Το μήλο Αγιάς διεκδικεί πιστοποίηση

*ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ *ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΑ ΜΗΛΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Δημοσίευση: 26 Απρ 2024 14:31

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Ενημέρωση προς τους Αγιώτες μηλοπαραγωγούς για την πορεία της προσπάθειας, που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, κατάθεσης φακέλου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε τα μήλα Αγιάς να αποκτήσουν Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Αγιάς «Ορεινά».

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα «Αλέξανδρος Αλεξούλης» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου «Χρυσαλλίδα» στην Αγιά, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Ιωάννης Καραστέργιος, επικεφαλής της ομάδας συμβούλων της εταιρείας Agronomia, η οποία έχει αναλάβει το έργο της υψηλών απαιτήσεων χρονοβόρας διαδικασίας.
Ο κ. Καραστέργιος παρουσίασε τις τεχνικές προδιαγραφές του φακέλου πριν την κατάθεσή του στο ΥΠΑΑΤ, μίλησε για τα οφέλη που θα έχει η περιοχή από τη στιγμή που θα επιτευχθεί η πιστοποίηση και περιέγραψε το πώς και με ποιες υποχρεώσεις, που πηγάζουν από τις αρχές του φακέλου, μπορεί να συμμετέχει κάποιος στο εγχείρημα αυτό, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους μηλοπαραγωγούς της οριοθετημένης γεωγραφικά περιοχής του Δήμου Αγιάς να το πλαισιώσουν.
Για την ήδη έγκριση του φακέλου ΠΓΕ «Μήλο Αγιάς» στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δράσεις προώθησης τοπικών προϊόντων της Θεσσαλίας» από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως σήμερα μίλησε ο προϊστάμενος αυτής κ. Σταυρίδης Δημήτριος, ο οποίος εξήρε την όλη προσπάθεια του Συνεταιρισμού «Ορεινά», των συνεταιρισμών που στηρίζουν, του Δήμο Αγιάς, όπως φυσικά και των συντελεστών συμβούλων της σύνταξης του φακέλου, την αρτιότητα του οποίου επισήμανε ιδιαίτερα. Ο κ. Σταυρίδης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πάντα δίπλα σε τέτοια εγχειρήματα που δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, ενθαρρύνει την υλοποίησή τους και συνδράμει με τις δυνάμεις της όσο και όπως μπορεί.
Από την πλευρά του συνεταιρισμού, ο κ. Τσιάρας Αντώνιος, επικεφαλής των μελών - παραγωγών, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία το μήλο να αποκτήσει γεωγραφική ένδειξη, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Η προσπάθεια ξεκίνησε από τον Α.Σ. Ορεινά, σε μια προσπάθεια να δώσουμε στο μήλο Αγιάς μια καλύτερη θέση στην αγορά, μια συγκεκριμένη ταυτότητα, προσπάθεια η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν. Στον αγώνα μας αυτόν συμπαραστάτες μας είναι η εταιρεία που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της πιστοποίησης και οι Αγροτικοί Συνεταρισμοί Αγιάς «Κίσσαβος» και Μελιβοίας «Αθανάτη», που βοήθησαν και περαιτέρω δίνοντας στοιχεία για τη σύνταξη του φακέλου». Κάλεσε δε, τους παριστάμενους παραγωγούς στο πλαίσιο της διαβούλευσης να εκφράσουν γνώμες και παρατηρήσεις και παράλληλα να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους την επιθυμία ουσιαστικά όλων των Αγιωτών το περίφημο, ούτως ή άλλως, μήλο τους να λάβει μια τέτοια αναγνώριση - πιστοποίηση που αναμφίβολα όλοι πιστεύουν ότι τη δικαιούται.
Στην πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση διαβούλευσης παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος Γρηγόρης Γκουντόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του Δήμου Αγιάς Αλέξανδρος Γκαρανές, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευάγγελος Κρανιώτης, Βασίλειος Σμυρλής, Θεόδωρος Ριζούλης, Δημήτριος Γουργιώτης και Αποστόλης Καφετσιούλης, ο επικεφαλής της ΠΑΚ Θεσσαλίας Χρήστος Αθανασιάδης, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας, πρόεδροι και μέλη τοπικών αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, μηλοπαραγωγοί, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αγιάς Αθανάσιος Χαύδας, τα υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κανάκης Γεώργιος και Σταματοπούλου Νατάσα.
Μετά την ενημέρωση - διαβούλευση συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει προσπάθεια το πράσινο μήλο της περιοχής να αποκτήσει πιστοποίηση Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass