Θεσσαλία ως τοπόσημο, αν δεν υπήρχε η συμμετοχή της γυναίκας και της αγρότισσας σε όλη αυτήν τη διαδικασία της Θεσσαλικής ανάπτυξης».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης ανέφερε πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική, γιατί «πρέπει να αναδείξουμε τον ρόλο της Ελληνίδας αγρότισσας, ειδικά στη Θεσσαλία. Υπενθύμισε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με πέντε Γεωπονικά Τμήματα, συμβάλλει στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας, ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες».
Ο Αλέξανδρος Παπαχατζής, καθηγητής και πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας, δήλωσε πως «το Τμήμα Γεωπονίας συμβάλλει και συνέβαλε πάντα στην αναδιάρθρωση τόσο των γεωργικών καλλιεργειών, στη μεταφορά της καινούριας τεχνολογίας και μάλιστα σήμερα, όταν από τα 35 εκατομμύρια στρέμματα που καλλιεργούσαμε πριν από 10 χρόνια, έχουν μειωθεί κάτω από 28 εκατομμύρια. Πάντα λέγαμε και επιμέναμε ότι θα πρέπει να γίνει μία αναδιάρθρωση της νέας ΚΑΠ, πράγμα το οποίο επιβεβαίωσε και ο ΥπΑΑΤ Λ. Αυγενάκης μαζί με τους υπουργούς των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. και θα πρέπει άμεσα να καταθέσουμε προτάσεις για να γίνει πιο λειτουργική και ανθρώπινη».
Ως προς την προσφορά της Ελληνίδας αγρότισσας μίλησε η καθηγήτρια Τασιοπούλου Βίκυ, η οποία ανέφερε τα εξής: «Σήμερα, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όπου μετρά η γνώση, η μεθοδικότητα, η τόλμη και η ευφυΐα και όχι η μυϊκή δύναμη, ανοίγονται νέες προοπτικές για περαιτέρω συμμετοχή των γυναικών στον πρωτογενή τομέα. Σήμερα, στη Θεσσαλία μετά το «δρολάπι» της κλιματικής αλλαγής που βίωσε με πληγές στους αγρότες και τις αγρότισσές μας, αλλά και επιπτώσεις για όλη τη χώρα, είναι ανάγκη να ακουστούν οι φωνές της υπαίθρου και να υλοποιηθεί η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στη γεωργία, στις νέες ευκαιρίες εργασίας και τη λήψη αποφάσεων. Στην Ελλάδα οι γυναίκες συμμετέχουν ενεργητικά στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, έτσι και οι αγρότισσες καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς ρόλους. Έχουμε κάνει πρόοδο τα τελευταία χρόνια στο θέμα της ισότητας, στο πλαίσιο των ελληνικών αγροτικών νοικοκυριών και εκμεταλλεύσεων, εξακολουθούν, όμως, να υπάρχουν έμφυλες ανισότητες. Πολλές αγρότισσες βιώνουν οικονομική εξάρτηση και απουσιάζουν από τα όργανα των αγροτικών συλλογικών οργανώσεων. Ωστόσο, ο καθοριστικός ρόλος των γυναικών και των κοριτσιών για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτικών νοικοκυριών και των κοινοτήτων, τη βελτίωση των βιοτικών πόρων της υπαίθρου και τη γενική ευημερία, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Χρειάζεται μεγάλος αγώνας ακόμη να καταρρίψουμε τις στερεοτυπικές αντιλήψεις και στον αγροτικό τομέα. Στήριξη στον αγώνα των γυναικών που με δύναμη, πείσμα και επιμονή διεκδικούν τα δικαιώματά τους και βέβαια πολιτικές και δράσεις αποτελεσματικές. Υπάρχουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να συνεργαστούν για δράσεις και πρωτοβουλίες στήριξης, ώστε και η ύπαιθρος να γίνει περισσότερο ελκυστική και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις παραμονής των νέων και των γυναικών στον τόπο τους».
Την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος Νίκη Καραΐσκου.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass