Ημερίδα για Ενεργειακή Αναβάθμιση του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων

Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΧΜ ΕΟΧ / GR Energy

Δημοσίευση: 15 Απρ 2024 14:00

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου

Ο Δήμος Φαρσάλων στα πλαίσια υλοποίησης της «Ενεργειακής αναβάθμισης του Πολιτιστικού Κέντρο Φαρσάλων, πραγματοποίησε ημερίδα με τίτλο: «

Ολοκληρωμένη Ενεργειακή Αναβάθμιση σε Πρότυπο Κέντρο Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στην Κεντρική Ελλάδα» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΧΜ ΕΟΧ / GR Energy και θα κοστίσει 606 χιλιάδες ευρώ. Το Πρόγραμμα «GR-Energy» του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) 2014-2021, Θεματική Περιοχή «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ενεργειακή Αποδοτικότητα, Ενεργειακή Ασφάλεια», συγχρηματοδοτείται από τις χώρες ΕΟΧ-ΕΖΕΣ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) κατά 75% και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά 25%.
Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα κτίρια που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά, με στόχο το σύνολο των κτιρίων να είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, όπως θέτει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Ο Δρ. Κων/νος Πατλιτζιάνας εκπρόσωπος Διαχειριστή Προγράμματος ΚΑΠΕ, παρουσίασε το σύνολο των επιδεικτικών κτιρίων που υλοποιήθηκαν από το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα ΧΜ ΕΟΧ 2014-2021/ GR - Energy στοχεύει σε «ενέργεια χαμηλότερης έντασης άνθρακα και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού» και επιδιώκει τη «βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας» μέσω της βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης επίδρασης των ανωτέρω αποτελεσμάτων στους φορείς και τις ομάδες-στόχους. Ειδικότερα, οι πράξεις του προγράμματος θα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών CO2, τη συνολική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της δυναμικής των τοπικών κοινωνιών. Οι ομάδες στόχοι του προγράμματος είναι οι χρήστες και οι επισκέπτες των κτιρίων/υποδομών του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Οι Πράξεις του «GR - Energy» θα λειτουργήσουν επιδεικτικά στοχεύοντας στην αύξηση των ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων και υποδομών στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα υποστηρίζει καινοτόμες λύσεις για την αύξηση της παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΑ) σε δημόσιες κοινωνικές υποδομές της χώρας, λειτουργώντας ως πυλώνας πράσινης ανάπτυξης, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και εθνικών υποχρεώσεών μας. Παράλληλα, επιδιώκει την άμβλυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και την ενίσχυση των διμερών συνεργασιών των κρατών-μελών στον χώρο των ΑΠΕ και της ΕΑ. Στην Ελλάδα έργα υλοποιούνται σε 13 Δήμους στην και ένας από τους Δήμους είναι ο Δήμος Φαρσάλων. Ενδεικτικά, συμμετέχουν ο Δήμος Μοσχάτου, ο Δήμος Ορεστιάδος, ο Δήμος Σκύρου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο Δήμος Κατερίνης, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, η ΔΕΥΑ Δράμας, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, ο Δήμος Μοσχάτου - Ταύρου, ο Αγίων Αναργύρων - Καματερού και ο Δήμος Καβάλας. Τονίστηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει μόνο ο Δήμος Φαρσάλων. Η Δρ. Καλλιόπη Ζωγραφοπούλου πολιτικός μηχανικός και υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φαρσάλων, παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων πριν τις παρεμβάσεις και κατά την υλοποίηση της πράξης όπου θα αναβαθμιστεί ενεργειακά, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση εκπομπών του C02. O Σύμβουλος της πράξης Γιώργος Σκυλογιάννης παρουσίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις υποχρεώσεις των Δήμων για τη δημιουργία κτιρίων μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Η Θελούρα Ηλέκτρα, ειδική συνεργάτης του δημάρχου Φαρσάλων παρουσίασε τα 4 σχολικά συγκροτήματα, 4ο Δημοτικό Σχολείο - Νηπιαγωγείο Φαρσάλων, Δημοτικό Σχολείο - Νηπιαγωγείο Βαμβακούς, το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Φαρσάλων και το ΕΠΑΛ Φαρσάλων που αναβαθμίστηκαν ενεργειακά το χρονικό διάστημα 2020-2024, μέσω χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το κόστος των ενεργειακών αναβαθμίσεων των σχολικών συγκροτημάτων ανήλθε σε 2 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε η κ. Θελούρα «Με τον όρο ενεργειακή αναβάθμιση εννοούμε τις τεχνικές εκείνες λύσεις ενεργειακής αναβάθμισης /ανακαίνισης των κτιρίων που σαν αποτέλεσμα έχουν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και τη μείωση της κατανάλωσης των ενεργειακών πόρων. Ειδικά η μείωση του ενεργειακού κόστους αποτελεί κεντρικό στόχο όλων των χωρών σε παγκόσμια κλίμακα, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση των ενεργειακών πόρων πραγματοποιείται από το κτιριακό απόθεμα της κάθε χώρας. Η ενεργειακή αναβάθμιση επιτυγχάνεται μέσω ενεργειακών παρεμβάσεων που προκύπτουν από την ενεργειακή μελέτη του κτιρίου».
Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν:
* Εξωτερική θερμομόνωση τοιχοποιίας.
* Αλλαγή κουφωμάτων και υαλοπινάκων.
* Αντικατάσταση ή εγκατάσταση νέου συστήματος ψύξης – θέρμανσης υψηλής απόδοσης.
* Θερμομόνωση – υγρομόνωση ταράτσας / στέγης.
* Χρήση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά συστήματα.
* Φωτισμός LED.
Τα οφέλη από την ενεργειακή αναβάθμιση είναι πολλαπλά και συνοψίζονται παρακάτω:
* Βελτίωση του εσωτερικού κλίματος και της ποιότητας ζωής.
* Μείωση των αναγκών και του κόστους συντήρησης του κτιρίου.
* Αύξηση της αξίας του ακινήτου.
* Προστασία του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.
* Χαμηλότερο κόστος λειτουργίας (λογαριασμοί ρεύματος – καυσίμων).
* Βελτίωση συνθηκών άνεσης, ασφάλειας και υγείας.
* Ουσιαστική εξοικονόμηση χρημάτων.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αυτοδιοικητικοί του Δήμου Φαρσάλων, μηχανικοί και πολίτες. Επιστολή στην εκδήλωση απέστειλε ο βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Καπετάνος.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη συμμετοχή της Δημοτικής Χορωδίας Φαρσάλων. Στο τέλος δόθηκαν συγχαρητήρια στους χορωδούς για την εκπληκτική τους ερμηνεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass