«Ασπίδα για τη δημοκρατία οι ενεργοί πολίτες»

ΤΟΝΙΣΕ Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2024 15:11

«Γιατί πληρώνουμε τους βουλευτές; Ποια είναι η δουλειά τους; Τι κάνουν στη Βουλή; Στα ερωτήματα αυτά, που είναι εύλογα σε μαθητές του Δημοτικού, φιλοδοξούν να απαντήσουν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις που οργανώνονται στη Βουλή των Ελλήνων, και γι’ αυτό, ιδιαίτερα σε εποχές που περισσεύει ο λαϊκισμός, είναι χρήσιμα αυτά τα προγράμματα». Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στις μαθήτριες και τους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου, που επισκέφθηκαν το Κοινοβούλιο.

Ο βουλευτής του νομού, που καλωσόρισε τα παιδιά και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς στην εθνική αντιπροσωπεία, αναφέρθηκε στην πρόνοια του Συντάγματος για τον αριθμό των βουλευτών που μπορεί να κυμαίνεται από 200 έως 300. Πράγματι, με απλό νόμο μπορούμε αν συμφωνήσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των βουλευτών. Θα είναι, όμως, αυτό τελικά προς συμφέρον του πολίτη; Σίγουρα θα ανεβεί το κύρος του βουλευτή που έχει πολλές φορές με ευθύνη ημών των ίδιων τρωθεί, αλλά με δεδομένο ότι ο κύριος όγκος του πληθυσμού έχει συγκεντρωθεί στο λεκανοπέδιο Αττικής και τη Θεσσαλονίκη, θα υπάρξει έλλειμμα επαρκούς εκπροσώπησης σε περιοχές με έντονη δημογραφική κάμψη». Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι αποστολή του βουλευτή είναι να επεξεργάζεται και να ψηφίζει νόμους με βάση τη συνείδησή του, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει, τιμώντας την σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες που εκπροσωπεί. Επιπλέον, χρέος του βουλευτή, που εκφράζει τη νομοθετική εξουσία, είναι και η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στην εκάστοτε κυβέρνηση ως τον φορέα της διακριτής εκτελεστικής εξουσίας. Η νομοθετική με την εκτελεστική εξουσία που βασίζεται στην αρχή της δεδηλωμένης, μαζί με τη δικαστική εξουσία, που εξ ορισμού πρέπει να είναι ανεξάρτητη, αποτελούν τους πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όταν φτάσει η ώρα να ασκήσετε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι θα συνειδητοποιήσετε ότι και η δημοκρατία έχει κι αυτή αδυναμίες, όπως η λεγόμενη διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, αλλά δεν έχει εφευρεθεί μέχρι σήμερα καλύτερο πολίτευμα. Χρέος μας είναι να θέτουμε διαρκώς αυστηρότερες ασφαλιστικές δικλείδες για να προστατεύουμε την ποιότητα της δημοκρατίας. Και η καλύτερη ασπίδα για τη δημοκρατία είναι να είμαστε όλοι ενεργοί πολίτες. Αυτή είναι και η προτροπή μου προς εσάς».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass