Η ελληνική η πιο πλούσια γλώσσα...

*ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ «ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ»

Δημοσίευση: 16 Απρ 2024 3:52

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας η εκδήλωση της «Ενωμένης Ρωμηοσύνης», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, με ομιλήτρια τη φιλόλογο, κ. Αναστασία Γώγου, και με θέμα: «Η μοναδικότητα και διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας».

Στην εκδήλωση παρέστη και χαιρέτισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμος, ενώ η χορωδία «Θεσσαλοί Μελωδοί» έψαλε επίκαιρους ύμνους.
Η κ. Γώγου, φιλόλογος του Α.Π.Θ. και με σπουδές στον τομέα Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, υπηρέτησε επί σειρά ετών στη Β’/βάθμια Εκπαίδευση. Με λόγο ρέοντα και απλό, αλλά και αμεσότητα, καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας, όπως αυτή προκύπτει μέσα από αποφθέγματα Ελλήνων και ξένων λογίων, αρχαίων και σύγχρονων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η ελληνική γλώσσα είναι μοναδική, καθώς είναι η πιο πλούσια γλώσσα, η οποία διαθέτει 90 εκατομμύρια λέξεις, πίσω από τις οποίες κρύβεται και μια διαφορετική εννοιολογική σημασία. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι Άγγλοι χρησιμοποιούν τη φράση «Greeks have a word for it», που σημαίνει ότι οι Έλληνες έχουν μια λέξη για να περιγράψουν κάθε έννοια. Επίσης, η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα των Ευαγγελίων, μέσω της οποίας γράφτηκε και διαδόθηκε η χριστιανική θρησκεία.
Με την ενεργητική συμμετοχή του κοινού απέδειξε τη διαχρονικότητα της γλώσσας μας, καθώς από τον Όμηρο μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμε πλήθος λέξεων. Ακόμη και γλώσσες όπως η αγγλική έχουν ελληνικά δάνεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λέξη telephone, που προέρχεται από το αρχαίο επίρρημα τηλε-, που σημαίνει μακριά. Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Γώγου εξέφρασε την ανησυχία της για το λεξιλόγιο των νέων και υπογράμμισε το χρέος που έχουμε να παραδώσουμε την ελληνική γλώσσα ακέραιη στις επόμενες γενιές, καθώς μαζί με τις λέξεις χάνονται και οι αξίες που αυτές πρεσβεύουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass