Με ελέγχους και απολογίες συνεχίζεται η έρευνα για τα Τέμπη

*Μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απολογίες στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train *Νέος έλεγχος γενετικού υλικού, με εκπαιδευμένους σκύλους *Θα διερευνηθεί ποιος έδωσε εντολή να μεταφερθούν χωμάτινοι όγκοι, ενόσω η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη

Δημοσίευση: 14 Απρ 2024 15:30

Με στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ συνεχίζεται από αύριο η έρευνα του εφέτη-ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη, για τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Ένας υπάλληλος με ειδική θέση στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων μετά την πολύωρη απολογία του προχθές Παρασκευή αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ η ολοκλήρωση της απολογίας του αργά το απόγευμα είχε ως αποτέλεσμα η προγραμματισμένη απολογία, έτερου, αλλά υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΡΓΟΣΕ, να αναβληθεί για τη Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου. Μέχρι σήμερα, από τα 16 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη από τον Αντεισαγγελέα Εφετών Λάρισας, έχουν απολογηθεί μόνο δύο, ενώ όλοι τους έχουν κληθεί, επίσης, σε απολογία και από την Ευρωπαία Ανακρίτρια. Αφού σε βάρος τους και με αφορμή τις παρατάσεις της «αμαρτωλής» σύμβασης 717/2014 ασκήθηκε, επίσης, δίωξη από την Ευρωπαία Εισαγγελέα στην Αθήνα (ΕΡΡΟ), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται ιδιαίτερα υψηλές εγγυοδοσίες, που υπερβαίνουν ακόμη και το μισό εκατ. ευρώ, εξέλιξη που δεν επηρεάζει την έρευνα του κ. Μπακαΐμη.

ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΗ
Η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, προς τον Εφέτη-Ανακριτή να εξεταστούν όλα τα αιτήματα, έχει ως αποτέλεσμα, πρώτον να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση πως η δίκη αναμένεται να προσδιοριστεί από το νέο δικαστικό έτος και δη μετά τη 16η Σεπτεμβρίου (σ.σ. οι εργασίες για τη διαμόρφωση της αίθουσας στο πρώην ΤΕΙ Λάρισας θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος, τον ερχόμενο Μάιο) και δεύτερον, η εξονυχιστική διερεύνηση κάθε νέας «πτυχής» που αναφέρουν συγγενείς θυμάτων, μεταθέτει χρονικά το πέρας της έρευνας. Αφού οι νέες πραγματογνωμοσύνες θα απαιτήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να απαντηθούν και να συμπεριληφθούν στη δικογραφία, όπως αυτή του καθηγητή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, που θα διερευνήσει το σκέλος της φωτιάς που εκδηλώθηκε μετά τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

ΝΕΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Μία από τις νέες πτυχές που ερευνώνται είναι και αυτή του ελέγχου στον μεγάλο όγκο χωμάτων που μεταφέρθηκε από τον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας σε οικόπεδο ιδιωτικής εταιρείας, μηχανήματα της οποίας, τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, εργάστηκαν σε όμορο αγρό, για τη διαμόρφωση -σύμφωνα με τις καταθέσεις- χώρου πρόσβασης γερανών.
Τα χώματα αυτά φέρεται να μεταφέρθηκαν την επομένη της τραγωδίας, την 1η Μαρτίου 2023, ενώ με την περάτωση της έρευνας είναι προφανές ότι θα ερευνηθεί με ποιανού εντολή μεταφέρθηκαν τα χώματα στο οικόπεδο του ιδιοκτήτη των χωματουργικών μηχανημάτων.
Μετά την ανάδειξη του θέματος, ο χώρος φυλάσσεται πλέον από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ την περασμένη εβδομάδα και καθ’ υπόδειξη τεχνικών συμβούλων οικογενειών θυμάτων και εταιρειών και των δικαστικών πραγματογνωμόνων, παρουσία της διευθύνουσας την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας και του Εφέτη-Ανακριτή, χημικοί της Χημικής Υπηρεσίας φορώντας ειδικές στολές έλαβαν δείγματα από τους χωμάτινους όγκους.
Μετά και τη νέα οριοθέτηση του χώρου, από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, η εταιρεία που διαθέτει ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους θα συνεχίσει την έρευνα για την αναζήτηση τυχόν γενετικού υλικού, όπως επίσης θα επαναλάβουν τη δειγματοληψία και οι χημικοί. Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», κατά τη διενέργεια της πρώτης δειγματοληψίας των χημικών, στα χώματα βρέθηκαν αρκετά υπολείμματα στοιχείων εξοπλισμού των αμαξοστοιχιών, μεταξύ των οποίων μικρά τεμάχια λαμαρίνας, θραύσματα πολυεστέρα, ελαστικός σύνδεσμος κ.ά.

ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
HELLENIC TRAIN
Η περαίωση της νέας έρευνας στους χωμάτινους όγκους έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν ασκηθεί ακόμη από τον Εφέτη-Ανακριτή οι αναμενόμενες διώξεις σε βάρος στελεχών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Σημειώνεται πως μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα έχει προγραμματιστεί -με βάση τα σημερινά δεδομένα- να ολοκληρωθούν οι απολογίες των στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ και αφού προηγηθούν οι απολογίες δύο στελεχών της Hellenic Train, εις εκ των οποίων ζήτησε και έλαβε μεταφρασμένα ουσιώδη έγγραφα της δικογραφίας.           Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass