Στήριξη στη Θεσσαλία και στους ανθρώπους της

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ-ΘΕΣΣΑΛΙΑ» ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ» ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΛΙΑΓΚΑΣ

Δημοσίευση: 13 Απρ 2024 15:00

Με επίκεντρο τη Θεσσαλία και τα ζητήματα που σχετίζονται με την ουσιαστική ανάπτυξή της μετά τις καταστροφές πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Η άλλη Ευρώπη, η άλλη Ελλάδα, η άλλη Θεσσαλία», στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο από τον Λαρισαίο δικηγόρο κ. Θωμά Παπαλιάγκα.


Ο κ. Θωμάς Παπαλιάγκας ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι μια πολύ κρίσιμη κατάσταση και πως «πρέπει η κοινή γνώμη και οι πολίτες να αρχίσουν να κινητοποιούνται και να διαμορφώνουν άποψη για το τι διακυβεύεται και τι λύσεις μπορεί να δοθούν».
Εξήγησε πως «η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η ακρίβεια, η μεγάλη απόκλιση των επιτοκίων, η βίαιη αναδιανομή του πλούτου μέσω των κόκκινων δανείων και των funds, η ανασφάλεια και η αύξηση της εγκληματικότητας, η κατάσταση στη δημόσια υγεία, η άνοδος των εθνικιστικών κομμάτων και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν ένα νέο τοπίο και νέες ανάγκες.
Η αλλαγή στον παγκόσμιο χάρτη, οι πόλεμοι και η ανάδειξη νέων επίδοξων οικονομικών υπερδυνάμεων είναι πολύ σοβαρό θέμα για μια Ευρώπη που εμφανίζεται όλο και περισσότερο αδύναμη».
Για το θέμα της Θεσσαλίας είπε πως «μετά τις τόσες καταστροφές, τα κονδύλια που περιμένει για να ανακάμψει είναι ευρωπαϊκά. Εδώ υπάρχει μια συζήτηση πολύ σοβαρή και υπάρχει μια πρόταση από την Περιφέρεια και ένα σχέδιο από την ομάδα των Ολλανδών για το πώς τα χωράφια θα γίνουν καρποφόρα, ποιες θα είναι οι παραγωγές και πως θα παράγει αλυσίδες αξίας, υπεραξίας και θα είναι εξαγωγική η περιοχή».
Στη συνέχεια υποστήριξε πως «φαίνεται ότι η μόνη δομημένη και ολοκληρωμένη πρόταση που υπάρχει σ’ αυτή τη χώρα είναι η πρόταση του περιφερειάρχη κ. Κουρέτα. Δεν υπάρχει κυβερνητική πρόταση. Δεν υπάρχει σχεδόν, ούτε και της αντιπολίτευσης. Υπάρχουν οι Ολλανδοί στους οποίους ανατέθηκε μια μελέτη, αλλά στη μελέτη καμια φορά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και πραγματικά στοιχεία και τους ανθρώπους που ζούνε εδώ, να λαμβάνουν υπόψη τη χώρα και τη νοοτροπία της».
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κ. Κουρέτας εξήγησε πως η Θεσσαλία έχει μια ιδιαιτερότητα που πραγματικά τη σώζει και αναφέρθηκε στη μεγάλη παραγωγική της δύναμη σε διάφορους αγροτικούς τομείς. Εξήγησε τη σημαντικότητα της ουσιαστικής διαβούλευσης που ξεκίνησε να γίνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και μίλησε για το υδατικό έλλειμμα που μπορεί να κλείσει μέχρι το 2028. Επανέλαβε τη θέση του πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φύγει το βαμβάκι από την περιοχή, καθώς είναι πολύ σημαντικό για την τοπική οικονομία. Υποστήριξε πως το θέμα της μεταποίησης κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει και να μη γίνεται στο εξωτερικό. Μίλησε για τα μειονεκτήματα του σχεδίου των Ολλανδών και είπε πως ότι είναι να αποφασίσουμε για το μέλλον της περιοχής μας, πρέπει να το αποφασίσουμε εμείς και όχι άλλος. Έκλεισε αναφέροντας για μια ακόμα φορά πως η Θεσσαλία είναι χρυσός και πως πρέπει όλοι να δουλέψουμε πάνω στην προστιθέμενη αξία των προϊόντων. Τέλος, ανέφερε τον τρόπο λειτουργίας της νέας περιφερειακής αρχής φέρνοντας ως παράδειγμα τη συζήτηση για το LNG που έγινε στον Βόλο συγκρίνοντάς το με τη συζήτηση που είχε γίνει στη Λάρισα παρουσία των ΜΑΤ.
Στη συνέχεια, ο κ. Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ, πρώην ευρωβουλευτής, τόνισε μεταξύ άλλων πως «η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Τη βλέπουμε όλοι μας. Η Θεσσαλία την έχει βιώσει με τον πιο σκληρό τρόπο στην κακοκαιρία «Ντάνιελ». Η κλιματική αλλαγή είναι ένα δημόσιο βάρος που πρέπει να επιμεριστεί δίκαια σε όλη τη χώρα. Άρα η Θεσσαλία δικαιούται συμπαράσταση από την κεντρική εξουσία την οποία δεν έχει δει».
Επίσης ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι: Κώστας Μπαργιώτας, διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής ΓΝΛ - πρώην βουλευτής, Δημήτρης Κατσαντώνης, πολιτικός αναλυτής - διευθύνων σύμβουλος “to the point”, η κ. Χριστίνα Αλίρη, αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου - επιχειρηματίας, Όλγα Μαρκογιαννάκη, διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός, Γιάννης Μητλιάγκας, πρόεδρος ΕΒΕΕ Κοζάνης. Οι περισσότεροι υποστήριξαν μεταξύ άλλων πως «είναι πολύ σημαντικό να ανοίγει τέτοιος διάλογος ενόψει των ευρωεκλογών. Θέλουμε μια άλλη Ευρώπη, Ελλάδα και Θεσσαλία».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας και πολλοί άλλοι.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass