«Η ναυτοσύνη και η γλώσσα, πυρήνας της ελληνικής ταυτότητας»

ΔΗΛΩΣΕ Η ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΩΛ -ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2024 14:11

Της Νατάσας Πολυγένη
«Η παρουσία των Ελλήνων στη θάλασσα είναι διαχρονική και όχι ευκαιριακή. Είναι το ισχυρότερο σημείο μας», τόνισε η διακεκριμένη Λαρισαία ιστορικός, ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Ευθυμίου κατά τη διάλεξή της χθες στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας. Η παγκοσμίου φήμης Ιστορικός βρέθηκε στη Λάρισα για να μιλήσει, αλλά και να συνομιλήσει, με το κοινό της, για τη διαχρονική σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα, προσκεκλημένη από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων που πραγματοποιούνται στο Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Εκπαίδευσης για την Αειφορία: «Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους».

Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν στάθηκαν εμπόδιο και πλήθος κόσμου κατέκλυσε το Δημοτικό Ωδείο, για να παρακολουθήσει τη διάλεξη της ιστορικού που καταφέρνει να καθηλώνει, ξετυλίγοντας την ιστορία με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Η κ. Ευθυμίου άνοιξε την ομιλία της αναφερόμενη στα δύο φαινόμενα που συγκροτούν τον πυρήνα της ύπαρξης και της ταυτότητας των Ελλήνων και δεν είναι άλλα πέρα από την ελληνική γλώσσα και τη ναυτοσύνη. «Μπορεί να βρισκόμαστε στον κάμπο, αλλά η θάλασσα δεν είναι μακριά. Πουθενά στην ελληνική χερσόνησο δεν υπάρχει τόπος που να είναι περισσότερο από 90 χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά. Η ομιλία της κινήθηκε γύρω από την παρουσία των Ελλήνων στη θάλασσα η οποία όπως είπε είναι διαχρονική και όχι ευκαιριακή και πρόσθεσε «Το ισχυρότερο σημείο μας είναι η ναυτιλία. Οι Έλληνες είναι οι πρώτοι στον κόσμο και πάντα στους τρεις πρώτους στον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία. Έχουμε 5.800 πλοία, γεγονός απίθανο, αφού αποτελεί το 20% του παγκοσμίου στόλου. Το 2022 ήμασταν οι πρώτοι και το 2023 ήμασταν οι τρίτοι. Την κ. Ευθυμίου υποδέχτηκε στο βήμα η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Καραγιώργου η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι το θέμα που επιλέχτηκε αποτελεί μια θεμελιώδη πτυχή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας. «Η ελληνική θάλασσα, όπως και η θάλασσα της Μεσογείου, της οποίας αποτελεί μέρος, έθρεψε μεγάλους πολιτισμούς. Για τους Έλληνες διαχρονικά η θάλασσα αποτελεί δεύτερη πατρίδα, την οποία στο διάβα του χρόνου εξημέρωσε και δάμασε, όπως ο αρχέτυπος ήρωας των Ελλήνων, ο Οδυσσέας, και θεωρείται βασικό σημείο αναφοράς της οικονομίας, του πολιτισμού και της ζωής των Ελλήνων» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η αλληλεπίδραση του Έλληνα με τη θάλασσα μελετάται μέσα από όλα τα γνωστικά αντικείμενα της εκπαίδευσης. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η μαθητική χορωδία των 18ου και 32ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, υπό τη διεύθυνση της εκπαιδευτικού Μουσικής Αγωγής κ. Τσακπίνογλου Έφης ερμήνευσε τα τραγούδια «Μητέρα Μεγαλόψυχη», «Ένα παλικάρι 20 χρονών» και «Εσείς στεριές και θάλασσες», τα οποία εμπνέονται από την ελληνική ιστορία και παράδοση και αγαπήθηκαν από τον λαό, καθώς εσωκλείεται στους στίχους και στη μουσική τους, η βιωματική σχέση του με τη θάλασσα. Επίσης, ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση έδωσε και η παρουσία του Λυκείου Ελληνίδων που με την πολύτιμη καθοδήγηση του δασκάλου παρουσίασε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα τραγουδιών και χορών γεμάτα μνήμες από την Πόλη έως τη Κω, τη Νίσυρο, την Κρήτη, αλλά και τη στεριά, αποτυπώνοντας την ποικιλία των εκφάνσεων της θαλασσινής μας παράδοσης.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με απονομή τιμητικής πλακέτας από τη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Καραγιώργου Αικατερίνη, προς την κ. Ευθυμίου Μαρία, ως έκφραση ευγνωμοσύνης για την προσφορά της στην ελληνική παιδεία και τα γράμματα. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι βουλευτές Λάρισας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης και Ευαγγελία Λιακούλη.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος, κ. Πολύζος Σωτήριος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass