«Λουκέτο» για αυξήσεις και συλλογικές συμβάσεις

*ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ *ΧΩΡΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Δημοσίευση: 16 Απρ 2024 3:31

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία και στη συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, στις 10.30 το πρωί, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου μελών της διοίκησης, χθες το πρωί, ο πρόεδρος του ΕΚΛ κ. Γ. Σκόκας επισήμανε πως η απεργία πέραν των αιτημάτων για αυξήσεις στους μισθούς, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και των τριετών, περιλαμβάνει και αιτήματα που σχετίζονται με την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πλημμύρες και την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.
Παράλληλα, στο πλαίσιο αιτημάτων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας υπάρχουν αναφορές στα απογευματινά χειρουργεία, αλλά και στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Αναλυτικότερα:
Ο κ. Σκόκας κάλεσε τον κόσμο να παρευρεθεί στην Κεντρική πλατεία Λάρισας στις 10.30 π.μ., προκειμένου να «φωνάξει» για αύξηση μισθών και την «κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις». «Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο «ως εδώ». Να διεκδικήσουμε όσα είναι αναγκαία για να έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκόκας. «Βγαίνουμε μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις! Για την αποκατάσταση της ζωή μας! Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους! Ως εδώ! Διεκδικούμε όλα όσα είναι αναγκαία για μια αξιοπρεπή ζωή! Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που δε φτάνουν να καλύψουν τις βασικές και οξυμένες ανάγκες.
Όταν…
…τουλάχιστον 2,66 εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (υπολογίζοντας με 500 ευρώ μηνιαίο εισόδημα…).
…οι δαπάνες για τρόφιμα έχουν αυξηθεί κατά 37% συγκριτικά με το 2011, αλλά ο μισθός «πήρε» μόνο ψίχουλα (από 751 ευρώ στα 830), ενώ μεσολάβησαν τα μνημόνια και η ενίσχυση του αντεργατικού οπλοστασίου τα προηγούμενα χρόνια.
…το 33% των χαμηλόμισθων εργαζομένων αναγκάζεται να επιβιώνει με μισθούς των 400€ και 500€.
…122.375 συνάδελφοί μας έκαναν και δεύτερη δουλειά το 2023 για να τα βγάλουν πέρα, όταν το 2013 ήταν 36.235 (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ), αύξηση δηλαδή 338%!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Την ίδια στιγμή στην πόλη μας είμαστε αντιμέτωποι με τα δύο νοσοκομεία να «νοσούν» από βασικές ειδικότητες, με μεγάλες ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, με ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ ακριβοπληρώνουμε για γιατρούς, φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες.
ΝΑΤΟΪΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφαιρεί από τον ιδρώτα μας 7 δισ. ευρώ τον χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές που εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Η πόλη μας γίνεται όλο και περισσότερο στόχος αντιποίνων, όλο και περισσότερο μεγαλώνει ο κίνδυνος για την εργατική τάξη, τον λαό, τη νεολαία της πόλης να πληρώσει και σε αίμα την εμπλοκή στους ΝΑΤΟϊκους πολεμικούς σχεδιασμούς.
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Συγχρόνως εδώ στην περιοχή μας έχουν περάσει 7 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και μέχρι σήμερα τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων είναι σχεδόν ανύπαρκτα σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα. Ουσιαστικές απαντήσεις, μέτρα και χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχουν, γιατί αποβλέπουν και ελπίζουν στο να συνηθίσουμε αυτήν την κατάσταση για να απογοητευτούμε και να παραιτηθούμε!
ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Στο μεταξύ, με κοινή απόφαση της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΠΤΥΜ και της ΕΤΗΠΤΑ προκηρύσσεται απεργία όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΤΑ, Γραφεία Τύπου και site, από τις 5 το πρωί σήμερα έως τις 5 το πρωί αύριο, συμμετέχοντας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ.
Σε σχετική ανακοίνωση επισημάνεται πως «οι Ομοσπονδίες διαπιστώνουν για πολλοστή φορά την άρνηση εκ μέρους των εργοδοτών να προχωρήσουν σε κατάρτιση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, η οποία έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους να αμείβονται με πενιχρές αποδοχές, που δεν επαρκούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις οικογενειακές και προσωπικές τους ανάγκες, την αυξανόμενη ακρίβεια, η οποία εξαφανίζει τα εισοδήματα των οικογενειών.
Παράλληλα, όχι μόνο οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, βιώνουμε μια σειρά αλλεπάλληλων εκρηκτικών αυξήσεων, οι οποίες δημιουργούν μία ασφυκτική κατάσταση για τις οικογένειες που βλέπουν τα εισοδήματα και τους πόρους τους ουσιαστικά να εκμηδενίζονται.
Διατρανώνουμε τη διαμαρτυρία μας για τη συνεχιζόμενη και διαρκώς αυξανόμενη πίεση εις βάρος της δημοσιογραφίας και των δημοσιογράφων, και τελικά εις βάρος της αξιόπιστης και ελεύθερης ενημέρωσης, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατικής λειτουργίας».

 

Στην απεργία και οι εκπαιδευτικοί

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕ 3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. αύριο Τετάρτη προκήρυξε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, προκειμένου να συμμετάσχει στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στην Κεντρική πλατεία. Το πλαίσιο των διεκδικήσεων αφορά:
-Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.
-Επαναφορά των δώρων.
-Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας.
-Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-17.
-Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
-Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€.
-Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.ά.) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass