Σύντομες ειδήσεις

Δημοσίευση: 04 Απρ 2024 14:00

Ημερίδα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
*ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα από το πρίσμα του διεθνούς δικαίου. Η ελληνική απάντηση στη Γαλάζια Πατρίδα», είναι το θέμα της ημερίδας που οργανώνουν το Σάββατο 6 Απριλίου στις 18:00, στο 2ο όροφο του Μύλου του Παππά (οδός Γεωργιάδου 53), η «Καλλίπολιν» ΑΜΚΕ, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων.

Η ημερίδα θα είναι ανοιχτή στο κοινό και ομιλητές θα είναι οι κ.κ. Υποναύαρχος (ε.α.) Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς, αναλυτής άμυνας- διπλωματίας και ασφάλειας και Νικόλαος Παούνης, διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς Δικαίου.
Ο κ. Δημ. Τσαϊλάς, από το 1998 ως το 2002 ήταν υπασπιστής της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και από το 2002 ως το 2005 Ακόλουθος αμύνης στην Ελληνική Πρεσβεία στον Καναδά, στην Οττάβα. Έχει πλούσια εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα, επιστημονικός συνεργάτης του Strategy International με έδρα τη Λευκωσία, (στο οποίο διετέλεσε και ως ιδρυτικός Διευθυντής) και του Institute for National and International Security (INIS) με έδρα το Βελιγράδι.
Ο κ. Νικόλαος Παούνης από το έτος 2022 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αντικείμενα Διεθνών Σχέσεων, ενώ είναι διαλέκτης γεωπολιτικών ζητημάτων σε σχολή των Σ.Α. Είναι ακαδημαϊκό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης. Το 2024 εντάχθηκε στο δυναμικό του Institute of National and Internation Security (INIS), του Βελιγραδίου.
Επιστημονικές δημοσιεύσεις του και δημοσιοποιήσεις άρθρων γνώμης σε έγκυρα περιοδικά (Εκδόσεις Πανεπιστημίου Αιγαίου, Foreign Affairs, CNN, Στρατηγική κ.ά.), σε εφημερίδες (ΕΘΝΟΣ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, RealNews). Σε λίστα των κυριότερων αναλύσεων των ευρωπαϊκών think tanks που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριέλαβε ανάλυση του με αφορμή την απόκτηση των S-400 από την Τουρκία.

 

Τσουχτερά πρόστιμα για μη καθαρισμό οικοπέδων
*ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ο Δήμος Τυρνάβου στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας για την αντιπυρική περίοδο 2024, απευθύνει κάλεσμα στους ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές οικοπέδων να φροντίσουν για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των ιδιοκτησιών τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μέχρι 30 Απριλίου.
Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού και απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους, για να αποφευχθούν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης όσα προβλέπονται από την Νομοθεσία σύμφωνα με την υποπερ. 26 της περ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006 ΦΕΚ Α’ 114/2006) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 266 του Ν. 5037/2023 ΦΕΚ Α’ 78/2023 και ισχύει (αυτεπάγγελτος καθαρισμός από τις Υπηρεσίες του Δήμου χρεώνοντας την σχετική δαπάνη στον ιδιοκτήτη, και με πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, με ελάχιστη χρέωση 200,00 ευρώ την υπ.αρ.: 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη».
Επίσης σημειώνει «Καλούνται οι ιδιοκτήτες οικοπέδων - αγροτεμαχίων να φροντίσουν, ώστε να μην εξέχουν πέραν των ιδιοκτησιών τους κλαδιά δένδρων, αυτοφυής βλάστηση κ.λ.π. τα οποία αναπτύσσονται προς τις οδούς και δυσχεραίνουν την κυκλοφορία Πυροσβεστικών Οχημάτων.
Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος Τυρνάβου επιφυλασσόμενος για την ενεργοποίηση των ποινικών διαδικασιών του άρθρου 290 του ποινικού Κώδικα και των διατάξεων του άρθρου 1008 του Αστικού Κώδικα, κατά των μη συμμορφούμενων με τα αναφερόμενα στο παρόν έγγραφο, θα προβεί σε κοπή βλάστησης και κλαδιών που δημιουργούν πρόβλημα στην ασφάλεια των πεζών και οχημάτων στα όρια ευθύνης συντήρησης του οδικού δικτύου του Δήμου.
Η συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού και μεταφορά αυτών στον χώρο ΧΥΤΑ νομού Λάρισας (Μαυρόλιθος) θα πραγματοποιείται με ευθύνη και μέσα των υπόχρεων».

 

 

Συνέλευση δικηγόρων

Έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα «Ενημέρωση του σώματος για τις εξελίξεις σχετικά με τις κινητοποιήσεις – Λήψη απόφασης για το μέλλον τους», θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 12.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Δικηγόρων Λάρισας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας.

 

 

Διημερίδα για τη γεωργική ανάπτυξη

Διημερίδα με θέμα «Γεωργική ανάπτυξη Θεσσαλίας – προβλήματα και προοπτικές» διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα.

 

 

Χαμόγελα παραγωγών αμυγδάλου, γκρίνια ελαιοπαραγωγών
*ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ *ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΕΛΓΑ

Του Γ. Ρούστα
Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι παραγωγοί αμυγδάλου, ροδάκινου και βερίκοκου στον Δήμο Τεμπών από τα ποσά που εισέπραξαν ως αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τη ζημιά που υπέστη η παραγωγή τους, από τον παγετό τον Μάρτιο του 2023. Οι αποζημιώσεις καταβλήθηκαν με σημαντική καθυστέρηση, αλλά τα ποσά κρίνονται ικανοποιητικά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν περιπτώσεις που έλαβαν μέχρι και 910€ το στρέμμα στα βερίκοκα και 530€ το στρέμμα στα αμύγδαλα.
Αντιθέτως εκτός αποζημιώσεων έμειναν για μία ακόμη χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, οι οποίοι επίσης «χτυπήθηκαν» από τον παγετό του Μαρτίου, ο οποίος στη συνέχεια προκάλεσε ακαρπία και σημαντική μείωση της παραγωγής. Δυστυχώς ο σημερινός Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση για τα ελαιόδεντρα, καθώς τον Μάρτιο δεν υπήρξε ανθοφορία, η οποία κρίνεται απαραίτητη για αποζημιογόνο αίτιο. Από την άλλη ελαιοπαραγωγοί από το Πουρνάρι, όπου δραστηριοποιείται μια δυναμική Ομάδα Παραγωγών αναρωτιούνται προς τι η σκοπιμότητα αυτοψίας που είχαν πραγματοποιήσει στελέχη του ΕΛΓΑ Λάρισας στα κατεστραμμένα ελαιοπερίβολά τους. Διότι η ζημιά στο δέντρο δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν. Το πρόβλημα είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι ενισχύουν με τις εξαγωγές κυρίως σε λάδι την εθνική οικονομικά, αποτελούν σταθερά τα τελευταία χρόνια τα θύματα της κλιματικής κρίσης και διαρκώς αδικούνται από τον ΕΛΓΑ. Τη μόνη αποζημίωση που έλαβαν όλα αυτά τα χρόνια ήταν πριν από 2 χρόνια, περίπου 40€ το στρέμμα, ποσό που χαρακτηρίστηκε ψίχουλα.
Οι ελαιοπαραγωγοί είναι προβληματισμένοι για το μέλλον της καλλιέργειας. Αυτό φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό από τις ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΑ, οι οποίες σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν ότι στο νέο Κανονισμό θα δίνεται η δυνατότητα, μέσω προαιρετικής ασφάλισης στους παραγωγούς ελιάς να καλύπτονται από τέτοια αίτια. Ακόμη το νέο Μέτρο «Επιδότησης Ασφαλίστρων» ύψους 222 εκατ. ευρώ εισάγει η τροποποίηση της ΚΑΠ, το οποίο θα χρηµατοδοτεί το 50% των ασφαλίστρων των παραγωγών που θέλουν να ασφαλιστούν για κινδύνους εκτός των όσων καλύπτει υποχρεωτικά ο ΕΛΓΑ. Ουσιαστικά θα βγαίνει στο μισό, μετά την επιδότηση, η προαιρετική ασφάλιση του ΕΛΓΑ για ακαρπία και περονόσπορο. Στην περίπτωση αυτή τα ασφάλιστρα στην ελιά θα ανέρχονται σε 4,8 ευρώ.
Παραταση προθεσμιας Ειδικης Ασφαλιστικης Εισφορας
Με πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και ύστερα από συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, το Δ.Σ. του Οργανισμού αποφάσισε να εισηγηθεί την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την παράταση της προθεσμίας καταβολής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς έτους 2023 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2024. Προϋπόθεση είναι οι ασφαλιζόμενοι αγρότες, που θα ασκήσουν το δικαίωμα της ευεργετικής αυτής διάταξης, να έχουν εξοφλήσει την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά του έτους 2022.

 

 

Εκδήλωση στο Αρχοντικό Καράσσου
*ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 και ώρα 11πμ στο Αρχοντικό Καράσσου στον Τύρναβο, παρέα με τους συγγραφείς Ματίνα Ζαγκότη, Στέλλα Μπλάντα και Αλέξανδρο Μόκια.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν οι Σύλλογος Γυναικών Τυρνάβου, Σύλλογος Γονέων 2ου Νηπιαγωγείου Τυρνάβου, Βιβλιοπωλείο ΙΔΕΕΣ και Βιβλιοπωλείο ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας πολιτισμού & Παιδείας του Δήμου Τυρνάβου.

 

Χαιρετισμοί στην μονή Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη

Το τουριστικό τμήμα του Συλλόγου «Υπαιθρίου Ζωής» Λάρισας θα μεταβεί στο Μαυρομάτι Καρδίτσας την Παρασκευή 12 Απριλίου για να παρακολουθήσει την ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών στην ιερά μονή Αγίου Γεωργίου «Καραϊσκάκη». Πληροφορίες – κρατήσεις στα γραφεία του συλλόγου, οδός Μανδηλαρά 5β στον 2ο όροφο καθώς και στα τηλέφωνα: 2410-250818 ( Τρίτη ως Παρασκευή 7-9μμ), 6934-043208 ( Στρούλια Χρυσή) και 6972-084179 ( Δημακόπουλος Αποστόλης).

 

Ακολουθίες Χαιρετισμών στον Αγιο Αχίλλιο

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κάθε Παρασκευή βράδυ θα τελούνται στον Άγιο Αχίλλιο δύο ακολουθίες χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Η πρώτη 7.30–9.00 μ.μ. και η δεύτερη 9.20–10.30 μ.μ. για τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και όλους όσους διευκολύνονται τις βραδινές ώρες.
Ειδικά την Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου (19 Απριλίου), θα τελεστούν η πρώτη στις 7.00 μ.μ. και η δεύτερη στις 9.00 μ.μ.

 

Συνέδριο πυροπροστασίας κατασκευών

ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΣΤο Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών οργανώνει το 3ο διεθνές συνέδριο πυροπροστασίας κατασκευών, στις 5 και 6 Απριλίου 2024, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών. Το συνέδριο έχει ως στόχο να παρουσιάσει την αιχμή της τεχνολογίας στην πυροπροστασία των κατασκευών, εστιάζοντας σε καίρια θεματολογία.
Απευθύνεται σε μηχανικούς επαγγελματίες, επιστήμονες, στελέχη βιομηχανιών και επιχειρήσεων, γραφείων μελετών και κατασκευαστικών εταιρειών, εκπροσώπων φορέων και στελεχών Δημόσιων Αρχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που εμπλέκονται από θέση ευθύνης ή ενδιαφέροντος με την πυροπροστασία των κατασκευών.
Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου αναμένεται να δοθούν απαντήσεις και λύσεις σε θέματα της καθημερινότητας των συνέδρων και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις.

 

Εκδήλωση για την κοιλιοκάκη

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Επιστημονική ενημερωτική εκδήλωση για την κοιλιοκάκη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου στις 11:00 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων, στο ισόγειο του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας στη Λάρισα, από τον Σύλλογο «Δράση για την κοιλιοκάκη». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Σταυρούλα Καρύδα παιδίατρος, παιδογαστρεντερολόγος, διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Γνωριμία με την κοιλιοκάκη», ο ομότιμος καθηγητής γαστρεντερολογίας, διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Σπύρος Ποταμιάνος με θέμα «Πώς παρακολουθώ τον πάσχοντα από κοιλιοκάκη», η διαιτολόγος- διατροφολόγος Κυριακή Τσομπανίδου με θέμα «Αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης- διατροφικές παρεμβάσεις», ενώ την προσωπική της εμπειρία θα καταθέσει η πάσχουσα Νικολέτα Τζιωρτζιώτη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Εκδήλωση για τα 39 χρόνια λειτουργίας των Κέντρων Υγείας

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Κ.Υ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του νομού Λάρισας, σε συνεργασία με τα διοικητικά συμβούλια των Σωματείων Εργαζομένων των Κέντρων Υγείας των νομών Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Τρικάλων, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας άλλα και της συμπλήρωσης 39 χρόνων από τα εγκαίνια του πρώτου Κέντρου Υγείας της χώρας, από τον αείμνηστο Υπουργό Υγείας Γιώργο Γεννηματά, διοργανώνουν κοινή συνεδρίαση σήμερα Πέμπτη 4 Απριλίου και ώρα 11:00 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων. Καλεσμένος στην εκδήλωση είναι και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Στο πλαίσιό της, θα παρουσιαστεί η μεγάλη πρόσφορα των Κέντρων Υγείας στην κοινωνία και στον τόπο, θα γίνει η ανάδειξη των οξυμένων σημερινών προβλημάτων που ταλανίζουν τα Κέντρα Υγείας, ενώ θα κατατεθούν προτάσεις για τη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

 

Ερευνα για τον καρκίνο του μαστού

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο μαστού «Άλμα Ζωής» και το Εργαστήριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (LabHTA) του τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πραγματοποιούν έρευνα με τίτλο: «Το ταξίδι των ασθενών με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα: 10 χρόνια μετά».
H έρευνα αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2014 με τίτλο «Το ταξίδι των ασθενών με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα» και έχει ως στόχο να αποτυπώσει το «ταξίδι» των γυναικών με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα, από το πρώτο εύρημα-σύμπτωμα έως και το στάδιο της παρακολούθησης, να εντοπιστούν πιθανά εμπόδια, καθυστερήσεις και ανισότητες στην πρόσβαση των γυναικών με καρκίνο του μαστού στις υπηρεσίες υγείας καθώς και να σκιαγραφηθεί ο τρόπος που η νόσος έχει επηρεάσει τις ασθενείς και τις οικογένειές τους. Η συμμετοχή στην έρευνα είναι ανώνυμη και γίνεται ηλεκτρονικά.
Στην έρευνα μπορεί να συμμετάσχει κάθε γυναίκα άνω των 18 ετών, η οποία έχει νοσήσει από καρκίνο του μαστού από 1/1/2019 έως 30/6/2023 και τόσο η διάγνωση όσο και οι θεραπείες έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass