Στο φως στοιχεία των συνθηκών Σεβρών και Λωζάννης

* ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ * ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

Δημοσίευση: 19 Απρ 2024 13:20

Οι δύο συνθήκες Σεβρών και Λωζάννης, το γεωπολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου υπογράφηκαν, καθώς και οι πρόνοιές τους, ο εθνικός διχασμός και η διαχείριση της μικρασιατικής πρόκλησης, οι προσδοκίες και οι ματαιώσεις για το ζήτημα του Πόντου, η στάση των μεγάλων δυνάμεων, οι αιτίες της μικρασιατικής καταστροφής και το τέλος της τραγωδίας, αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του βιβλίου του δρος Σύγχρονης Ιστορίας, Βλάση Αγτζίδη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Λάρισας, με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Καλτσάς, ενώ προλόγισαν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας Δέσποινα Θεοδώρου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας Χρήστος Τοπαλίδης, ο οποίος δήλωσε πως η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις που προγραμματίζει ο σύλλογος για την επέτειο γενοκτονίας των Ποντίων. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφων Τσάτσαρος.
Όπως σημείωσαν, «στο βιβλίο αναλύεται η συνθήκη που υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου 1923 στη Λωζάννη της Ελβετίας, που ακύρωνε και αναθεωρούσε τη Συνθήκη των Σεβρών του Αυγούστου του 1920. Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας ιστορικής διαδικασίας που άρχισε το 1914, με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και κορυφώθηκε με την ήττα του ελληνικού στρατού τον Αύγουστο του 1922 από τα τουρκικά εθνικιστικά στρατεύματα του Μουσταφά Κεμάλ. Η μικρασιατική καταστροφή υπήρξε μια πρωτοφανής ανθρωπιστική καταστροφή για τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τις υπόλοιπες μη μουσουλμανικές κοινότητες της οθωμανικής αυτοκρατορίας».
Από την πλευρά του, ο συγγραφέας, μιλώντας για το βιβλίο του, σημείωσε πως «καταγράφει τα γεγονότα, στηριζόμενος σε πρωτογενή έρευνα, γραπτά ντοκουμέντα και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν το δράμα της Σμύρνης και των πορειών θανάτου του Πόντου. Η συγκεκριμένη έκδοση έχει και μια συμβολική σημασία, γιατί την περασμένη χρονιά συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη στιγμή που υπεγράφη στη Λωζάννη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 η ομώνυμη Συνθήκη, η οποία αντικατέστησε τη Συνθήκη των Σεβρών. Όσον αφορά στα περιεχόμενα του βιβλίου, μετά από το πρώτο κεφάλαιο που επιγράφεται «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης», τα κεφάλαια που ακολουθούν αναδεικνύουν πλευρές της κρίσιμης εκείνης εποχής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass