Τίμησαν γυναίκες της ΕΑΜικής Αντίστασης

ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ -ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2024 14:01

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής χθες στη θέση αντιαεροπορικό, στον τόπο θυσίας, σαράντα πατριωτών ανάμεσα τους και πέντε γυναικών, στις 8 Μάρτη 1944.

Ομιλητής ήταν ο Θανάσης Σερδένης πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και το μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), Γιώτα Παπανικολάου.
Ο Θαν. Σερδένης μεταξύ άλλων τόνισε «είμαστε περήφανοι που στη δεκαετία 1940-1949, οι γυναίκες αγωνίστριες πολέμησαν με το όπλο στο χέρι δίπλα στον αντάρτη μαχητή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
8 Μάρτη το 1944 οι Γερμανοί ναζί εδώ στο Αντιαεροπορικό εκτέλεσαν 40 πατριώτες και ανάμεσά τους 5 γυναίκες. Την ΕΠΟΝίτισσα Δήμητρα Τσάτσου, τη Σουλτούκη Βασιλική, την Παπαδοπούλου Βασιλεία, τη Μητσούλη Κατίνα και την Παπακωνσταντίνου Χριστίνα.
Αλύγιστες έμειναν και οι εκτελεσμένες στο Μεζούρλο, Τσόγκα Ουρανία, Γκουτζινοπούλου Γενοβέφα, Κωστούλα Ζωή, Νικολούλη Ευαγγελία, Βάσιου Δάφνη, Γιαλτζή Σταματούλα, Τσάνη Δήμητρα, Οικονόμου - Σφήκα Αναστασία, Αμανατιάδου Βαρβάρα, Μπετσέλου Καλλιόπη, Σδρόλια Ευτυχία, Σωτηρίου Σοφία, Ζιργίλη Σπυριδούλα, Κατσαμάγια Μαρία.
Οι γυναίκες, συμμετέχοντας στους ηρωικούς αγώνες της ΕΑΜικής Αντίστασης για την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί κατακτητές, άρχισαν να κατακτούν την ισοτιμία τους. Την άνοιξη του 1944, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), ανοίγει τον δρόμο με νόμους για την ισοτιμία ανδρών και γυναικών.
Ηρωική η στάση τους ως μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Πολέμησαν μαζί με τους συντρόφους τους, ακόμα και από θέσεις υπαξιωματικών και αξιωματικών.
Χιλιάδες ήταν και οι γυναίκες, κομμουνίστριες και άλλες αγωνίστριες, που για τη δράση τους αντιμετώπισαν τις διώξεις, τις φυλακές και τις εξορίες, τα φρικτά βασανιστήρια των κολαστηρίων του αστικού μετεμφυλιακού κράτους, αλλά έμειναν αλύγιστες, όρθιες….
Σήμερα δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στη σφαγή των Παλαιστινίων που συνεχίζεται από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Οι γυναίκες κι ο λαός της Παλαιστίνης βιώνουν τα τραγικά αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας κι εμπορευμάτων, των σφαιρών επιρροής, όπως συμβαίνει και στην Ουκρανία, όπως συμβαίνει και σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΕΕ που γεννούν, τρέφουν και διαιωνίζουν αυτή τη βαρβαρότητα…»
Στον χαιρετισμό της η Γιώτα Παπανικολάου τόνισε μεταξύ άλλων: «Το μήνυμα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Γιατί ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας. Γιατί μόνο συλλογικά μπορούμε να παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, ενάντια στην αιτία της γυναικείας ανισοτιμίας, που αποκτά σήμερα νέες μορφές.
Παλεύουμε ασυμβίβαστα για τη γυναικεία ισοτιμία…»
Στο τέλος της εκδήλωσης κατατεθήκαν στεφάνια από την Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, το Παράρτημα Λαρίσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και την ΟΓΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass