Δέντρα «θυσία» στον βωμό των έργων ανάπλασης

ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΙΟΛΟΥ- ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΟΨΑΝ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ –ΠΟΛΛΑ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΛΟΓΩ ΣΗΨΗΣ –«ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2024 17:00

Μια δυσμενής εξέλιξη για το πράσινο της Λάρισας είχε το έργο ανάπλασης που πραγματοποιείται στην οδό Αιόλου, το οποίο αφορά στη «δημιουργία εκτεταμένου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατικών διαδρομών (Αιόλου-Βυζαντίου-Ηρώων Πολυτεχνείου).

Συγκεκριμένα, ενώ από την αρχή δεν προβλεπόταν η κοπή δέντρων στην καταπράσινη οδό της Αιόλου και ειδικότερα στο σημείο που βρίσκεται από τη διασταύρωσή της με την οδό Πλούτωνος, μέχρι και τη συμβολή της με την οδό 23ης Οκτωβρίου, τα δεδομένα άλλαξαν στην πορεία των εργασιών, όταν για τις ανάγκες των παρεμβάσεων που προέβλεπε η μελέτη και της ακριβούς τήρησης των σχεδίων, σε πολλά σημεία τα συνεργεία αναγκάστηκαν να κόψουν μεγάλο μέρος του ριζικού συστήματος, μια σειράς δέντρων, που καταλαμβάνουν πολλά μέτρα, κατά μήκος του πεζοδρομίου. Πολλά από αυτά τα δέντρα τα οποία είναι Κουτσουπιές, βρίσκονται σε αυτά τα σημεία, από 30 μέχρι και 50 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοπή του ριζικού του συστήματος, η έλλειψη χώρου για την κατασκευή του προβλεπόμενου πλάτους που πρέπει να έχουν οι δενδροδόχοι τους για την ομαλή ανάπτυξή τους, καθώς και το γεγονός ότι ένας αριθμός τους διαπιστώθηκε με σήψη, επέβαλλαν την απόφαση κοπής μεγάλου αριθμού τους.
Η απόφαση πάρθηκε, κυρίως για λόγους ασφαλείας, καθώς κρίθηκε ότι εκτός από τα δέντρα με τη σήψη, που ούτως ή άλλως θα κόβονταν, τα υπόλοιπα που είχαν κατεστραμμένο ριζικό σύστημα, όχι μόνο δεν θα επιβίωναν, αλλά θα ήταν επικίνδυνα να πέσουν και να προκαλέσουν ατύχημα. Μάλιστα το γεγονός ότι στον δρόμο αυτό λειτουργούν πολλά σχολεία (Δημοτικά, 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο, Παιδικοί σταθμοί και Νηπιαγωγεία) έκανε επιβεβλημένη την απόφαση να κοπούν, για την ασφάλεια των μαθητών που διέρχονται καθημερινά από τα πεζοδρόμια της οδού Αιόλου.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες, με τη μορφή του επείγοντος, και αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων.
Αναλυτικότερα η σχετική, τελευταία, εισήγηση της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, έχει ως εξής: «Κατόπιν των άριθμ. Πρωτ. 17180/3-04-2024 και 23883/09-05-2024 εγγράφων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών σχετικά με τα δέντρα που υπάρχουν στην οδό Αιόλου και στα πλαίσια του έργου «Δημιουργία εκτεταμένου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατικών διαδρομών (Αιόλου-Βυζαντίου-Ηρώων Πολυτεχνείου), που ήδη εκτελείται, από αυτά προκύπτει ότι υπάρχει πρόβλημα για τη συνέχιση του έργου, λόγω της παρουσίας των υφιστάμενων δέντρων (Κουτσουπιές) τα οποία εμποδίζουν την κατασκευή των νέων πεζοδρομίων, του ποδηλατόδρομου και την υποχρεωτική κατασκευή της όδευσης των ατόμων με περιορισμένη όραση, βάσει πάντα του ισχύοντος νομικού πλαισίου.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την παλαιότητα των συγκεκριμένων δέντρων (40-50 ετών), τα καθιστά επικίνδυνα για πτώση λόγω εμφανών σήψεων που παρουσιάζουν.
Επιπλέον πρέπει να αναφερθεί ότι από τις εργασίες που γίνονται έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο ριζικό σύστημα αρκετών δέντρων.
Επίσης με το αριθμ. Πρωτ. 21773/24-04-2024 έγγραφό μας καθορίσαμε τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση των θέσεων των δέντρων. Μετά από αυτοψία των επιβλεπόντων των δύο Διευθύνσεων διαπιστώθηκε ότι δεν είναι εφικτή η τήρηση των προϋποθέσεων που θέσαμε με το παραπάνω έγγραφό μας και ως εκ τούτου, εισηγούμαστε την απομάκρυνση των δέντρων και αντικατάσταση αυτών όπου είναι δυνατόν με νέα δέντρα.
Όσον αφορά στα δέντρα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου (έμπροσθεν του ΑΤΑ), η Υπηρεσία είναι αντίθετη με την κοπή τους λόγω της πολύ καλής ευρωστίας τους».
«ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ»
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δέντρα θα αντικατασταθούν στα πεζοδρόμια επί της οδού Αιόλου, αλλά σε άλλες θέσεις, προκειμένου να μην μειωθεί το πράσινο και να αναπτυχθεί με ασφάλεια για τους πολίτες.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass