Μήνυση για τις πλημμυρισμένες δενδροκαλλιέργειες

*Κατέθεσαν ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων στα παρακάρλια *Κατά παντός υπευθύνου, για ποινικά αδικήματα

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2024 14:00

Στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου, προσέφυγαν έξι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων με δενδρώδεις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», τον Σεπτέμβριο του 2023 στην παρακάρλια περιοχή, με αποτέλεσμα – όπως είναι γνωστό – να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στον αγροτικό εξοπλισμό, σε κατοικίες και οχήματα.

Οι έξι μηνυτές, οι περισσότεροι κάτοικοι παρακάρλιων χωριών εκμεταλλεύονται γεωργικές εκτάσεις με δενδρώδεις καλλιέργειες (φυστίκια τύπου Αιγίνης, καρύδια, ροδιές) στις οποίες οι πλημμύρες προκάλεσαν ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά, λόγω της ηλικίας των δένδρων (σ.σ. από 3 ετών και, από 8 ετών και πάνω).  Ζημιά που δεν αφορά μόνο στην απώλεια της φετινής παραγωγής, όπως για παράδειγμα σε καλλιέργειες δημητριακών, αλλά αφορά και σε απώλεια μελλοντικών παραγωγών αφού σήμερα κανείς δεν μπορεί να αποτιμήσει την έκταση της καταστροφής στις πλημμυρισμένες ακόμη δενδρώδεις καλλιέργειες.
ΜΕΣΑ ΣΕ 48 ΩΡΕΣ
Αρχικά οι καλλιεργητές υπενθυμίζουν τα γεγονότα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «τα νερά, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2023, πλημμύρισαν τον δρόμο από Δήμητρα ως Ελευθέριο και από Ελευθέριο ως Ασμάκι (αποκόπτοντας την Αγιά για πέντε μέρες από τη Λάρισα) και ταυτόχρονα πλημμύρισαν ένα πολύ μεγάλο τμήμα της πεδιάδας που περικλείουν το Ελευθέριο, η Δήμητρα, η Πλασιά, το Καστρί, η Αμυγδαλή, το Καλαμάκι, το Στεφανοβίκειο, το Αρμένιο, το Σωτήριο, η Νίκη, το Αχίλλειο, ο Πλατύκαμπος, προκαλώντας ουσιαστικά, μέσα σε λίγες ώρες, τη φυσική ανασύσταση της λίμνης Κάρλας στην έκταση που είχε από τα αρχαία χρόνια ως τις αρχές της δεκαετίας του 1960 όταν και αποξηράθηκε. Μέσα σε περίπου ένα 48ωρο από τη στιγμή (Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου) που τα νερά «γύρισαν» από τη Γυρτώνη με κατεύθυνση προς την Κάρλα, η καταστροφή που προκλήθηκε στην πλημμυρισμένη περιοχή, μόνο ως βιβλική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Οι πλημμύρες ξεκίνησαν από τις 06.09.2023 στην περιοχή της Θεσσαλίας και καθώς αυξανόταν η στάθμη του Πηνειού (και των παραποτάμων του) στις 8-9-2023 δημιούργησαν (κατέστρεψαν) περίπου 110.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων, ενώ το μέγιστο των πλημμυρισμένων εκτάσεων παρατηρήθηκε στις 29.9.2023 (ζημία σε περίπου 220.000 στρέμματα γης και χιλιάδες κατοικίες) όπου πλέον αναγεννήθηκε η λίμνη Κάρλα φτάνοντας και ξεπερνώντας και την έκταση της πριν την αποξήρανσή της το 1962. Σημειώνεται πως η έκταση της λίμνης πριν τις πλημμύρες, στις 31.08.2023 και σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα, υπολογίστηκε περίπου στα 35.700 στρέμματα».
«ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»
Οι καλλιεργητές προσκομίζουν και δηλώσεις ΟΣΔΕ έτους 2023, για να αποδείξουν τις καλλιέργειές τους, σημειώνοντας παράλληλα και τις ζημιές που υπέστησαν στον γεωργικό εξοπλισμό και με τη μηνυτήρια αναφορά τους στρέφονται κατά παντός υπευθύνου, για ποινικά αδικήματα που τυχόν προκύψει ότι διεπράχθησαν, είτε δια ενεργειών είτε δια παραλείψεων των διοικούντων - αρμοδίων.
Υπενθυμίζουν επίσης ότι «από τις 9 Φεβρουαρίου του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα, με την υπ’ αριθμόν προειδοποιητική επιστολή –258 ΣΛΕΕ- INFR(2021)2254), ότι δεν εφαρμόζει την υποχρέωσή της να παρέχει επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας. Κάτι τέτοιο η χώρα μας όφειλε να το κάνει σύμφωνα με την Οδηγία 2007/60/ΕΚ.
Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας πρέπει να καλύπτουν τις γεωγραφικές περιοχές που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν, ενώ οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας δείχνουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με αυτά τα σενάρια πλημμύρας. Με απλά λόγια οι χάρτες επικινδυνότητας αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας. Οι χάρτες και τα σχέδια αυτά έπρεπε να αναθεωρηθούν και να αναβαθμιστούν βάσει των νέων δεδομένων της κλιματικής αλλαγής.  Τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν έως τον Δεκέμβριο του 2019 τις επικαιροποιήσεις που πραγματοποίησαν στους πρώτους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας. Η προθεσμία για την ενημέρωση της Επιτροπής σχετικά με την επανεξέταση και την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών έληξε τον Μάρτιο του 2020. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έλαβε καμία πληροφορία σχετικά με τη διαδικασία από την Ελλάδα, αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή με προθεσμία δύο μηνών προκειμένου να άρει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν διαφορετικά θα προέβαινε σε αιτιολογημένη γνώμη, συνέχιση δηλαδή της νομικής διαδικασίας κατά της Ελλάδας για μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του ενωσιακού δικαίου.  Εξ’ αυτής της επιμονής της Χώρας να παραβιάζει την οδηγία και να μην επικαιροποιεί όπως πρέπει τα υποχρεωτικά διαχειριστικά σχέδια, με στόχο τη μείωση των αρνητικών συνεπειών στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τις πλημμύρες, στις 15 Φεβρουαρίου του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την με αρ. 258 ΣΛΕΕ-INFR (2022) προειδοποιητική επιστολή». Για να σημειώσουν καταλήγοντας ότι «υπήρξε ανεπαρκής πλημμυρική προστασία από την ενδεχομένως πλημμελή κατασκευή, άλλως παράλειψη επαρκούς συστήματος πλημμυρικών έργων ή και ολοκλήρωση μιας σειράς αναγκαίων πλημμυρικών έργων όπως διαπιστώθηκε από πολλές τεχνικές εκθέσεις επιστημόνων που περιγράφουν τα αίτια της βιβλικής καταστροφής».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass