Δειγματοληψία στα χώματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΩΝ, ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ, ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 06 Απρ 2024 14:20

Δειγματοληψία στα χώματα που μεταφέρθηκαν από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, λίγες ημέρες μετά τη σύγκρουση των τρένων, σε ιδιωτικό οικόπεδο εργολάβου και βρίσκονται εκεί παραπάνω από έναν χρόνο, έγινε χθες το πρωί από κλιμάκιο Χημικών της Χημικής Υπηρεσίας με την παρουσία πραγματογνωμόνων, εισαγγελικών λειτουργών και ανακριτικών αρχών.

Πρόκειται για μια διαδικασία που ίσως δώσει νέα, επιπλέον στοιχεία στο υλικό που συγκεντρώνεται ενόψει της δίκης.
Παρών στη διαδικασία ήταν ο κ. Κώστας Λακαφώσης, ειδικός πραγματογνώμονας, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ), μηχανολόγος αεροναυπηγός- μηχανικός ο οποίος μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ανέφερε πως «Έγιναν οι δειγματοληψίες από τα χώματα που βρέθηκαν στο σημείο αυτό, από τη χημική υπηρεσία Λάρισας. Οι αναλύσεις θα γίνουν από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Εμείς είμαστε εδώ για να δούμε τη διαδικασία και να υποδείξουμε. Δεν εμπλεκόμαστε στην ίδια τη δειγματοληψία. Αυτό το λέω για να πω πως ό,τι βγαίνει από αυτές τις διαδικασίες έχει την επίσημη πιστοποίηση από το Γενικό Χημείο του κράτους. Είναι μια σωστή διαδικασία που δεν αμφισβητείται. Ό,τι αποτελέσματα έχουμε θα τα έχουμε σε λίγο καιρό για να δούμε εάν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον από τις χημικές ουσίες που ίσως να βρεθούν.  Για το αν υπάρχει ελπίδα να εντοπιστεί κάτι εξήγησε πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο που θα έπρεπε να βρεθούμε νωρίτερα εδώ. Έχει περάσει ένας χρόνος, οπότε με έναν χρόνο καθυστέρηση είναι λιγότερα αυτά που ελπίζουμε ότι θα βρούμε. Όμως είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτή η διαδικασία και να ολοκληρωθεί ώστε να ξέρουμε πως έχουν τελειώσει όλα εκείνα που έπρεπε να γίνουν και πως δεν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα. Κάτι που θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει πως δεν έγινε σωστά». Για το πώς έγιναν όλα αυτά τόνισε ότι «φαίνεται πως κάποιος εκείνη την ημέρα έκρινε πως αυτά τα χώματα δεν είναι χρήσιμα για τη διερεύνηση κι έδωσε οδηγίες σε κάποιους να τα πετάξουν. Αυτά λοιπόν πετάχτηκαν σε ένα χωράφι γιατί όλοι θεώρησαν πως δεν είναι χρήσιμα».
Μιλώντας για το πρόσωπο που έδωσε αυτή την εντολή ξεκαθάρισε πως «δεν είναι γνωστό ποιος έδωσε την οδηγία. Φαίνεται πως τις πρώτες ώρες η Πυροσβεστική έδινε κάποιες οδηγίες. Δεν γνωρίζουμε όμως ότι και ο πυροσβέστης που έδινε την οδηγία αν την είχε λάβει από κάποιον ανώτερο του ή από κάποιον τρίτο».Η ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ
Η διαδικασία της δειγματοληψίας σύμφωνα με τον κ. Λακαφώση έγινε ως εξής: «Αφού εντοπίστηκε το σημείο που βρέθηκαν τα χώματα, το πρώτο που κάναμε ήταν να μετρήσουμε την περιοχή και να μετρήσουμε τον συνολικό όγκο των χωμάτων για να επιβεβαιωθούμε πως όντως εδώ η ποσότητα που βρίσκουμε ταιριάζει με αυτήν που περιμέναμε να δούμε. Αυτό όντως έγινε. Η ποσότητα είναι αυτή που γνωρίζαμε πως πρέπει να είναι. Επιβεβαιώνεται λοιπόν πως εδώ είναι όλα τα χώματα που ψάχνουμε. Από εκεί και πέρα οι διορισμένοι πραγματογνώμονες υπέδειξαν συγκεκριμένα σημεία στους ανθρώπους της χημικής υπηρεσίας της Λάρισας όπου έκαναν δειγματοληψίες από το χώμα σε επιφανειακό βάθος. Μετά σε βάθος ενάμισι και δύο μέτρων. Σκάψαμε σε δώδεκα διαφορετικά σημεία. Πήραμε δείγμα από ψηλά, από το μέσον και από χαμηλά. Έτσι, έχουμε μια πλήρη εικόνα του τι θα μπορούσε να βρεθεί και τώρα περιμένουμε το Γενικό Χημείο του Κράτους».
Για το αν ο χρόνος που πέρασε σε συνδυασμό με τις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία θα μπορούσε να επηρεάσει τη σύσταση αυτών των χωμάτων είπε πως «Είναι σίγουρο πως αν είχαμε έρθει εδώ την πρώτη εβδομάδα θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερα δείγματα και καλύτερα αποτελέσματα. Τώρα όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Ακόμα και τώρα έγινε το καλύτερο δυνατό. Έστω και με χρονική καθυστέρηση έγινε πάρα πολύ σωστά η διαδικασία. Λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Τα δείγματα τα λάβαμε με την καλύτερη δυνατή διαδικασία. Ό,τι μπορούμε να το βρούμε, θα το βρούμε» κατέληξε.
Στο σημείο βρέθηκε και η μητέρα του θύματος των Τεμπών, Βάιου Βλάχου, η οποία από την πλευρά της δήλωσε ότι «είδαμε πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία λήψης δειγμάτων από τον χώρο του οικοπέδου που έχουν βρεθεί χώματα από το σημείο του δυστυχήματος. Ό,τι είναι να το κάνουν θα το κάνουν. Ίσως να βρεθούν στοιχεία από το σημείο του δυστυχήματος, υλικό που να διευκολύνει στην υπόθεση. Εμείς απλά θέλαμε να δούμε τον χώρο και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Είμαστε σίγουροι πως θα γίνει σωστά όπως πρέπει».
Σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Μπακαΐμη, στα χώματα αυτά θα γίνει ο ίδιος χημικός έλεγχος που έγινε τόσο στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας όσο και στο Κουλούρι, όπως επίσης τις επόμενες ημέρες θα γίνει έλεγχος για τον εντοπισμό τυχόν γενετικού υλικού από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.
Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass