Το ΕΣΕΕΕ «πυλώνας» της αμυντικής πολιτικής της Ε.Ε.

Στη Λάρισα η Ολλανδή Υπουργός Άμυνας - Θα έχει συνομιλίες με τον ΥΕΘΑ, Νικ. Δένδια - Στο ΕΣΕΕΕ την Τρίτη ο Βέλγος Α/ΓΕΕΘΑ

Δημοσίευση: 08 Απρ 2024 17:13

Το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) στην 1η Στρατιά θα επισκεφτούν διαδοχικά αυτή την εβδομάδα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Βελγίου, ναύαρχος Μ. Χόφμαν και η Υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Κ. Ολογκρεν με την οποία θα έχει συνομιλίες ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκ. Δένδιας.


Τόσο η Υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας που θα αφιχθεί αεροπορικώς στη Λάρισα όσο και ο Βέλγος Α/ΓΕΕΘΑ κατά την επίσκεψή τους στο Επιχειρησιακό Στρατηγείο θα ενημερωθούν για την πορεία της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES από τον διοικητή του ΕΣΕΕΕ, υποναύαρχο, Βασίλειο Γρυπάρη.
Υπενθυμίζεται πως το Ευρωστρατηγείο (European Union Operation Headquarters EU-OHQ) που έχει αναβαθμιστεί σε επιχειρησιακό «πυλώνα» της αμυντικής πολιτικής της Ε.Ε., επισκέφθηκε προχθές και ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ», συνομίλησε με το προσωπικό της Φρεγάτας «ΥΔΡΑ» που, ως γνωστόν, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΑΔΠΙΔΕΣ» βρίσκεται εν πλω στον Κόλπο του Αντεν.
Η «EUNAVFOR ASPIDES» είναι η ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση για «την ασφάλεια στη θάλασσα και τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στο πλαίσιο της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα». Η εν λόγω επιχείρηση «συμβάλλει στη θαλάσσια ασφάλεια κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων οδών, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τα στενά του Μπαμπ ελ Μαντάμπ και τα στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του ‘Αντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο».
Ενώ ο «στρατηγικός στόχος της EUNAVFOR ASPIDES είναι να συνοδεύει πλοία στην περιοχή επιχείρησης, να παρέχει επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα και να προστατεύει τα πλοία από πολυτομεακές επιθέσεις στη θάλασσα, «με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας», σε υποπεριοχή του πεδίου επιχειρήσεων».
Στο ίδιο πλαίσιο το ΕΣΕΕΕ έχει στελεχωθεί με δεκάδες αξιωματικούς, στρατιωτικό προσωπικό χωρών – μελών της ΕΕ και στο πλαίσιο της επιχείρησης, αύριο Τρίτη το Στρατηγείο θα επισκεφθεί ο Βέλγος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Μεσοβδόμαδα θα βρεθεί στη Λάρισα και η Ολλανδή Υπουργός Άμυνας η οποία κατά την επίσκεψή της στην 1η Στρατιά θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Άμυνας, Νίκ. Δένδια.
Ο κ. Δένδιας έχει πρωταγωνιστήσει στην ανάληψη της διοίκησης της στρατιωτικής επιχείρησης, παραχωρώντας το ΕΣΕΕΕ της 1ης Στρατιάς με την ελληνική πλευρά να σημειώνει μεταξύ άλλων πως η Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», «με στόχο την αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, δεν είναι απλώς μία ευρωπαϊκή επιχείρηση. Είναι μία επιχείρηση που προστατεύει τα συμφέροντα και της Ελλάδας, ενισχύει και αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της και συμβάλλει στη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής συνείδησης».
Υπενθυμίζεται πως η στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στην επιχείρηση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση κομμάτων της Αριστεράς. Σημειώνεται τέλος πως η Ολλανδή Υπουργός Άμυνας Κ. Ολογκρεν με κατά καιρούς δηλώσεις της στα ΜΜΕ έχει ταχθεί υπέρ ενός μεγαλύτερου ρόλου της ΕΕ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχει τονίσει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει μια ξεχωριστή θέση επιτρόπου για την άμυνα και, παράλληλα να ενισχυθούν οι προμήθειες όπλων και οι στρατιωτικές δαπάνες εντός της ΕΕ .
Το περασμένο φθινόπωρο επίσης κατά την ομιλία της σε φόρουμ Ασφάλειας στη Βαρσοβία, είχε καλέσει τις χώρες της Δύσης να συνεχίσουν να στέλνουν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass